Monaco ontdekt Djamel Bakar.

Het is algemeen geweten dat belastingsparadijzen bijzonder geliefd zijn omwille van hun anonimiteit. Jammer genoeg geldt dit criterium dit seizoen ook voor de lokale voetbalclub, die een grijs seizoen beleeft. Monaco bevindt zich immers in de brede middenmoot van het klassement, komt te kort voor de Europese plaatsen maar is te goed om in het degradatiegevecht verzeild te geraken. De balans oogt mager, met tien overwinningen en elf nederlagen. Komt daar nog bij dat Ricardo, de trainer die werd weggehaald bij Bordeaux, bekendstaat omwille van zijn verdedigende ingesteldheid.

Gelukkig kwamen er de laatste maanden enkele jongeren aan de oppervlakte drijven. Zo is er Jérémy Ménez (20), die als aanvaller hoge toppen scheert en door bondscoach Raymond Domenech al werd beloond met een selectie voor de Franse nationale ploeg. Een transfer naar een grotere club lijkt dan ook aanstaande. Maar ook andere producten van de eigen jeugdopleiding worden ontdekt. Middenvelder Djamel Bakar is op dat vlak een nieuwe parel. Bij zijn debuutwedstrijd, begin januari ter gelegenheid van de 32ste finales van de Franse beker, slaagde dit achttienjarige talent erin om drie doelpunten te maken. Zelfs Ricardo, die niet meteen bekendstaat als een coach die strooit met complimenten, sprak vol lof. “Om driemaal te scoren moet je over de nodige kwaliteiten beschikken”, verklaarde de Braziliaan. “Het stoort Djamel ook niet dat er over hem wordt gepraat. Hij is volwassen genoeg om daarmee om te gaan, laat zich niet gek maken.”

Zijn ploeggenoten vergelijken hem wel eens met Samuel Eto’o, anderen denken liever terug aan Sydney Govou die zich voor het eerst liet opmerken tijdens een bekerduel. Bakar is de neef van de bekende rapper Soprano, maakt deel uit van de Franse nationale ploeg onder negentien. Hij is afkomstig van de Comoren, een Afrikaanse eilandengroep in de buurt van Mozambique en Madagaskar. “Zijn technische bagage en zijn explosiviteit zorgen ervoor dat hij op de korte ruimte sterk voor de dag komt. Zijn snelheid is een troef wanneer hij voor doel verschijnt”, verklaarde Dominique Bijotat. De ex-trainer van Sochaux is tegenwoordig verantwoordelijk voor de jeugdopleiding van Monaco. Een kweekvijver, want ook Malaury Martin (19), Cédric Mongongu (18), Vincent Muratori en Serge Gakpe (beide 20) blijken raspaardjes.

Steve Mandanda (22), de doelman die door Marseille definitief werd overgenomen van Le Havre, werd verkozen tot speler van de maand februari. Hij haalde het van Pascal Feindouno (Saint-Etienne) en Fernando Cavenaghi (Bordeaux).

Lyon bereikte een mondeling akkoord met aanvaller Karim Benzema (20) over een contractverlenging tot 2014. Waarschijnlijk een handigheidje om de transferprijs voor geïnteresseerde clubs, en dan vooral Manchester United, op te drijven. Verder liet de uitschakeling in de CL tegen Manchester United diepe sporen na. Vooral sportkrant L’Equipe kreeg de volle laag en werd in een officieel perscommuniqué verzocht “dat de journalisten meer nederigheid vertonen en een hogere professionele erkenning van het geleverde werk de afgelopen jaren.”

Caen gaf een profcontract aan Mbaye Niang. Bijzonder, want hij is nog maar dertien jaar oud.

Rennes besliste om doelman Patrice Luzi (ex-Charleroi en Moeskroen) te belonen voor zijn goede presteren de laatste maanden. Hij is de eerste keuze onder de lat.

Tony Vairelles (ex-Lierse) weet van geen ophouden. De spits, een oud-international, legt momenteel een test af bij het Canadese Toronto.

Adrian Sarkisian moest noodgedwongen een punt zetten achter zijn actieve loopbaan. Op amper 29-jarige leeftijd moet de Uruguayaanse middenvelder van Nancy door aanhoudende knieproblemen afhaken.

Rode Duivel Kevin Mirallas (Rijsel), die tegen Valenciennes maar in de 71ste minuut inviel, liet een eerste voorstel tot contractverlenging aan zich voorbijgaan. De spits verwijst daarvoor naar een geschil met trainer Claude Puel.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier