Ruud van Nistelrooy keerde terug bij Oranje.

Eén speler slorpte alle aandacht voor zich op toen het Nederlandse elftal vorige week maandag in Katwijk verzamelde voor de oefeninterland tegen Zwitserland. Na meer dan een jaar (Nederland-Argentinië, op 21 juni 2006 tijdens het WK in Duitsland) keerde Ruud van Nistelrooy (31) terug bij Oranje. Het conflict met bondscoach Marco van Basten behoort voor de aanvaller van Real Madrid definitief tot het verleden. “Ik vond het een prettig weerzien”, verklaarde hij in De Telegraaf. “Natuurlijk kende ik wel nog iedereen. Tenslotte was ik ook maar twaalf maanden weg. Het viel me wel op dat de groep heel volwassen werd, want een pak jongens stapte over naar een grote club in het buitenland.”

Eigenzinnig als altijd reageerde Van Nistelrooy ook op de stelling van Van Basten dat hij moet scoren. “Ik heb geen slecht gemiddelde”, pareerde hij de aanval. “Ik scoorde in twee interlands namelijk minimaal één keer. Gelukkig concludeerde ook de bondscoach dat ik te vroeg werd afgeschreven. Ik wil nog veel laten zien, ben erg gemotiveerd. Weet je, tussen mensen komt wel vaker onenigheid voor. Ondanks het meningsverschil dat we hadden, bleef er tussen Van Basten en mij wel altijd respect. We moeten nu proberen het Nederlandse elftal beter te maken.”

Anderzijds was hij wel verrast dat zijn zeven jaar jongere collega Klaas-Jan Huntelaar moest wijken voor zijn nieuwe begin bij Oranje. “Jammer dat hij er niet bij is, dat was het eerste wat ik dacht toen ik de lijst met geselecteerde spelers zag”, verklaarde Van Nistelrooy in De Telegraaf. “Ik vind dat hij er gewoon bijhoort. Dat heb ik hem ook verteld. Omdat ik wel sterk met Klaas-Jan meevoelde, belde ik hem even. Juist omdat ik die situatie zelf zo goed herken.” Hij ziet in de aanvaller van Ajax zijn natuurlijke opvolger. “Ik begrijp heel goed dat er een keuze moest worden gemaakt”, weet Van Nistelrooy. “Maar wat mij betreft mag je ook vier spitsen meenemen. Als aanvaller van de toekomst hoort hij er eigenlijk bij te zijn.”

Die visie strookt echter niet met de filosofie van Van Basten. De Nederlandse bondscoach neemt immers nooit meer dan drie centrumspitsen op in zijn selectie. Dirk Kuijt geldt als stand-in voor Van Nistelrooy, terwijl Jan Vennegoor of Hesselink als breekijzer geldt als er opportunistisch moet worden gevoetbald.

In de aanloop naar de EK-kwalificatieduels met Bulgarije en Albanië maakte Oranje een slechte beurt, door met 2-1 te verliezen bij Zwitserland. Pas na de inbreng van Ryan Babel als linksbuiten en Dirk Kuijt, die scoorde, slaagde het Nederlandse elftal erin kansen af te dwingen tegen de stugge en enthousiast spelende Zwitsers.

Co Adriaanse, momenteel zonder club, wordt vanaf 1 september analist bij NOS Studio Sport. Ook zal hij als deskundige te zien zijn in NOS Studio Voetbal, aan de zijde van Jack van Gelder, Hugo Borst en Youri Mulder.

Ajax slaagde erin om de Spaanse linksvoetige aanvaller Albert Luque (Newcastle) voor drie seizoenen te contracteren.

Andwelé Slory (24) onderging een voetoperatie na een breuk van het middenvoetsbeentje. De aanvaller van Feyenoord moet over drie maanden weer volledig fit zijn.

Heerenveen rondde de overgang van de Braziliaan Paulo Henrique (18), die overkomt van Atlético Mineiro en voor drie seizoenen tekende, af. Ook de Poolse aanvaller Radoslaw Matusiak (25), die wordt weggehaald bij Palermo, werd voorgesteld.

Het aantrekken van een nieuwe spits is voor FC Groningen van belang, aangezien het de komende weken niet kan beschikken over zijn Noorse topschutter Erik Nevland (29). Hij onderging een operatie na een scheurtje in de meniscus van de linkerknie en is minstens een maand niet inzetbaar voor Ron Jans.

Jong Oranje nam de eerste horde op weg naar het EK van 2009. Een doelpunt van Royston Drenthe volstond voor de ploeg van Foppe de Haan, de regerende kampioen, om met 0-1 te winnen in Macedonië.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier