Dat schijn soms bedriegt, blijkt eens te meer wanneer je de Cube van Logitech voor het eerst onder ogen krijgt. Hij heeft wat weg van een vierkante aansteker, maar het is wel degelijk een rechthoekige computermuis.

Opgepast, niet identificeerbaar hoogtechnologisch object in zicht! De Cube die Logitech zopas op de markt bracht, zal de geeks onder u tevredenstellen, zoveel is zeker. Je kunt de uiterst trendy ogende en draadloze Cube dan ook als computermuis én als afstandsbediening gebruiken. Raar is wel dat de Cube er niet echt als een kubus uitziet. De afgeronde randen – witte randen bij een zwarte muis en omgekeerd – zorgen er immers voor dat de Cube zijn naam niet bepaald eer aandoet.

Afgezien van die marketingfout is de Cube dankzij zijn compacte vorm het lijkt wel een lucifersdoosje ideaal voor reislustigen die graag zo weinig mogelijk gewicht meezeulen. Wanneer je de Cube ter hand neemt, stelt hij evenwel teleur. De paar cm3 die hij aan omvang heeft ingeboet, maken hem dan wel compacter dan eender welke computermuis, het leidt er vooral toe dat hij erg moeilijk in de hand ligt. In tegenstelling tot een gewone muis, waarop je je handpalm kan laten rusten, is de Cube eerder vermoeiend voor handen en vingers wanneer je hem gedurende langere tijd gebruikt.

De aparte vorm van de nieuwste Logitechuitvinding heeft echter nog meer gevolgen. Zo vind je de klikfunctie op de achterzijde terug. Daar staat immers een klein knopje met touchoppervlak wat er meteen ook een scrollfunctie aan toevoegt. En dat allemaal om het verticale scrollwieltje te vervangen … Ondanks het feit dat de Cube is uitgerust met de Flow Scroll – software die speciaal voor Windows 7 werd ontwikkeld om het scrollen nog preciezer te maken – lukt dat scrollen toch niet al te best. Ook het richten vertoont behoorlijk wat afwijking.

Velen zullen dan ook maar wat snel weer naar het touchpad van hun notebook grijpen. De Cube is vooral voor occasioneel gebruik bestemd en – door de afstandsbedieningsfunctie – uitermate geschikt voor het geven van PowerPoint- of OpenDocumentpresentaties. Om een slide verder te gaan klik je op het knopje en om terug te keren in je presentatie draai je de Cube om en druk je op het knopje. Maar net zoals de muisscanner van LG al duidelijk maakte, bewijst ook de Logitech Cube dat het niet makkelijk is om de computermuis opnieuw uit te vinden.

DOOR MICHI-HIRO TAMAÏ

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content