Een moderne doelman

© BELGAIMAGE

Negen jaar geleden speelde Thibaut Courtois zijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau. Frankx Boeckx stond in doel aan de overkant.

Frank Boeckx: ‘Courtois’ eerste wedstrijd met Genk in eerste klasse was tegen Gent en ik stond toen ook in doel. Ik denk dat de papieren van László Köteles niet in orde waren. En dus streden Koen Casteels en Thibaut Courtois voor een plaats tussen de palen. Iedereen had Casteels in de goal verwacht, maar het werd Courtois. Een paar minuten voor de aftrap stonden we schouder aan schouder in de spelerstunnel. Hij was zestien jaar en ik vond het mijn taak als oudere collega om hem gerust te stellen. Ik weet nog precies wat ik tegen hem zei: ‘Geen stress. Doe gewoon zoals op training en het komt wel goed .‘ Toen ik debuteerde tegen Beveren is Barry Copa bij mij gekomen en dat deed mij wel iets. Wij gaan nu eenmaal collegiaal met elkaar om. Blijkbaar had Courtois mijn schouderklopje niet nodig, maar toen wist ik totaal niet wie hij was. De match eindigde op 2-2, geloof ik. Geen van ons beiden was content want we hadden elk twee doelpunten binnen gekregen.

Courtois heeft niet één punt waarvan ik denk: daar moet hij nog aan werken.’ Frank Boeckx

‘Courtois heeft een goed seizoen gehad bij Chelsea en hij heeft zijn niveau op het WK aangehouden. Hij was echt top. Hij heeft de ploeg op de juiste momenten rechtgehouden. Aan het kopbaldoelpunt van Samuel Umtiti kon hij werkelijk niets doen. Ik vond hem samen met Hugo Lloris de beste doelman op het WK. Het zijn twee complete doelmannen met vergelijkbare kwaliteiten. Ze zijn goed in de lucht – in Engeland is dat echt wel nodig -, ze hebben degelijke voeten, ze kunnen hoog en laag spelen en ze hebben geweldige reflexen. Natuurlijk kan Courtois nog progressie maken. Met ouder worden speel je meer op routine, sta je meer relaxed in de goal en ga je sneller fases herkennen. Kijk naar Gianluigi Buffon: hij is niet slechter dan een jaar geleden en hij is rustiger geworden. Maar Courtois heeft niet één punt waarvan ik denk: daar moet hij nog aan werken. Hij is een moderne doelman die zo goed als alles beheerst. Zoniet alles. Tien jaar geleden kwamen alle keepers op hun zij aangeschoven bij het uitkomen. Robert Enke is bij Barcelona met iets baanbrekends gekomen: een knie op de grond houden en zorgen dat je voeten en handen nog kunnen bewegen. Sindsdien zie je die techniek meer en meer opkomen. Courtois heeft het ook onder de knie.

Een moderne doelman
© BELGAIMAGE

‘Ik vind dat er te veel heisa is gemaakt rond de speelkansen van Simon Mignolet op dit WK. Indien alles door Roberto Martínez werd doorgesproken met Courtois en Mignolet, dan moet je daar zeker niets achter zoeken. De bondscoach maakt keuzes en het is niet aan Courtois om zich hiervoor te verantwoorden. Het is ook niet aan Courtois om vrijwillig zijn plaats af te staan aan Mignolet. Als je op een WK zit, wil je elke match spelen. Dan maakt het niet uit of je doelman nummer één, twee of drie bent. Mignolet mag teleurgesteld zijn, dat begrijp ik. Ik kan ook begrijpen dat de bondscoach denkt: Courtois is goed bezig, ik laat hem dus staan.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier