Ligt sinds vandaag/woensdag in de winkel.

Met de Ronde van Lombardije werd afgelopen zaterdag een punt gezet achter het wielerjaar. Op hetzelfde moment staan de eerste grote veldritten geprogrammeerd. Dit is het ideale ogenblik om terug te blikken en vooruit te kijken. Naar jaarlijkse gewoonte doen we dat in een Special van Sport/Wie-lermagazine die sinds woensdag 22 oktober in de winkel ligt.

In een 132 pagina’s dik nummer laten we de eens te meer door tal van dopingverhalen gekenmerkte wegcampagne nog eens de revue passeren. José De Cauwer en Michel Wuyts belichten in een uitgebreid interview het wielerjaar in elf pittige etappes. Daarnaast zijn er nog tal van andere reportages en interviews. Een exclusief gesprek met Mark Cavendish op het eiland Man bijvoorbeeld, waarin de Brit blijk geeft van een immens zelfvertrouwen en zegt: “Ik sprint minstens drie kilometer per uur sneller dan eender welke andere sprinter.” En: “Ik wil in 2009 Gent-Wevelgem winnen en de groene trui in de Tour.”

Verder gingen we in Spanje op zoek naar de roots van Tourwinnaar Carlos Sastre, een stille jongen die tot zijn veertiende niet buitenkwam zonder zijn ouders. Jürgen Roelandts praat over de magie van de driekleur (“Verdorie, nog maar negen maanden in die trui”), er is een reportage over het geheim van Team Columbia, de ploeg die dit seizoen liefst 86 wedstrijden won, en er is een openhartig interview met de naar Johan Bruyneel terugkerende Dirk Demol, die vertelt dat hij zich bij Quick Step nooit echt thuis heeft gevoeld: “Ik wist niet of ze daar tevreden waren van mij, er heeft nooit iemand iets tegen mij gezegd.”

Ook bij het komende veldritseizoen wordt uitvoerig stilgestaan. Sven Nys selecteert en analyseert tien topcrossen: van de Koppenberg tot Oostmalle, Nys ontleedt de wedstrijden tot op de laatste korrel zand. Dubbelgesprekken zijn er met de uitdagers Bart Wellens en Niels Albert en met de ploegmaats Sven Vanthourenhout en Klaas Vantornout. Er is een verhaal achter het geheim van Lars Boom (“Als je van bij de start 1400 watt duwt, kan er niemand volgen”) en, met Adri van der Poel als gids, een reportage over het komende WK in het Nederlandse Hoogerheide, op een steenworp van de Belgische grens. En uiteraard is er ook de gedetailleerde veldritkalender.

Ook het baanwielrennen komt aan bod. Voor Iljo Keisse staan er in het zesdaagseseizoen na de Spelen van Peking nog een paar rekeningen open. Ex-pistier Stan Tournépraat over de evolutie van de zesdaagsen en stelt vast: “De nevennummers zijn zo belangrijk geworden dat er in ploegkoersen vaak op reserve wordt gereden.”

De Special van Sport/Wielermaga-zine, de derde van het jaar, wordt verrijkt met schitterende kleurenfoto’s.

door Loes Geuens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier