Als Herman Van Holsbeeck nu ook doet wat hij zegt, is Kevin De Bruyne deze zomer nog van Anderlecht. Hoe verbolgen RC Genk ook is door wat het ervaart als Brusselse provocaties, het heeft dringend geld nodig. Anderlecht is bereid dat op tafel te leggen (zegt het).

Het heeft er sterk de schijn van dat Kevin De Bruyne nog deze zomer van RC Genk naar Anderlecht zal worden getransfereerd. Het vertrek van Mbark Boussoufa lijkt nog slechts een kwestie van tijd nu de landskampioen alternatieven voor zijn positie aantrok. Zelf gaf Boussoufa na zijn uitverkiezing tot Profvoetballer van het Jaar al aan dat hij na vier seizoenen in Brussel aan een nieuwe uitdaging toe is. Daar is hij nog niet op teruggekomen. Anderlecht zou 10 à 12 miljoen euro voor zijn linksbuiten willen – volgens sommige bronnen: kunnen – vangen. Met dat geld kan het de komst van Mahmoud Shikabala en Kevin De Bruyne financieren én nog een spaarpot overhouden.

Dat De Bruyne volgend seizoen al in het paars-witte shirt te zien zal zijn, is echter weinig waarschijnlijk. Dat valt af te leiden uit wat Herman Van Holsbeeck vorige week zei tijdens de persvoorstelling van zijn twee nieuwe Argentijnen, Pablo Chavarría en Pier Barrios. Genk verlengde en verbeterde onlangs het contract van De Bruyne, waardoor het nu loopt tot 2015. “Wij waren nochtans bereid ver te gaan”, aldus Van Holsbeeck. “We wilden een grote inspanning leveren en hem zelfs nog één of twee jaar in Genk laten. Maar Genk heeft hem ondertussen doen bijtekenen, dus die piste is nu gesloten.”

Van dat laatste is lang niet iedereen overtuigd. Zeker Patrick De Koster niet. De makelaar van De Bruyne kreeg iets anders te horen. “Ik zag Herman Van Holsbeeck vorige week nog. Hij zei me dat dit dossier geopend blijft voor Anderlecht.”

“We wilden jong en Belgisch aantrekken”, legde Van Holsbeeck ook nog eens uit aan de media. “Kevin De Bruyne was onze prioriteit. Maar als Anderlecht komt, gaan de prijzen onmiddellijk naar vier, vijf of zes miljoen euro. Daarom haalden we jongens tussen 14 en 16 jaar, zoals Dennis Praet en twee spelers van AA Gent. En buitenlanders dus, die jong zijn en nog een grote progressiemarge hebben.”

Op de vraag hoe ver Anderlecht precies wilde gaan voor De Bruyne, deed de manager niet geheimzinnig. “Tweeënhalf à drie miljoen euro”, noemde hij voor het eerst een bedrag.

Nooit bedrag genoemd

“In zijn gedachtegang zal dat misschien kloppen, maar wij hebben nooit een formeel bod van Anderlecht ontvangen”, reageert Genks algemeen directeur Dirk Degraen geërgerd en verbaasd. “Ik heb één keer met Herman Van Holsbeeck aan tafel gezeten. Dat ging over verschillende spelers, van Genk én van Anderlecht trouwens. Dus niet alleen over De Bruyne. Anderlecht had verregaande interesse, maar het was daarmee niet alleen. Als er al een bedrag is genoemd, dan zeker niet wat Herman Van Holsbeeck in de kranten laat optekenen. Hij heeft het tegenover mij over anderhalf miljoen gehad, maar daar moest ik niet op ingaan. Ten eerste wegens het bedrag, en ten tweede omdat het geen formeel bod betrof.”

