Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Het was een magisch moment toen Nelson Mandela vier jaar geleden bij de opening van het WK in Zuid-Afrika zijn opwachting maakte in het Soccer City Stadion van Johannesburg. De emoties spatten op en voorbij waren alle polemieken over de organisatie van een evenement in een land dat kreunde onder de armoede. Vergeten ook de verhalen over rassendiscriminatie en over het sociale en etnische onevenwicht waaronder het land gebukt ging. Sport als feest van verbroedering: zo hoort FIFA-baas Sepp Blatter het graag. En zo was het ook vier jaar daarvoor, in 2006 in Duitsland, toen het heette dat de nog altijd bestaande muur tussen Oost en West door het WK werd gesloopt. Dat het op een WK zelden vertoond enthousiasme toen vooral te maken had met de zomerse temperaturen en het sprankelende spel van de Duitse nationale ploeg, werd niet één keer benadrukt.

Het valt af te wachten hoe de temperatuur donderdag zal zijn als het WK in São Paulo op gang wordt geschoten. Hoeveel van die politici die de afgelopen maanden onder de hakbijl van de kritiek lagen gaan zich in het stadion wagen? Groeiende onvrede drong het voetbalfeest de afgelopen maanden naar de achtergrond. Het WK werd een symbool voor corruptie en geldverspilling en een platform voor protesten en demonstraties. In een wisselbad van gevoelens leefde Brazilië naar dit voetbalfestijn toe.

In vrijwel alle prognoses voor dit WK heet Brazilië de grote favoriet te zijn. De Zuid-Amerikaanse balkunstenaars staan onder een gigantische druk, maar ze hebben er geen enkel probleem mee om daarmee om te gaan. Al heel vroeg in hun carrière moeten ze tal van horden overwinnen. De enorme concurrentie in de jeugd, de hoge eisen van de ouders voor wie voetbal een reddingsboei is, het agressieve publiek, de rauwheid op het veld, de woede van de supporters bij een nederlaag, het maakt van hen extreem competitieve voetballers met een zeer groot incasseringsvermogen.

Ook dat ontbrak lang bij de Rode Duivels die nu na twaalf jaar weer hun intrede mogen maken op het WK. Vanuit alle mogelijke invalshoeken is deze generatie al bezongen, nooit schaarde het land zich zo massaal achter de nationale ploeg als nu. Toen de wedstrijd tegen Tunesië afgelopen zaterdag door een zware hagelstorm werd onderbroken en het wel erg lang duurde voor het duidelijk werd of er verder zou gespeeld worden, viel er niet één fluitconcert te horen. Dat was er alleen toen op een gegeven moment in een op het scorebord verschijnend beeld Georges Leekens werd getoond. Hoe moet die zich zaterdag hebben gevoeld? Mentaal sterk moet je zijn om je échte gevoelens telkens weer achter een pantser van gespeelde vrolijkheid te verbergen. Onbewogen zei Leekens dat hij het publiek dankte voor de ontvangst.

De gevoelens van patriottisme flakkerden nog nooit zo op als dezer dagen. Heel het land is gehuld in zwart, geel en rood. Ook al groeide de wedstrijd tegen Tunesië uit tot een lauwe vertoning, de oprechte blijheid was er niet minder om. Tegen de stug verdedigende Afrikanen vonden de Rode Duivels geen ruimte. Marc Wilmots voerde nog wat verschuivingen door, een echt concept viel niet te ontdekken.

Dat soort voorbereidingswedstrijden zijn zelden een indicatie. Voor de Rode Duivels begint het op 17 juni tegen Algerije. Een match die de richting zal aangeven. Mentaal en fysiek lijkt de ploeg klaar. Dat is veel na een slopend seizoen. In de ultieme aanloop naar het WK vallen hier en daar vedetten af. De belasting is zo groot dat de gevoeligheid voor letsels extreem groot is. Vanuit de medische wereld is daar herhaaldelijk voor gewaarschuwd. Ook een meer doorgedreven specialisatie van de technische staf en aangepaste trainingsprogramma’s kunnen dat niet verhinderen. Spelers worden door hun commercieel denkende clubs te veel opgejaagd. Het is de eeuwige strijd tussen de economie en de geneeskunde.

JACQUES SYS

Het WK zorgt voor een wisselbad van gevoelens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier