Pierre Bilic

Olympique Marseille haalt Erik Gerets binnen.

In de Franse competitie loopt het voor geen meter bij Marseille. Door de slechte start bevindt de trotse ploeg uit het zuiden zich in de kelder van het klassement. Europees valt de schade voorlopig mee, maar voor het kalf helemaal verzopen is, heeft voorzitter Pape Diouf besloten de wat te braaf uitgevallen coach Albert Emon aan de kant te schuiven en hem te vervangen door Erik Gerets. “We dachten vorig jaar al aan Gerets als opvolger van Jean Fernandez, maar hij kon toen niet weg bij Galatasaray. Zijn palmares is indrukwekkend, hij stond sowieso bovenaan ons lijstje.” Volgens insiders is Gerets de man die een woelige club als Marseille nodig heeft. Michel De Wolf, die nog samen met Gerets in de nationale ploeg speelde, weet hoe de ‘leeuw’ in mekaar zit. “De druk bij Marseille ? Dat kan hem niks schelen. Zijn mentaliteit past heel goed bij de club. Ze gaan daar grote ogen opzetten. Toen ik er speelde (De Wolf speelde in de herfst van zijn carrière één seizoen bij Marseille, nvdr), liet de discipline te wensen over. Als een vedette vijf minuten te laat aankwam voor de opwarming, wachtte de hele ploeg op hem. Met Gerets zal dat niet waar zijn.”

Ook Tomislav Ivic, die op dit moment verantwoordelijk is voor de opleidingen bij Standard, denkt dat Marseille met Gerets de juiste keuze gemaakt heeft. “Albert Emon is een goed mens en technisch een kraan. Maar je kan je job goed beheersen zonder een topcoach te zijn. Bij Marseille moet de trainer een leider zijn. Zonder charisma en autoriteit kom je er niet. Gerets heeft het allemaal : kennis én présence. Hij is heel aanwezig. En dat is belangrijk bij Marseille.”

Daniel Van Buyten, actief bij Marseille van 2001 tot januari 2004, kent alleen de reputatie van Gerets. “Hij zou een ijzeren hand in een fluwelen handschoen zijn. Dat is net wat Marseille nodig heeft. Bovendien wordt hij beschouwd als de spirituele zoon van Raymond Goethals, wat ongetwijfeld in zijn voordeel speelt.”

Na Club Luik, Lierse, Club Brugge, PSV, Kaiserslautern, Wolfsburg en Galatasaray, staat Gerets in Marseille voor een serieuze nieuwe uitdaging. De Limburger, die een contract van twee jaar getekend heeft bij de Franse topclub, had tijdens de persconferentie al een duidelijke boodschap voor de spelers : “Ik ben een trainer die veel praat en bereid is naar de spelers te luisteren. Ze moeten weten dat ik geen tiran ben. Maar ik ben ook heel veeleisend, zeker als het om discipline gaat.”

Eric Pulat had als scheidsrechter een scherpe repliek klaar op het advies van Franck Dumas, de trainer van Caen die hem had aangeraden met pensioen te gaan. “Elk jaar weer vinden de trainers die in moeilijkheden verkeren er niets beters op dan de scheidsrechters de zwarte piet toe te schuiven, terwijl ze net zo goed hun twijfels zouden kunnen uiten over de transferverantwoordelijken of het bestuur van hun club. Als Franck Dumas mijn plaats wil innemen, zie ik daar eigenlijk geen graten in … En als ik de zijne zou innemen, neem ik aan dat ik moeilijker slechter zou kunnen presteren dan hij, aangezien Caen nu al op de laatste plaats staat.”

Bordeaux werd net als Toulouse, Lorient, Rijsel, Sochaux en Straatsburg uitgeschakeld in de 16de finales van de Ligabeker. Straatsburg was wel de enige ploeg die in het zand beet tegen een tweedeklasser, in casu Amiens.

Simon Pouplin, de doelman van Rennes, liep een spierscheur op aan de heup en moet een maand aan de kant blijven. Zijn vervanger is Patrice Luzi. De vroegere doelman van Moeskroen en Charleroi krijgt veel lovende commentaren in de Franse pers.

Jean-Michel Aulas, de voorzitter van Lyon, verdedigde met vuur zijn trainer Alain Perrin nadat in de media het gerucht begon te circuleren dat Perrin de winter niet zou overleven. “Dat een journalist zoiets durft schrijven terwijl we aan de leiding staan in de rangschikking, beschouw ik als een zware beroepsfout”, aldus Aulas.

Luigi Pieroni scoorde voor Lens in de wedstrijd tegen Rijsel de goal die de kwalificatie opleverde in de Ligabeker (1-0).

David Bellion, de spits van Bordeaux, werd verkozen tot speler van de maand augustus.

PIERRE BILIC