Koen Meulenaere
Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Maandag 16/01

Het stond in Het Laatste Nieuws : René Vandereycken gaat een grotere schotelantenne op zijn dak monteren. Hij kan met zijn vorige paraboolschotel namelijk wel de meeste stations uit Qatar ontvangen, maar helaas niet Qatar-Sport, dat de rechten van de Qatarese voetbalcompetitie heeft verworven. Dat gemis zat hem al langer dwars, maar nu Emile Mpenza bij Al Rayyan speelt, is het zonder meer onprofessioneel geworden. René heeft al wel de website van Al Rayyan bij zijn ‘favorites’ geklikt, maar de kwaliteit van die beelden is onvoldoende.

En zeggen dat Aimé Anthuenis zich ooit liet ontvallen dat hij Belgacom TV niet in huis zou halen. Vandereycken is het bouwpakket voor zijn nieuwe antenne al gaan halen in een gespecialiseerde zaak in Duitsland, maar het ineenschroeven van alle telescopische onderdelen blijkt moeilijker dan hij gedacht had. Ook het optrekken van de vier spalkassen, elk zevenentwintig meter lang, vergt onvermoede kracht en handigheid. Bovendien zal de schotel de helft van Stevoort in de schaduw zetten, waardoor de kans dat daar nog één tomaat groeit zo goed als nihil wordt. Maar René zou René niet zijn, als hij met de betrokken landbouwers al niet een akkoord had gesloten : de voetbalbond zal hun verliezen compenseren. Het enige wat hij nu nog moet zoeken is een manier om dit laatste aan Germain Landsheere te vertellen.

Dinsdag 17/01

Wij willen onze vriend Germain trouwens waarschuwen : hij zal nog staan kijken, van Vandereycken. Nog vóór René de parabool had gekocht, was hem de naam Geoffrey Claeys te binnen geschoten. Met de Australische Hyundai-league valt niet te lachen, en in dit blad had de nieuwe bondscoach gelezen dat Claeys het daarin niet slecht doet. Weliswaar komt die informatie van Geoffrey zelf, maar dat wil niet zeggen dat ze daarom onjuist zou zijn.

René zocht het hele internet af naar een manier om thuis de Australische televisie te kunnen ontvangen. En zo zagen verontruste buren hem op een morgen een diepe put in zijn tuin graven, en vervolgens vol beton storten. Een stevige fundering zou inderdaad nodig zijn voor de ontvangstmast die René in Noorwegen had besteld : honderdvijfennegentig meter hoog. Het hoogste bouwwerk van heel Limburg. Vandereycken had alles via e-mail geregeld met een gespecialiseerde Finse vervoerfirma, die elk jaar de reuzenkerstboom tot op de Grote Markt van Brussel brengt.

De Finnen zouden de mast in Oslo gaan ophalen, per boot naar Antwerpen transporteren, en vandaar met een nachtelijk ‘convoi exceptionnel’ vervoeren over de Boudewijnsnelweg richting Hasselt. Tot aan de afrit in Herkenrode voorzag René geen al te grote hindernissen, maar het probleem situeerde zich aan het kruispunt in Mariaburcht. Om daar de draai naar Stevoort te nemen met een paal van honderdvijfennegentig meter, zouden helaas enkele huizen moeten worden afgebroken.

René had de betrokken eigenaars een aantrekkelijke onteigeningsvergoeding overgemaakt, en had hen gerustgesteld over de snelle afwikkeling : ‘Stuur de rekening maar naar KBVB, Houba de Strooperlaan 145, 1020 Brussel. Ter attentie van mijnheer Landsheere. Land zoals in land, en heere met twee e’s. Een soepele mens, ge hebt binnen de week uw geld. ‘

Niet alleen kijkt René nu elk weekend naar het Australische voetbal, hij is ons ook met Neighbours twee jaar vooruit. Kylie Minogue en Jason Donovan zijn weer samen ! Althans in Stevoort.

Vrijdag 20/01

De shirtsponsoring is een nieuw tijdperk ingetreden, nu Dexia op de shirts van Club Brugge zijn intresttarieven afficheert. Eerlijk gezegd vinden wij ‘1,25 % + 2 %’ geen tarief om groot mee uit te pakken. We zullen al blij mogen zijn als de inflatie niet hoger ligt. 3,25 %, dat is geen rente, dat is diefstal. Maar goed, het procédé op zich opent wel tal van mogelijkheden, al vragen wij ons af of het bondsreglement het toelaat. Wat belet Cash & Fresh om bij Westerlo voortaan de weekaanbiedingen op de truien te zetten ? ‘Mayonaise : -0,25 euro. Scott : per 7 rollen 1 gratis. Maandverband : -1 euro op een multipak. Kazen Wijnants : vier sneetjes extra bij aankoop van 200 gram. ‘

koen meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier