Vrijdag start het nieuwe voetbalseizoen. Wat u kunt verwachten (x18).

1. Anderlecht

In Anderlecht sprak de voorzitter vorige week behalve van titel en beker ook al van de twééde ronde van de Champions League nog voor er geloot was voor de derde vóórronde. Een beetje het contact met de aarde verloren misschien ?

“De lat ligt nog hoger dan vorig jaar, maar het is verantwoord”, zegt Besnik Hasi. “De club deed moeite om de hele ploeg bijeen te houden en haalde met Ehret en Mbo nog versterking. Het optimisme is groot, maar gegrond. We beschikken over een heel kwalitatieve groep met jonge gasten die een heel hoog niveau halen en de druk aankunnen. Een heel goede mix. Ik denk niet dat Club Brugge zoveel minder heeft dan wij, maar het vertrek van Mendoza is toch een groot verlies, vind ik. Terwijl als je onze aanval ziet : Jestrovic, Mbo en Aruna, die kunnen álles beslissen.”

2. Club Brugge

Waarom zou Club Brugge nu wél voor Anderlecht eindigen ?

“Omdat wij hopen verder te gaan op het elan van 2004”, zegt sportleider Marc Degryse. “Als we gewoon het kalenderjaar nemen, zitten we goed op schema. In 2004 haalden we 44 punten op 51 en we wonnen de beker. Anderlecht transfereerde dan nu wel Mbo Mpenza, maar wij versterkten ons in januari al met drie spelers. Het is voor ons toch een voordeel dat we geen nieuwe spelers moeten inpassen en niet op zoek moeten naar automatismen. De spelers hebben tijdens hun vakantie ook heel plichtbewust en goed gewerkt. Ik denk dat we nu verder staan dan verleden jaar. Toen waren we net kampioen geworden en was het anders. Om de titel te kunnen pakken zullen we wat meer regelmaat over het hele seizoen moeten kunnen houden. We willen alleszins langer in koers blijven, vooral ook omdat onze laatste thuiswedstrijd van de competitie tegen Anderlecht is. Het zou zonde zijn, moesten we dan niet meer in aanmerking komen voor de titel. Wie kampioen wordt, is altijd moeilijk te voorspellen, maar globaal kan je stellen dat Anderlecht en Club Brugge de beste kernen hebben en de grootste kandidaten zijn.”

3. Standard

En als Standard er nog niet in slaagt om met een spits als Emile Mpenza een ticket voor de voorrondes van de Champions League af te dwingen, waarom zou het dan nu, zonder hem, wel lukken ?

“Omdat we nu misschien zelfs over nog een beetje meer kwaliteit beschikken”, zegt Ivica Dragutinovic. “Anderzijds wordt het ook niet gemakkelijk, omdat er weer veel nieuwe spelers zijn waarmee een hecht elftal gevormd moet worden. Over titel en Champions League spreken we niet, de ambitie van Standard is altijd de topdrie, denk ik. Uit het voorbije seizoen leerden we dat we elkaar altijd moeten blijven respecteren, elkaar moeten vertrouwen, in elkaar moeten geloven en voor elkaar moeten blijven werken en vechten tot de laatste minuut van de laatste wedstrijd. Tot slot hoop ik dat de scheidsrechterscommissie professioneler omgaat met Standard.”

4. Genk

Staat de topdrie al vast ? Of weet RC Genk er zich met René Vandereycken tussen te nestelen ?

“De afstand met Anderlecht en Club Brugge is nog groter geworden, wij zullen met Standard strijden voor de derde plaats, denk ik”, zegt assistent-trainer Pierre Denier. ” René Vandereycken straalt alleszins rust uit. Zijn werkmethode is heel anders dan bij Sef Vergoossen. Bij Sef was iedere minuut gepland, bij René niet. Hun spelvisie is ongeveer dezelfde. René gaat wel uit van een goede organisatie van achteruit en houdt veel rekening met de tegenstander, maar ik merk in oefenstof en richtlijnen dat hij eerst en vooral wil spelen om te scoren en niet om de nul te houden. We zijn op Dortmund zelfs met drie spitsen gaan spelen. Zijn imago van behoudende trainer klopt niet helemaal, denk ik.”

5. Moeskroen

Geen ploeg die meer kwaliteit liet vertrekken dan Excelsior Moeskroen. Hoe diep kan het vallen ?

“Hetzelfde presteren als vorig seizoen is alleszins onmogelijk”, zegt Francky Vandendriessche. “Hier is hetzelfde gebeurd als destijds bij Anderlecht, toen het de tweede ronde van de Champions League had gehaald en Radzinski, Koller, Goor en Dheedene werden verkocht. Maar ik ben ervan overtuigd dat Moeskroen geen desastreus seizoen tegemoetgaat, want er werden enkele goede nieuwe elementen gehaald. Patrice Nokeu van Geel bijvoorbeeld kan hier een revelatie worden. Geduldig zijn wordt belangrijk. Maar de eerste kolom moet kunnen, denk ik, om daarna weer de aansluiting te realiseren met de subtop. We verloren met Georges Leekens ook een succestrainer, maar de nieuwe trainer is een man die bezeten is van voetbal. Het is iedereen ondertussen duidelijk dat hij er 24 uur op 24 mee bezig is. We moeten niet dramatiseren, een degradatiekandidaat zijn we zeker niet.”

6. Westerlo

Westerlo eindigde vorig seizoen als zesde. Zit dat er weer in ?

“Zésde ? Vorig jaar waren wij twééde, hé”, zegt trainer Jan Ceulemans. “Wie niet vanaf de vijfde plaats begint te rekenen, is volgens mij niet realistisch genoeg. Want Anderlecht, Brugge, Standard en Genk zullen altijd van boven blijven staan. Daarna komt de rest. En als je niet versterkt bent, weet je dat het moeilijk wordt om hetzelfde te presteren. Gelukkig beseft een aantal mensen dat. Ik hoop op een rustig seizoen. Ik denk dat wij nog altijd de kwaliteit in de ploeg hebben om zonder problemen te kunnen blijven voetballen.”

7. G.Beerschot

Germinal Beerschot haalde nog meer Brazilianen. Goeie ?

“Ze hebben ontegensprekelijk kwaliteiten, maar ze moeten zich natuurlijk wel aanpassen aan het Belgisch voetbal en dat is niet zo evident”, zegt Carl Hoefkens. “Er zijn al veel spitsen naar België gekomen die dachten hier potten te zullen breken, maar voor wie het uiteindelijk zwaar is tegengevallen, hé. Daarom is het ongelooflijk belangrijk om met die spelers een groep te vormen. Als dat kan, ben ik ervan overtuigd dat men grote ogen zal trekken van ons technisch en gevarieerd spel. Maar lukt het niet en ontstaan er twee groepen, dan zou het wel eens heel anders kunnen lopen. Er is alleszins nog heel veel werk en het zal nodig zijn dat iedereen water bij de wijn doet. Wij Belgen deden al een serieuze geste door een lijst Portugese woorden te leren, nu verwachten wij van hen dat ze zo snel mogelijk Nederlands leren. Ze moeten ons niet kunnen vertellen wat ze de avond voordien met hun vriendin deden, maar wel de noodzakelijke voetbaltermen kennen. Als ze dat perfect kunnen, zijn we al een hele stap verder. En ze moeten onze voetbalgewoonten willen overnemen, want in ons systeem is druk zetten van cruciaal belang. Lukt dat, dan kunnen we spetterend voetbal brengen.”

8. La Louvière

La Louvière verloor Ariël Jacobs en nogal wat ervaren spelers, het haalde jonge spelers en een trainer uit Frankrijk. Hoe zwaar wegen ze ?

“Ik ken Albert Cartier van bij Metz, waar hij assistent was, en hij is net als Ariël Jacobs een formateur”, zegt Gunter Van Handenhoven. “Er is bewust een opleider gehaald om onze jonge kern te begeleiden, technisch en tactisch iets bij te brengen. Cartier is in de eerste plaats een trainer die alles baseert op werken. Werken, werken, werken. In zijn speech zei hij : “Het enige wat ik jullie kan beloven, is dat er gewerkt zal worden.” In zijn carrière was hij een speler die het van mentaliteit en vechtlust moest hebben en dat probeert hij als trainer op zijn groep over te brengen. Hij praat ook veel, individueel en collectief ; en hij traint heel veel tactisch. Dat wij als groot degradatiekandidaat getipt worden, motiveert ons extra. Ik zeg niet dat we op ons ene been het behoud zullen verzekeren, maar ik verwacht zeker geen problemen. De vraag is alleen : hoelang duurt de aanpassingsperiode van de jongens uit de Franse competitie ? Want in de Belgische competitie is het voetbaltechnische niveau misschien iets minder, maar ze is wel veel harder.”

9. Gent

Wordt AA Gent de verrassing ? Hoewel we de voorbije jaren niks anders hoorden dan dat het zwaar moest besparen, haalde het plots Georges Leekens en haast een hele nieuwe ploeg, waaronder spelers en contracten van het kaliber Jbari en Lukunku. Lotto gewonnen ? Suikertante schielijk overleden ? Onder tafel gepraat door de nieuwe trainer ? Bovendien had voorzitter Ivan Dewitte de gewoonte zijn trainers onder druk te zetten, topvijf weet je wel ; maar net nu dat realistisch wordt, horen we hem niet. Al helemaal gebrainwashed door Georges Leekens ?

“Dat wordt allemaal een beetje mis beoordeeld, hoor”, zegt voorzitter Ivan Dewitte. “Ten eerste hengelden wij niet naar Leekens op het moment dat hij duurder was dan wij wilden betalen. Ten tweede moet je de totaliteit nemen. De nieuwe staf kost ons minder dan die van vorig jaar met Jan Olde Riekerink, Philippe Vande Walle en Herman Vermeulen. Ten derde : voor geen enkele speler betaalden we een transfersom, want allemaal waren ze einde contract. En de wedden die we betaalden, zijn vrij vergelijkbaar met vorig jaar. Binnen aanvaardbare normen. En ten vierde : we zegden geen ambities meer te zullen uitspreken, omdat je daar dan een heel jaar op afgerekend wordt. We willen gewoon netjes meedraaien en beter doen dan vorig jaar, vooral voetbaltechnisch.”

10. Lokeren

En wat met Lokeren ? Het haalde weer wat Brazilianen. Zijn de Afrikanen op ?

“Ik verwacht een goed seizoen”, zegt sportief manager Willy Verhoost. “Zesde of zevende. Maar veel hangt af van de start. Begin je goed, dan blijf je in de running ; start je slecht, dan komt iedereen onder stress en is er veel kans dat de miserie blijft duren. We haalden er een paar Brazilianen bij omdat Tailson hier niet alleen zou zijn. Het is altijd beter als je er twee, drie van elke soort hebt, hé. Maar Brazilianen zullen er nu niet meer komen ; Afrikanen wel, naargelang van wat er vertrekt.”

11. Lierse

Nadat Lierse slechts in extremis aan zijn proflicentie raakte, is de vraag : haalt het wel met zekerheid het einde van het seizoen ?

“Waarover hebt u het ?”, zegt voorzitter Gaston Vets. “Het probleem is opgelost en had louter met organisatie te maken, maar die polemiek wil ik niet meer starten. Financieel is het natuurlijk niet gemakkelijk voor een club als Lierse, die geen enkele steun van de overheid geniet. De licentie halen is ieder jaar weer een uitdaging. We proberen onze budgetten rond te maken en nemen daarvoor de nodige maatregelen. Wij kunnen zeggen dat onze loonlast van 74, 75 % van het totale budget is gezakt naar 57 %. Volgend jaar, als de contracten van een aantal dure en niet renderende spelers aflopen, moet die nog zakken naar 50, 51 %. Hét probleem is de zeer zware last van het stadion. Wordt er daarvoor met de stad een oplossing gevonden, dan zijn we een stevige eersteklasser. Op het sportieve vlak willen we de jeugd echte kansen geven en supporters en sponsors verwennen met aanvallend, attractief voetbal. Tegenstanders moeten weer bang zijn om naar hier te komen. We moeten vechten om te winnen, zodat we altijd met opgeheven hoofd het veld kunnen verlaten. Dat moet hier weer de mentaliteit worden. De laatste jaren is dat door het spelconcept van de vorige trainer te weinig gebeurd. Het wordt een open competitie waarin Lierse volgens mij een rol kan spelen van de vijfde tot de negende plaats.”

12. Beveren

In Beveren moest vorige week in een vriendschappelijke wedstrijd de reservekeeper nog als veldspeler fungeren om met elf te zijn en werd Onze Man, een stratenloper, uitgenodigd om te komen meetrainen. Waar blijft de eigen jeugd ?

“Er biedt zich momenteel niet veel aan”, zegt voorzitter Frans Van Hoof : “Neen, er komt niet veel uit : -16 belooft, maar daar is het nu natuurlijk nog veel te vroeg voor. We kenden een paar tegenslagen, hé, met blessures en met de spelers van Arsenal. Ik ben ook wel wat ongerust, maar we gaan er toch van uit dat we met een volwaardig elftal zullen kunnen vertrekken.”

13. Sint-Truiden

Marc Wilmots mocht shoppen met de centen van Roland Duchâtelet en kwam thuis met een elftal nieuwe spelers van allerlei pluimage. Is er een straffe stoot in de maak ?

“Ik denk alleszins niet dat we aan kwaliteit inboetten in vergelijking met de ploeg die het de voorbije jaren zo goed deed”, zegt Peter Delorge. “Maar we moeten onze individuele kwaliteiten wel zien te blijven combineren met wat kenmerkend is voor STVV : voor elkaar door het vuur gaan. We werken aan een collectief en het gaat de goede richting uit. Het was een goede zet van de trainer om op trainingskamp een nieuwe jongen samen op kamer te zetten met iemand die er al was. Zeer belangrijk. Want op en naast het veld veel voor elkaar over hebben, dat mag hier absoluut niet verloren gaan. De nieuwe jongens passen zich beter aan dan verwacht. Ze zijn nu volop Nederlands aan het leren en sommigen kunnen al tot tien of twintig tellen en kennen al alle dagen van de week. Ze hebben goesting. Ze zijn leergierig en willen er iets van maken. Ik denk dat er heel wat muziek in zit. Een Mathieu Beda bijvoorbeeld kan echt een hele goede worden. Maar het zou mij niet verwonderen mocht dé revelatie nog iemand anders worden, want ze kunnen allemaal shotten. Ik zie de toekomst hoopvol tegemoet. We kunnen zeker een goede middenmoter worden.”

14. Cercle Brugge

Cercle Brugge wisselde zijn buitenlandse trainer voor een Belgische en telt momenteel al acht nieuwe spelers, onder wie zes buitenlandse. Alles oké ?

“Alles is nu iets meer afgelijnd en iets strikter, Jerko Tipuric was iets losser en liet ons iets meer vrijheid”, zegt Denis Viane. “Iedere trainer is anders, maar het gaat er altijd om hoe je dat als groep opvat. En dat is hier absoluut geen probleem. De wederzijdse verstandhouding is zeer goed, we zijn gretig op training en de sfeer in de groep is goed. We hangen nu al aan elkaar, als daar resultaten bij komen, kan het alleen nog maar verbeteren. Voorin en op het middenveld zijn we versterkt, maar het is moeilijk in te schatten hoe ver we echt staan. Hoe goed we al op elkaar zijn ingespeeld, zal moeten blijken in de competitie. Ons uitgangspunt moet hetzelfde zijn als vorig jaar : ons zo snel mogelijk redden. Dan zien we wel waar we terechtkomen.”

15. Charleroi

In Charleroi werden Grégory Dufer en Michaël Ciani te gelde gemaakt in Frankrijk en lijkt niemand zich zorgen te maken. Blijkbaar worden er mirakels verwacht van Jacky Mathijssen. Is de man er klaar voor ?

“Het is keihard werken”, zegt Jacky Mathijssen. “Het is druk, nieuw, anders, aanpassen voor mij. Werk dat bij Sint-Truiden voor een groot gedeelte werd gedaan door Guy Mangelschots is hier ook voor mij. Ik voel dat men er verschrikkelijk veel vertrouwen in heeft dat ik mirakels ga doen met een ploeg waarvan je zegt dat die het niet gemakkelijk zal krijgen. Het is een eer, maar ik heb er ook een beetje schrik van. Van het vertrek van Dufer en Ciani ben ik niet verrast. Dat was financieel noodzakelijk en afgesproken. In het vertrek van de anderen heb ikzelf een hand, omdat ik een cleane groep wou. Het resultaat is nu al te zien : het klikt, er is een goede groepssfeer. We vonden de mix en dat is vrij belangrijk. Of dat genoeg zal zijn om uit de problemen te blijven, zal moeten blijken. Ik heb ook geen zicht op de concurrentie, omdat ik er hier middenin zit.”

16. Bergen

Bergen eindigde het vorige seizoen voor eigen publiek met een 0-9-nederlaag tegen Club Brugge. Er staat ondertussen een bijna volledig nieuwe ploeg op het veld en ook de nieuwe tribune is klaar. Maar zal er wel iets te zien zijn ?

“Ja, want we spelen anders nu”, zegt Kris Vandeputte. “We doen het nu met twee echte spitsen in 4-4-2. Technisch zijn we stukken beter dan vorig seizoen, maar in de Belgische competitie is het soms vechten voor elke bal en het is afwachten hoe sommige spelers daarop zullen reageren. Kunnen we ook in de competitie onze wil opdringen en zo spelen ? Ik zie het alleszins positief tegemoet. Een degradatiekandidaat zijn we zeker niet. Bovenaan de rechterkolom, onderaan de linker is onze betrachting. Het Frans van de trainer is ook al stukken beter geworden. Hij heeft er precies een beetje aan gewerkt ( lacht).”

17. Brussels

Hoe lang duurt het alvorens bij de nieuwe eersteklasser FC Brussels de autoritaire voorzitter Johan Vermeersch op het gevoelige zieltje van Emilio Ferrera trapt, als je weet dat een beest als Harm van Veldhoven er vorig seizoen al niet goed tegen kon ?

“Als Vermeersch- Vandereycken ging, waarom zou Vermeersch- Ferrera dan niet gaan ?”, zegt voorzitter Johan Vermeersch. “Ik zal geen druk zetten, ik hoop dat wij ons goed kunnen aanpassen aan het niveau van eerste en in alle geledingen progressie kunnen maken. Voor de rest ligt het hier heel simpel, hoor. Ik heb een uitgesproken visie en daar ga ik voor. Ik zit veertig jaar in het voetbal, wat wil je ? Wie geen zin heeft om in die lijn mee te lopen, trapt het af. Ik heb geen goesting om mijn tijd te verprutsen in een voetbalbedrijf dat mij van alles kost. Het is de tweede keer dat ik hier kom en ik heb geen zin om nóg een keer een kerkhof op te ruimen. Het is de laatste keer . Emilio Ferrera moet zich zoals iedereen aanpassen of thuisblijven. En ik kan je nu al zeggen dat hij na de wedstrijd tegen Genk volledig aanwezig zal zijn boven in onze businessruimte. Op het sportieve vlak laat ik hem vrij en geef ik hem vertrouwen, maar ik zie wat ik zie natuurlijk. Ik ben geen blinde, hé.”

18. Oostende

KV Oostende promoveerde in een minimumtijd van derde naar eerste klasse, wil er het behoud verzekeren om daarna volgens het ambitieuze plan van zijn nieuwe voorzitter hoger te mikken, maar maakte in de voorbereiding weinig indruk en wordt nu al beschouwd als een vogel voor de kat. Is de baas zich daar wel goed van bewust ?

“Ik ben er blij om en voel mij daar heel rustig bij”, zegt voorzitter Franklin Sleuyter. “Slechter dan de prognoses kunnen we niet presteren, we kunnen het alleen beter doen. Vanuit een betere positie kan je niet vertrekken. Dat zijn precies de gevaarlijkste ploegen, hé ( lacht). Wie niet weet, niet deert. We zullen zien, hé. Ik denk dat we binnen de mate van onze mogelijkheden goed investeerden. De rest is voor de spelers en de trainers. Ik maak mij geen zorgen, want financieel hébben we geen zorgen. We deden ons nog geen pijn. Er is nog marge in ons budget om iets te doen eind augustus of na de jaarwisseling, mocht blijken dat er iets hapert.”

door Christian Vandenabeele

‘Een degradatie-kandidaat zijn we zeker niet.’ (Francky Vandendriessche)

‘Emilio Ferrera moet zich zoals iedereen aanpassen of thuisblijven.’ (Johan Vermeersch)

‘Zésde ? Vorig jaar waren wij twééde, hé.’ (Jan Ceulemans)

‘De Brazilianen moeten ons niet kunnen vertellen wat ze de avond voordien met hun vriendin deden, maar wel de noodzakelijke voetbaltermen kennen.’ (Carl Hoefkens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier