Op een geheime locatie onderhandelde François Sterchele vorige week met Club Brugge. Hij arriveerde in een RollsRoyce en gaf na drie dagen bedenktijd uiteindelijk toch zijn jawoord aan blauw-zwart. Afgelopen zondag werd de spits, tot dan als een filmster angstvallig afgeschermd van de media, aan de pers voorgesteld. Het stardom heeft in het Belgische voetbal onherroepelijk zijn intrede gedaan, geen vereniging die daaraan ontsnapt. Ook Club Brugge, dat zijn volks en toegankelijk imago altijd als een kostbare relikwie koesterde, leek in het sluitstuk van een lange soap rond François Sterchele even concessies te moeten doen aan zijn identiteit.

Als François Sterchele na het breed uitgesmeerde feuilleton van de afgelopen weken niet onder een gigantisch verwachtingspatroon bezwijkt, moet hij Club Brugge het opportunisme bezorgen dat vorig seizoen ontbrak. De bekerwinnaar vulde tijdens het tussenseizoen de leemtes in het elftal op en legde met Sterchele de ontbrekende schakel in de ketting vast. De kwaliteiten van de aanvaller zijn de afgelopen weken op zo’n lyrische manier omschreven dat het erop lijkt dat hij geen zwakke punten heeft. Sterchele manifesteerde zich tot dusver als een snelle, beweeglijke en technisch uitstekende spits. Met zijn zaalvoetbalverleden zet hij zich in het strafschopgebied gemakkelijk door. In tegenstelling met de pompeuze manier waarop deze transfer werd afgehandeld, heet Sterchele bovendien een aimabele jongen te zijn, een sfeermaker in de kleedkamer, een onbevangen en onbekommerde spits.

De grote kracht van François Sterchele, zo heet het, is dat hij door niets of niemand uit zijn lood te slaan is. Dat klinkt mooi maar het vraagt om bevestiging. In tegenstelling tot zijn periode bij Sporting Charleroi en Germinal Beerschot, waarin de spits een onaantastbare status had, wordt hij bij Club Brugge in een heel andere wereld gekatapulteerd. Er woekert een genadeloze concurrentiestrijd, met onder meer zeven spitsen voor twee plaatsen.

Eén van de absolute kwaliteiten van Sterchele is dat hij vanuit zijn voetbalintelligentie met gelijk wie harmonieert. Vooral bij Germinal Beerschot bleek dat hij wat dat betreft gevoelsmatig voetbalt. Sterchele rendeert wel het best in een systeem met twee spitsen. Hij heeft er nood aan om zich vrij te bewegen en gaat graag zijn eigen gang. Ook in het eindeloos lange transferverhaal. Zeldzaam zijn in ieder geval de voetballers die een contract van Anderlecht naast zich neerleggen en ook in onderhandelingen met andere clubs blijk geven van een grote onbewogenheid. Verderop in dit blad zegt Sterchele dat hij wat twijfels had over de manier waarop Frankie Vercauteren hem bij Anderlecht zag functioneren. Niet alleen op maar ook naast het veld laat Sterchele zich leiden door een opmerkelijke intuïtie voor een voetballer die vier jaar geleden bij Kelmis nog in de grauwheid van de vierde klasse bikkelde.

Afgelopen zondag debuteerde François Sterchele in de Brugse Metten voor zijn nieuwe werkgever. In de wedstrijd tegen Real Valladolid viel hij 27 minuten voor het einde in. Drie minuten later gaf hij met een knap schot op doel zijn visitekaartje af. Vervolgens kopte hij nog een keer op doel, omgeven door drie Spaanse verdedigers. Sterchele frappeerde door zijn gretigheid. Hij plooide mee terug en functioneert veel meer bij balverlies dan Bosko Balaban. Zijn intrede werd door de supporters stormachtig toegejuicht.

François Sterchele is het laatste puzzelstuk in de opbouw van een nieuw elftal. Maar zondagavond bleek in de wedstrijd tegen Real Valladolid dat trainer Jacky Mathijssen de juiste hoekstenen nog niet heeft gevonden. Van de aanwinsten overtuigde alleen Stepán Kucera. De Tsjech is een sobere verdediger, ijzersterk in de duels. Hij kan de defensie de nodige robuustheid geven.

Net zoals Sterchele vooraan voor die koelbloedigheid moet zorgen die vorig seizoen werd gemist. De spits kan ook al door zijn imponerend loopvermogen uitgroeien tot het nieuwe idool van de Clubsupporters. Hij past door zijn geëngageerde manier van voetbal perfect in de huisstijl. S

door Jacques Sys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier