Een lange schreeuw om aandacht

Jean-Marie Pfaff stelde zich door zijn attitude vaak kwetsbaar op. © belgaimage

Jean-Marie Pfaff is tegenwoordig ook buschauffeur. Maar diep in zijn binnenste brandde altijd de ambitie om trainer te worden.

Jean-Marie Pfaff kocht eind vorig jaar een bus om mensen naar evenementen te vervoeren. De legendarische doelman duikt nog steeds geregeld in de publiciteit op. Hij geeft lezingen in Duitsland, waar hij nog altijd op de handen wordt gedragen. Of hij trekt nog eens zijn Lederhosen aan om zijn opwachting te maken op de Wieze Oktoberfeesten.

Maar is dat de weg die hij voor zichzelf na het einde van zijn carrière had uitgetekend? We herinneren ons een van de vele ontmoetingen met Pfaff tijdens het WK van 2010 in Zuid-Afrika. Pfaff keek naar een jeugdtoernooi dat in de buurt van Johannesburg werd gespeeld. In zijn ogen brandde de liefde voor het spel. En hij analyseerde heel gedetailleerd het optreden van de doelmannen. Pfaff vertelde dat hij dolgraag trainer zou worden, hij sakkerde erover dat hij na een wrang avontuur bij KV Oostende geen kans meer kreeg. Het was een frustratie die knaagde, een soort eeuwigdurende onrust die hem niet losliet. Steeds weer pompte hij zichzelf moed in. In de overtuiging dat hij in welke club dan ook goed werk kon leveren.

Daar is hij nu nog altijd van overtuigd. Ergens blijft Pfaff vechten om de erkenning die hij nooit kreeg. Zijn leven is een lange, nooit uitstervende schreeuw om aandacht. Jean-Marie Pfaff stelde zich door zijn attitude vaak kwetsbaar op. Hij was te publiciteitsgeil. Dat beeld verliet hem nooit. Toen het verhaal uitlekte dat hij als speler eens ’s nachts om twee uur door een dronken supporter uit zijn bed werd gebeld en de man naar huis voerde omdat hij het moreel niet kon verantwoorden om hem dronken achter het stuur te laten kruipen, ach, moest dat niet met een korreltje zout worden genomen?

Het is en blijft vreemd dat dit soort kanttekeningen steeds de bovenhand namen op zijn sportieve prestaties. Natuurlijk zit Jean-Marie Pfaff wat complex in mekaar. Maar zijn soms aandoenlijke hulpvaardigheid was nooit gespeeld. Er zit niets slechts in Jean-Marie Pfaff. Dat weten ze zeker bij Bayern München waar er nog altijd met zeer veel ontzag over hem wordt gepraat. Daar, in die kille grootmacht, komt hij graag. Daar wordt zijn professionele ingesteldheid nog altijd geprezen: een doelman die obsessief met zijn lichaam was, die zich constant verdiepte in zijn spierstelsel en zelfs oefeningen deed om zijn vingertoppen optimaal te gebruiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier