Bayern München trok Robert Lewandowski aan met een dubbel doel: de eigen aanval versterken en concurrent Borussia Dortmund verzwakken. Dit plan lukt verbazend goed : Bayern staat eerste, Borussia voorlaatste.

Een overtreding in het strafschopgebied, de scheidsrechter die fluit, de bal die op de stip wordt gelegd. Pep Guardiola, de trainer van Bayern München, springt van de bank en brult één naam: Lewandowski. De Poolse aanvaller hoort het. Maar hij heeft het niet goed begrepen. In plaats van de bal te pakken en de penalty te nemen, zoals Guardiola het kennelijk had gevraagd, loopt hij snel naar zijn trainer. Hij denkt dat die hem tijdens de spelonderbreking nog een paar tactische aanwijzingen wil geven. Uiteindelijk trapt Thomas Müller de strafschop binnen. Bayern München wint het Champions Leagueduel tegen CSKA Moskou met 1-0.

Na het einde van de wedstrijd zit Robert Lewandowski als een van de eersten in de spelersbus. Hij is slecht gehumeurd. De aanvaller had verstandig gespeeld, veel gelopen, voorzetten verstuurd, zoals die op Mario Götze die uiteindelijk tot de strafschop leidde. Maar hij had niet gescoord. Voor een spits is de vreugde dan altijd beperkt. Ook na een zege.

Tijdens de daaropvolgende training neemt Guardiola zijn aanvaller apart. Hij complimenteert hem voor zijn tot dan beste wedstrijd bij Bayern München. En hij zegt hem dat hij zich voortaan moet opmaken om de straf- en vrijschoppen te nemen. Hij onderstreept daarmee het toenemende belang van Lewandoswki voor de ploeg.

De transfer van Robert Lewandowski naar Bayern München had twee doelen: de eigen selectiegroep met de op dat moment meest begeerde aanvaller ter wereld versterken en de hardste concurrent, Borussia Dortmund, verzwakken. Het is niet de eerste keer dat Bayern met zo’n dubbele strategie uitpakt, maar nooit was het effect zo groot. Het was een meesterlijke zet van Bayern.

De vanzelfsprekendheid waarmee Robert Lewandowski zich na een korte aanpassing het op balbezit geënte voetbal van Guardiola eigen maakte, is frappant. Hij heeft zich met deze manier van voetballen als het ware verinnerlijkt en neemt volop deel aan het spel. Het tast zijn efficiëntie niet aan: in twaalf wedstrijden maakte de Pool vijf doelpunten en hij bereidde er vijf voor.

Nog verbazender is hoe Borussia Dortmund na het vertrek van Lewandowski werd onthoofd. Veel meer dan na de transfer van Mario Götze, één jaar eerder. Het leidde tot de eerste crisis bij Borussia sinds Jürgen Klopp daar medio 2008 trainer werd. Lewandowski was voor Borussia het aanspeelpunt, de afwerker. Hij was de voetballer die het verschil maakte.

Thee met honing

Het restaurant H’ugo’s aan de Promenadeplatz is een van de lievelingsadressen van de beau monde van München. Ook Lewandowski wil er weleens afspreken. Met een journalist bijvoorbeeld. Als hij, gekleed in jeans en lederen jas, het etablissement binnenkomt, trekt hij meteen alle aandacht. Lewandowski gaat aan een tafel in de tuin onder een grote boom zitten en bestelt een groene thee met honing.

Bayern München legde hem vorige zomer een vijfjarige overeenkomst voor. Het totale volume van dit contract komt in de buurt van de 60 miljoen euro. Lewandowski hoort bij de bestbetaalde voetballers van Bayern, hij bevindt zich in de categorie van Philipp Lahm en Franck Ribéry. Net zoals hij tijdens zijn laatste seizoen bij Borussia Dortmund ook bij de grootverdieners hoorde. Daar werd zijn contract medio 2013 verviervoudigd en kon Lewandowski zijn inkomen, inclusief premies, op zeven miljoen euro brengen. Daarom stapte hij toen nog niet over naar Bayern, dat op dat moment bereid geweest zou zijn om een transfersom van 30 miljoen euro te betalen. Op het einde van het seizoen was Lewandowski transfervrij. De overgang heeft de relatie tussen de beide clubs zwaar verstoord. Zeker nadat Bayern ook nog eens interesse toonde voor Marco Reus vlogen de verwijten over en weer. En heel vaak werden de grenzen van het fatsoen overschreden.

Robert Lewandowski zelf wil over zijn periode bij Borussia Dortmund liever niet meer spreken. Hij kan zijn gevoelens goed verbergen en valt niet zo snel uit zijn evenwicht te brengen. Het verleden verdringen, dat heeft hij in zijn carrière al vaker moeten doen.

