Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

D ieudonné Kalulika (25) ontpopte zich bij het begin van dit seizoen tot een ware revelatie. Niet enkel omwille van zijn opmerkelijke naam. Vooral zijn snelheid, doelgerichtheid en efficiëntie vielen op. De Congolees scoorde drie keer in de eerste vier wedstrijden en leidde zo Brussels met een onverwachte 10 op 12 naar een plaats in de kop van het klassement.

Maar net als FC Brussels deelt Kalulika in de offensieve malaise van de laatste weken. Sinds de uitwedstrijd op Lierse van 28 augustus trof de zwarte parel vooral raak voor de nationale ploeg. Midden september werkte de aanvaller twee interlands af. Tegen Namibië trof hij zelfs tweemaal raak voor zijn land. Volgens Dimitri Mbuyu ligt daar een deel van de verklaring voor zijn minder presteren in de competitie. “Je weet hoe dat gaat in die Afrikaanse landen. Die mannen scoren daar en worden als helden behandeld”, weet de sportief manager. “Nadat hij terugkeerde uit Congo merkten we toch een verschil in inzet. Misschien kreeg hij wat te veel felicitaties. Maar de laatste weken herpakte hij zich op training en stak hij weer een tandje bij.”

In de tumultueuze partij op AA Gent liep Kalulika tegen een domme tweede gele kaart aan. Het leverde hem al zijn tweede uitsluiting van dit seizoen op. Voor voorzitter Johan Vermeersch toen het signaal om de scheidsrechter te belagen. Kalulika zelf kreeg een zalvende aai over de bol van de flamboyante preses. “Ik zit nu in een mindere periode,” beseft de Congolees, “maar zulke momenten zullen er altijd zijn. Dat ik niet scoor, betekent niet dat ik er niet voor werk. Dat komt wel weer los. Ik mag vooral niet forceren.”

De stelling dat hij het na die prima competitiestart wat te licht opnam, ontkent hij met klem. “Ik wist dat ik dit niveau aankon, want ik had in Afrika al veel grotere wedstrijden gespeeld, tijdens de Afrika Cup en de Champions League”, stelt hij. “Eerste klasse of niet, overal blijft voetbal hetzelfde spelletje. Ik vond de aanpassing aan het leven hier veel moeilijker dan het voetbal. De mensen zoeken gewoon naar redenen voor mijn minder presteren. Misschien moet je bij de trainer eens horen. Hij heeft veel meer ervaring en weet best hoe je zulke dipjes moet aanpakken. Albert Cartier is overigens een uitstekende trainer, van hem ga ik nog veel bijleren.”

Nochtans ligt een tactische ingreep van Cartier aan de basis van de verminderde efficiëntie van zijn spits. Want al enkele weken moet Kalulika, meer dan hem lief is, opdraven als rechtsmidden. “Geen excuus”, zegt hij. “Bij KVSK United speelde ik ook als middenvelder. Dat belette me niet om vaak te scoren. Ik blijf altijd een aanvaller.”

Hij geeft zelf aan wat hem wél dwars zit. “Weet je wat nog het meest invloed heeft op mijn presteren ? De politieke situatie in mijn land. De toekomst van mijn landgenoten ontmoedigt mij. En motiveert me om harder te werken. Alles komt wel weer goed. Uit deze lastige periode leer ik veel bij.”

MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier