Een nieuw vreemdelingenlegioen

Ooit was Anderlecht de hogeschool van het academisch voetbal, een tempel van frivoliteit en creativiteit. De komst van Samir Nasri lijkt wel een terugkeer naar een vaak geromantiseerd verleden. De Fransman is een technisch briljante voetballer, een middenvelder met een heerlijke passeerbeweging en een splijtende pass, iemand voor wie de mensen naar het stadion komen. Ooit gold Nasri als een wereldtopper. Maar de laatste jaren was hij vooral een ongeleid projectiel. Na een dopingschorsing wil hij nu proberen zijn carrière bij paars-wit te opnieuw te lanceren.

Vincent Kompany maakt het zich met deze aanwerving niet gemakkelijk. Hij mag Nasri dan kennen uit een gemeenschappelijke periode bij Manchester City, het zal veel fijnzinnigheid en vakmanschap vragen om dit woelwater in het gareel te krijgen. Natuurlijk is Nasri een verrijking voor de competitie als hij zijn normaal niveau haalt, maar net zo goed is hij een naam die niet rendeert. Los van het gegeven hoe je hem in een al overbevolkt middenveld gaat inpassen. Ook tijdens deze transferperiode blijkt dat er clubs zijn die eerst iemand aantrekken en pas dan naar het systeem kijken. Het is de omgekeerde wereld.

Michael Verschueren  en Samir Nasri
Michael Verschueren en Samir Nasri© photonews

Hoe zien de ploegen in 1A eruit als de competitie nu zou beginnen? Verderop in dit blad brengen we een huidige stand van zaken. Er moeten nog leemtes worden ingevuld en die zullen vooral over de grenzen worden gezocht. Een nieuwe instroom van buitenlanders valt ook nu weer niet te overzien. Een Vietnamees bij STVV, een Argentijn bij Eupen, een Georgiër bij Zulte Waregem, een Bosniër bij KV Kortrijk, een Montenegrijn bij Mouscron, een nieuwe lading Fransen bij Cercle Brugge, de Jupiler Pro League is en blijft een vreemdelingenlegioen. En de makelaars, een paar maanden geleden nog uitgespuwd, kunnen nog steeds gouden zaken doen.

Twee en een halve week nog voor de competitie begint. Langzaam maar zeker proberen trainers hun ploegen in de juiste vorm te gieten. Niet veel tijd meer om te puzzelen en in functie van nieuwe aanwervingen te herschikken. En hoe staat het met die clubs die nog niet weten of ze al dan niet in 1A zullen aantreden? Een nieuw dieptepunt zou het zijn als deze tergend trage gerechtsprocedure ervoor zorgt dat België een Europees ticket kwijtgeraakt.

Zelden gezien was het enthousiasme waarmee de Ronde van Frankrijk zaterdag in Brussel van start ging. Naarmate de dag vorderde werd de hoofdstad overspoeld door een mensenzee. Je kreeg kippenvel als je langs die massa door het hart van Brussel reed.

Nooit vertoond is ook de hulde die al weken aan een stuk aan Eddy Merckx werd gebracht. Vijftig jaar na zijn eerste zege in de Tour en 41 jaar na het einde van zijn carrière. Merckx houdt normaal niet van dat soort adoratie, hij was ook als renner de kampioen van de getemperde vreugde. Nu was hij zichtbaar trots. Het leek wel een pauselijke intrede, de manier waarop Merckx door het open dak van de auto van wedstrijddirecteur Christian Prudhomme de mensen toewuifde.

Ruim elf miljoen euro heeft de start van de Tour de stad Brussel gekost. Hoe groot de economische return zal zijn, dat moet worden afgewacht. Sport en economie zijn twee verschillende verhalen. Ze merken het ook bij Anderlecht: de komst van Vincent Kompany heeft daar voorlopig niet echt voor een stormloop op abonnementen gezorgd.

AAN DE LEZERS

Sport/Voetbalmagazine verschijnt volgende week, woensdag 17 juli, niet. Maar geen nood, op 24 juli is er de traditionele competitiegids. Het wordt met 252 pagina’s het dikste magazine uit de geschiedenis van dit blad. Completer en informatiever dan ooit. Een bewaarnummer om naar uit te kijken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content