Een lastminutetransfer was Mohamed Salah zeer zeker. Het was op 2 februari met nog negentig minuten voor het afsluiten van de transfermarkt dat de deal tussen Chelsea en Fiorentina gesloten werd, en toen moest het contractvoorstel nog naar het Arabisch omgezet worden. Chelsea had net 32 miljoen euro betaald voor Juan Cuadrado,een van de toppers van de Florentijnen, toen ook nog wat extra wisselgeld in de vorm van jonge spelers besproken werd. Fiorentina was al langer geïnteresseerd in de 22-jarige Egyptenaar. De Florentijnse scouts volgen regelmatig de wedstrijden van Bazel, maar toen Chelsea met het grote geld in januari 2014 een bod deed, was duidelijk dat Salah niet haalbaar was voor de club uit Firenze. De subtopper in de Serie A, met het zesde budget in Italië, maakte de afgelopen twee jaar wel lichte winst met de verkoop van de betere spelers.

Half januari zag het er even naar uit dat Salah naar een andere club uit de Serie A zou vertrekken, maar terwijl alles rond leek (inclusief Salahs rugnummer), sprongen de onderhandelingen met AS Roma op 20 januari plots af.

Door het vertrek van linksbuiten Marko Marin naar Anderlecht en de blessure van Italiaans international Giuseppe Rossi kwam er bij Fiorentina algauw speelgelegenheid voor de nieuwe spits, iets wat hem bij Chelsea amper te beurt was gevallen. Hij stond in Londen slechts twee wedstrijden in de basis in de eerste helft van het seizoen. Niet onlogisch als de concurrentie bestaat uit Willian, Oscar en Eden Hazard. Met zes goals in zijn eerste zeven wedstrijden maakte Salah meteen naam bij zijn nieuwe club, terwijl Cuadrado, nochtans gewild door José Mourinho zelf, in zijn eerste vijf wedstrijden bij Chelsea niet één goal kon maken.

In Egypte is Salah dé man van het moment, ook al omdat hij als rugnummer 74 uitkoos, verwijzend naar het aantal doden dat viel bij rellen in en rond het voetbalstadion van Port Said in 2012. De ramp speelde zich af in een periode van protest tegen president Hosni Moebarak.

Bij Fiorentina is trainer Vincenzo Montella (40, aan de slag sinds 2012) heel tevreden met zijn onverwachte aanwinst. Naast een herboren Mario Gomez zorgt Salah, op zijn best als tweede spits, met zijn snelheid en dribbels voor ravage.

Tot juni betaalt Chelsea het salaris van de spits zelf (één miljoen euro netto voor zes maanden). Daarna kan Fiorentina hem nog een jaar huren voor één miljoen euro, maar moet het zelf het loon betalen (twee miljoen euro netto per jaar). Als de club van eigenaars Andrea en Diego Della Valle Salah in de zomer van 2016 nog wil houden, moet het een definitieve transfer betalen. Kostprijs: zestien tot achttien miljoen (afhankelijk van de bonussen) euro. ?

DOOR GEERT FOUTRÉ

Met zes goals in zijn eerste zeven matchen maakte Salah meteen naam.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier