Als Anderlecht straks naast de vetpotten van de Champions League grijpt, zal dat het vertrek van een aantal sterkhouders bespoedigen. Wie wordt er straks te gelde gemaakte en voor hoeveel?

Nog meer dan vorig seizoen is de Champions League de kip met de gouden eieren geworden. De Belgische landskampioen krijgt straks een vaste premie van twaalf miljoen euro bijgeschreven op de rekening, terwijl dat vorig seizoen ‘slechts’ 8,6 miljoen euro was. Voeg daar nog het Belgische gedeelte van de marketpool (tv-rechten, commerce,…) aan toe – zo’n vier miljoen euro – en de opbrengsten uit ticketing en resultaten in de groepsfase, en je komt aan een aardige som. Haalt paars-wit de poulefase in de Champions League niet, dan zal het waarschijnlijk afscheid moeten nemen van een aantal pronkstukken, met dank aan transfermarkt.de (een van oorsprong Duitse website met statistieken en de financiële waarde van elke speler).

Chancel Mbemba

Er is heel wat belangstelling voor Chancel Mbemba en dus lijkt een vertrek van de verdediger in juni van langsom meer waarschijnlijk. Anderlecht vraagt acht miljoen euro voor zijn Congolese international. “De contacten schieten goed op. De voorbije dagen heb ik nog een aantal telefoontjes gekregen die naar hem informeerden. De kans dat hij volgend seizoen nog voor paars-wit speelt, is bijzonder klein. Ik zou zeggen dat een vertrek voor 99 procent zeker is”, verklaarde zijn makelaar Fabio Baglio in Sud Presse.

Porto, waarmee Anderlecht nauwe banden onderhoudt sinds de transfer van Steven Defour vorige zomer – die voor een groot stuk vergemakkelijkt werd met de hulp van Luciano D’Onofrio – ligt blijkbaar in polepositie. Maar er zijn nog andere grote clubs die meer en meer aandringen. De belangstelling is ondertussen ook erg concreet in Engeland, Spanje en zelfs Duitsland, verzekert Baglio, waarmee hij in één moeite de prijs wat opdrijft.

“Mbemba is een zeer interessante speler”, beweert een buitenlandse makelaar die goed thuis is op de Europese markt. “Ik heb onlangs met een bestuurder van Chelsea gesproken die erg goed op de hoogte is van de kwaliteiten van de Congolese international. Niet dat de Blues direct geïnteresseerd zijn, maar de prestaties van Mbemba in de Champions League zijn wel in het oog gesprongen. Zijn marktwaarde moet rond de zeven à acht miljoen euro draaien, want de buitenlandse clubs zijn natuurlijk op de hoogte van het gedoe rond zijn leeftijd (volgens Anderlecht is zijn geboortedatum 8 augustus 1994, nvdr). Dat maakt de verkoop ietsje ingewikkelder. Maar dat hij enorme mogelijkheden heeft, staat buiten kijf. En ook al heeft hij nog wel enkele positionele mankementen weg te werken, je voelt niettemin dat hij al erg volwassen is. Hij is sterker dan Cheikhou Kouyaté, wiens transferprijs van acht miljoen euro een beetje werd opgedreven doordat er vorige zomer zo veel concurrentie was. Wat Mbemba betreft: alles zal afhangen van vraag en aanbod, want een Russische club is best in staat om eventueel een fortuin van vijftien miljoen euro op tafel te leggen – al denk ik niet écht dat dat zal gebeuren.”

Dennis Praet

De huidige Gouden Schoen doet er goed aan om zijn avontuur bij Anderlecht niet met nog een jaar te verlengen. Na drie titels en een behoorlijk overtuigende campagne in de Champions League is het tijd voor Dennis Praet om naar een meer gerenommeerde competitie te vertrekken. Dat is in elk geval hoe vader Herman Praet erover denkt. Die zet waanzinnig veel druk opdat zijn zoon komende zomer de wijk neemt naar het buitenland. Aan de kant van paars-wit zou men niet weigerachtig staan tegenover een transfer van de nummer 10, wiens tweede seizoenshelft – zij het overschaduwd door een zware rugblessure – zijn prijs niet heeft doen stijgen. Integendeel zelfs. Veel waarnemers lijken eraan te twijfelen of de huidige draaischijf van Anderlecht nog wel de top zal halen. De bekroning met de Gouden Schoen heeft hem een statuut verleend dat hij te zelden kon waarmaken. Verschillende Engelse clubs (waaronder Liverpool en Manchester City, dat hem zou willen aankopen en vervolgens uitlenen) en Spaanse clubs (Valencia, FC Sevilla) hebben al inlichtingen ingewonnen, maar momenteel ligt er op het bureau van manager Herman Van Holsbeeck nog geen enkel concreet bod. In elk geval geen bod dat voldoende is voor de entourage van de speler, noch voor het bestuur van paars-wit. Die desinteresse is nogal onrustwekkend. “Praet wordt overgewaardeerd”, beweert een Franse clubbestuurder. “Hij heeft zeker talent, maar hij mist duidelijk snelheid om op het allerhoogste niveau mee te kunnen. Een reconversie tot nummer 8 – en daarvoor zou hij zijn spelvolume moeten vergroten – zou hem kunnen helpen om toch de top te halen. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Youri Tielemans beschikt hij niet over een lange bal. Bovendien is zijn salaris op zijn eenentwintigste nu al enorm (een miljoen euro, nvdr). Er zouden wel clubs uit de Franse Ligue 1 geïnteresseerd kunnen zijn, maar niet tegen die voorwaarden. Aan de andere kant hebben de Franse topclubs die hem kunnen betalen, hem niet echt nodig.”