Dat Anderlecht De Bruyne nog één of twee jaar in Genk zou laten rijpen, was slechts een door Van Holsbeeck geopperde “mogelijkheid”, aldus Degraen. Nog het meest in zijn wiek geschoten is hij door de suggestie van de Anderlechtmanager dat Genk vier à zes miljoen zou hebben gevraagd voor zijn maandag negentien jaar geworden talent. “Wij hebben op geen enkel moment een bedrag genoemd”, zegt Degraen. “We hebben zelfs niet gezegd dat anderhalf miljoen niet genoeg is. Ik heb Herman Van Holsbeeck alleen gezegd dat wij er alles aan zouden doen om Kevin De Bruyne bij ons te houden en zijn contract open te breken. Zoals bekend is ons dat ook gelukt. Daarop heeft hij me geantwoord dat hij zou terugkomen met een bod. Dat is nooit gebeurd.”

Hoe het ook zij, de uitlatingen van Van Holsbeeck zijn een nieuw feit. Ontkennen kan niet meer: Anderlecht biedt tot drie miljoen euro voor De Bruyne en gunt Genk minstens nog een jaar het genot van de speler. Kan Genk dergelijke voorwaarden naast zich neerleggen? Degraen: “Zolang er geen formeel bod is, heeft het geen zin daarop te antwoorden.” Patrick De Koster doet dat wel: “In voetbal kan alles en niks. Is Boussoufa volgende week weg, dan gaat Anderlecht misschien toch met Genk aan tafel zitten. Op basis van mijn ervaringen met Anderlecht denk ik dat die deal dan binnen de week kan worden afgerond.”

De transfermarkt komt steeds later in beweging, a fortiori in een WK-jaar. Anderlecht lijkt aan die wetmatigheid te ontsnappen. De landskampioen heeft de opvolging van Boussoufa geruisloos geregeld. Zijn aanwezigheid was een van de redenen waarom De Bruyne een verhuis naar Brussel nog niet zag zitten. Met Chavarría en (wellicht) Shikabala beschikt Anderlecht over polyvalente vervangers, maar hun voorkeurpositie is het niet. Wel die van Ziguy Badibanga. Dat zou de afweging kunnen zijn voor Anderlecht om De Bruyne nog een jaar in de Genkse wachtkamer te laten zitten.

Wraak voor Praet

In Genk zijn de nieuwste verklaringen van Van Holsbeeck als een regelrechte provocatie ontvangen. De transfer van Dennis Praet, die geldt als een van de grootste talenten in België, ligt de Limburgers nog zwaar op de maag. In Genk lag een contract voor de speler klaar, maar Anderlecht plukte hem er weg vlak voor zijn zestiende verjaardag. Volgens Genk was dat deontologisch niet correct, maar vooral is het gefrustreerd omdat het een jarenlange investering in rook zag opgaan. In de Cristal Arena is te horen dat deze ‘coup’ aan Anderlecht zal worden doorgerekend wanneer het om De Bruyne komt.

Maar hoe stoer Genk zich ook opstelt, zijn beperkte financiële armslag zou wel eens de doorslag kunnen geven. Frankie Vercauteren hervatte de trainingen vorige week zonder nieuwkomers. Zorgen zegt hij zich nog niet te maken, maar tegen dat zijn ploeg op 29 juli in de derde voorronde van de Europa League aan de slag moet, rekent de trainer op een nieuwe diepe spits en een extra verdediger. Daar is geld voor nodig.

Om de achterban te sussen wordt de contractaanpassing van De Bruyne uitgelegd als een transfer en een signaal dat Genk zijn beste spelers, zeker wanneer ze uit de eigen opleiding komen, niet in de aanbieding zet. Dat Anderlecht desondanks geen gelegenheid onbenut laat om zijn interesse in De Bruyne te herhalen, wijst erop dat het de landskampioen ernst is. Als die het uitgesproken bedrag op tafel legt, kan Genk dat onmogelijk weigeren.

Op alle niveaus in de Cristal Arena is een afslankingsoperatie aan de gang om te bezuinigen op de uitgaven. De club is afhankelijk van vertrekkende spelers vooraleer hij zelf de markt op kan. Dat is frustrerend, maar de beleidslijn is om zich niet te vergalopperen. RC Genk wil in de eerste plaats een gezonde club blijven. “We zijn niet zenuwachtig”, houdt men er zich sterk. Tot het door Van Holsbeeck genoemde bedrag officieel wordt.

door jan hauspie

Wij hebben zelfs niet gezegd dat 1,5 miljoen niet genoeg is. Dirk Degraen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content