Een karateka

Twee mensen zijn in de carrière van Robert Lewandowski van cruciaal belang geweest. Zij hebben aan hem geld verdiend en zijn miljonair geworden. De ene raadgever, Maik Barthel, speurde vroeger naar talent voor 1860 München en leidt vandaag, met zetel in Liechtenstein, een agentschap dat voetballers adviseert. Barthel geldt als een keiharde zakenman.

De tweede raadgever van Lewandowski is de Poolse ex-international Cezary Kucharski. Hij zit als afgevaardigde van een liberaal-conservatief burgerplatform in het nationale parlement en runt in het oude stadscentrum van Warschau een restaurant. Op zijn kaart staan onder meer twintig verschillende biermerken. Kucharski leerde Lewandowski kennen tijdens een training van de tweedeklasser Znicz Pruszków. De toen schichtige aanvaller werd door zijn ploegmaats Bobek genoemd. Kucharski zag dat Lewandowski veel te dun was, maar hij geraakte zwaar onder de indruk van zijn schoten op doel. Het leek wel of er telkens een raket gelanceerd werd. Zo’n hard schot had Kucharski nog nooit gezien. Een paar dagen later klopte hij aan bij de 19-jarige aanvaller. Thuis, in de woonkamer en in aanwezigheid van zijn ouders, zei hij hem dat hij de kwaliteiten had om tot een superster uit te groeien. “Hij keek me toen aan alsof ik gek was”, zegt Kucharski.

Maar de ex-international had het goed bekeken. Kucharski wilde Lewandowski vervolgens commercieel in de markt zetten. Samen met diens vrouw Anna, een professionele karateka die in Polen erg populair is. Kucharski wilde het koppel lanceren als de Poolse Beckhams. Bedrijven zouden, zo beweerde hij, zich gegarandeerd verdringen om met hen in zee te gaan. Maar Lewandowski voelde daar helemaal niets voor. Alle randzaken buiten het voetbal bezorgen hem te veel stress.

Pools judokampioen

Veel belangrijker vond Robert Lewandowski het bij zijn overgang naar Bayern dat zijn andere raadgever, Maik Barthel, voor hem een goed huis vond in de Beierse hoofdstad. Het werd een villa aan de rand van de stad, met een woonoppervlakte van 600 vierkante meter, met een fitnessruimte, sauna en een zwembad. De marktwaarde van deze woning wordt geraamd op tien miljoen euro. In Dortmund woonde de aanvaller nog in het arbeiderskwartier Lünen-Brambauer, in een heel gewoon huis. Hij verhuisde toen inbrekers zijn huis hadden leeggeroofd. Later demonteerden dieven de wielen van zijn Porsche Cayenne en nog meer last kreeg Lewandowski toen een jongen beweerde door hem geslagen te zijn en klacht neerlegde bij de politie. De pers vergrootte de zaak zwaar uit maar uiteindelijk trok de teenager zijn klacht in. Niettemin was er veel schade aangericht.

Zo diep de woede over een en ander zat, zo zorgenvrij oogt Lewandowski als hij voetbalt. Dan lijkt hij alles van zich af te zetten. Lewandowski groeide op in een sportmilieu. Zijn vader was Pools judokampioen, zijn moeder een van de beste volleybalspeelsters van het land.

Toen Lewandowski zestien jaar was, stierf zijn vader. Hij diende zijn moeder en oudere zuster te onderhouden. Zijn voetbaltalent was voor zijn familie een soort levensverzekering. Het plaatste hem voor een grote verantwoordelijkheid. Mensen die hem goed kennen, zien daar de oorsprong van zijn grote zelfvertrouwen. Tegenslagen overwint hij snel en nog rapper leert hij uit zijn fouten. Ook toen Lewandowski in zijn eerste seizoen bij Dortmund door de boulevardpers werd bespot, zette hij dat ogenschijnlijk emotieloos van zich af. Toen hij een paar maanden later zijn kans kreeg in de eerste ploeg van Borussia lachte niemand meer.

Zo bouwde de nog altijd maar 26-jarige Robert Lewandowski zijn carrière stap voor stap uit. Bij Bayern München geeft hij de indruk dat hij al jaren in deze ploeg speelt. Pep Guardiola geeft hem een dragende rol, veel meer dan zijn Kroatische voorganger Mario Mandzukic bouwt hij mee het spel op. En als Lewandowski al eens op de bank zit om hem rust te gunnen, zoals een paar weken geleden bij de 6-0-overwinning tegen Werder Bremen, scanderen de fans zijn naam.

Robert Lewandowski is een Beier. In hart en nieren. Zijn vierjarige periode bij Borussia Dortmund lijkt op dit moment niet meer dan een voetnoot, een passage op de weg naar de top. Het heeft hem, zo weten Poolse journalisten, niet veranderd. Privé blijft Robert Lewandowski een en al bescheidenheid.

DOOR RALF BUSCHMANN – BEELDEN: BELGAIMAGE

Lewandowski valt niet snel uit zijn evenwicht te brengen.

Voor zijn familie was zijn talent een soort levensverzekering.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content