Youri Tielemans

Youri Tielemans is een van de spelers die door Bayern München worden gevolgd”, geeft Daniel Van Buyten toe. “Hij heeft uiteraard nog heel wat te leren, maar hij blijft een van de grootste talenten van zijn generatie. Het is ook een speler die financieel nog haalbaar is.”

Dat hangt er dan toch wel van af voor wie… Want Youri Tielemans mag dan af en toe al even gestagneerd zijn in zijn tweede seizoen op het hoogste niveau, het goudklompje van Anderlecht behoudt een fikse waarde op de transfermarkt. Zijn jeugdigheid gekoppeld aan een verbazingwekkende volwassenheid, die hij zelfs in de Champions League al in zijn spel wist te leggen, plaatsen hem tussen de allergrootste talenten van het Europese voetbal. Niet alleen Bayern toont trouwens interesse, maar ook Porto, Borussia Dortmund, Atlético Madrid en Chelsea hebben belangstelling.

“Hij is top. Tegenover de andere spelers van Anderlecht komt hij van een andere planeet. Alle Europese clubs weten dat”, vertelt een gereputeerde makelaar die goed thuis is op de Europese markt. “Hij is ongetwijfeld degene die de grootste financiële waarde vertegenwoordigt. Mocht ik in de schoenen staan van het Anderlechtbestuur, ik zou zelfs niet beginnen te onderhandelen voor een bedrag onder de vijftien miljoen euro. Het zou me niet verbazen mocht zijn prijs zo rond de twintig miljoen euro liggen.”

Op 7 mei jongstleden, de dag waarop hij meerderjarig werd, ondertekende Youri Tielemans een nieuw contract dat hem tot 2020 aan paars-wit bindt. Als die vele Europese clubs blijvend interesse in hem tonen, dan staat het bestuur van Anderlecht in elk geval in een sterke positie wanneer een eventuele transfer ter sprake komt.”

Aleksandar Mitrovic

Eind vorige week verkondigde Dragan Djuric, de voormalige voorzitter van Partizan Belgrado, met de nodigde trots dat de transfer van Aleksandar Mitrovic naar Newcastle in kannen en kruiken was. Het transferbedrag zou 22 miljoen euro zijn en een deel van die som zou de clubkas van Partizan spekken. Ook al lijkt deze informatie vooralsnog uit de lucht gegrepen, het is een vaststaand feit dat de Servische topschutter zich in het vizier bevindt van heel wat Europese clubs. De Britse pers had hem ook al ondergebracht bij Manchester United, voor een transfersom van om en bij de twintig miljoen euro. De topschutter uit onze competitie is misschien nog geen afgewerkt product, zijn mogelijkheden laten de Europese elite niet onberoerd. “Hij scoort en hij is stevig gebouwd, hij is het prototype van de diepe spits waar men op het hoogste niveau naar op zoek is, het type speler dat heel moeilijk te vinden is. En vooral: hij is nog maar twintig jaar, erg jong dus, en heeft een grote progressiemarge”, legt een makelaar uit die gespecialiseerd is in de Engelse markt. “Op dit ogenblik is hij tien à vijftien miljoen euro waard. Gezien er nogal wat concurrentie is om hem in te lijven, kan Anderlecht misschien zelfs nog meer voor hem krijgen.” Hoewel het offensieve compartiment van paars-wit dit seizoen erg afhankelijk was van Mitrovic, zou het bestuur hem dus deze zomer te gelde kunnen maken en een flinke meerwaarde bekomen op de vijf miljoen die het twee jaar geleden voor hem neertelde. Dat was toen een fameuze transfersom, die Besnik Hasi er af en toe met tegenzin toe verplichtte om zijn goalgetter in het uitstalraam te plaatsen.

DOOR THOMAS BRICMONT – FOTO’S BELGAIMAGE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content