Een interim-trainer, een geplande verkoop, géén inkomende transfers en vier opeenvolgende nederlagen, maar van opgeven wil Mouscron-Péruwelz (nog) niet horen.

“Dat we maar drie punten meer hebben dan de plaatsen die voorbestemd zijn om play-off 3 te spelen? Dat wil zeggen dat de nummer vijftien drie punten minder heeft dan wij. Da’s toch positief?” Drie dagen voor de match tegen Gent is Fernando Da Cruz goed gezind. “We hebben kwaliteit genoeg om ons te redden.” Dat zijn ploeg het de komende weken opneemt tegen teams die knokken om play-off 1 te halen, schrikt de nieuwe hoofdtrainer van Mouscron- Péruwelz niet af. De opvolger van Rachid Chihab, die ontslagen werd na een nul op negen na de zege tegen Anderlecht, heeft geen idee hoe lang hij de sportieve zaken in handen heeft, maar gelooft duidelijk nog volop in zichzelf en zijn team.

Het was een opmerkelijk communiqué dat het bestuur van Mouscron-Péruwelz de laatste dag van december de wereld instuurde. Eén waarin het een eind maakte aan de activiteit van trainer Chihab, hem bedankte voor bewezen diensten en duidelijk maakte dat hij terug mocht naar Lille. De toon verraadde dat het persbericht uitging van de Belgische minderheidsaandeelhouders, die een sterk signaal wilden geven, maar het moest wél bekrachtigd worden door de hoofdaandeelhouder. Het ontslag was, zegt men op de club, “een wens van RMP die door LOSC geaccepteerd werd”. Drie leden van de technische staf, die net zoals Chihab onder contract stonden, volgden de hoofdtrainer terug naar ‘huis’: de T2, T3 en de keeperstrainer. Zij mochten blijven tot het einde van het seizoen, maar verkozen Chihab te volgen. Een vierde lid van de technische staf, die ook onder contract ligt bij Lille, koos om bij Mouscron te blijven.

Hoofdtrainer

De verre roots van de nieuwe hoofdtrainer Fernando Da Cruz liggen in Portugal, maar zelf is hij opgegroeid in Rijsel. Voor zijn aanduiding tot interim-hoofdtrainer werkte Da Cruz zeven jaar voor Lille, verdeeld over twee periodes: eerst was hij trainer van de U14, dan jeugdscout in een aantal Europese landen, en vervolgens trainer van de U19. Hij was ook drie jaar hoofdtrainer van Wasquehal en arriveerde bij Mouscron toen die ploeg naar tweede klasse steeg. Twee keer was hij assistent-trainer: eerst onder Arnaud Dos Santos, daarnaonder Rachid Chihab. Twee jaar werkte hij met Mouscron terwijl hij onder contract lag bij LOSC, maar sinds afgelopen zomer staat hij op de betaalrol van RMP en is hij directeur van Futurosport.

Fernando Da Cruz is ambitieus, maar niet ongeduldig. Iemand die de Pro License volgt, wil vroeg of laat hoofdtrainer worden bij een profclub. “Dat klopt,” zegt de betrokkene, “maar het is niet dringend.”

Er was al sprake van het hoofdtrainerschap toen Mouscron een vervanger zocht voor de vorige trainer, Arnaud Dos Santos, die in december 2013 weggestuurd werd. Toen gaf het bestuur de voorkeur aan Rachid Chihab. Da Cruz gaf toen geen commentaar, maar bleek achteraf wel ontgoocheld. Vandaag laat hij niet in zijn kaarten kijken: “Als ik alleen maar tegen AA Gent op de bank zit en ik win, heb ik de beste trainersstatistieken uit de Jupiler Pro League. Als we verliezen, de slechtste. Ik weet niet hoe lang ik aanblijf, maar waarschijnlijk haal ik het einde van het seizoen niet.” En mocht de directie het hem toch vragen? “Dan zal ik daar al mijn energie in stoppen.” Ook voorzitter Edward Van Daele blijft vaag: “Het is niet zeker dat Da Cruz hoofdtrainer blijft tot het einde van het seizoen. De resultaten van de eerstkomende matchen zullen dat uitwijzen.” Vrij vertaald: als hij het team snel laat winnen, mag hij blijven.

Op een paar Vlaamse spelers na die een maand geleden vragen stelden bij zijn aanpak, viel in de spelersgroep geen onvertogen woord te rapen over de vorige trainer. Ook na zijn ontslag blijft het respect voor Rachid Chihab groot op basis van de behaalde promotie en de zeges tegen Standard en Anderlecht. Maar de echte klik tussen trainer en spelers was er niet meer, ook door de persoonlijkheid van Chihab, die afstandelijk was en niet bepaald veel praatte met zijn spelers. Ook de manier waarop hij werkte, kon weinig enthousiasme losweken.

Zo hield hij fysiek en tactisch werk gescheiden. Wat het fysieke gedeelte betreft, week hij graag uit naar de atletiekpiste, iets waar de meeste voetballers een hekel aan hebben. Met Da Cruz gebeurt alles op het veld, en wordt het fysieke werk verwerkt in de baloefeningen. Sinds de hervatting van de trainingen trok hij nog maar één keer naar de piste. “Ik vind dat lange trainingen gebaseerd op uithouding niet geschikt zijn voor voetbal, maar dat betekent niet dat het trainingsvolume verminderd is in vergelijking met wat hier voorheen gebeurde.” In eerste instantie zijn de spelers tevreden met de nieuwe aanpak, maar “als we met nul op negen beginnen, kan dat snel omslaan”.

Intussen brengt de kern wel meer tijd samen door. Bij Chihab mochten de spelers kort voor aanvang van de trainingen arriveren, en op de dagen met twee trainingen trokken de meesten ’s middags naar huis. Bij Da Cruz moeten ze samen ontbijten en nuttigen ze de lunch op de club. “Een paar dagen geleden kwam de voorzitter plots mee aan tafel zitten”, zegt persverantwoordelijke Anne-Charlotte Beatse. “Het gaat er nu relaxter aan toe.” Terwijl de trainer en twee spelers vorige woensdag een uitnodiging kregen voor de uitreiking van de Gouden Schoen, improviseerden de anderen een bowlingavond. Het tekent de sfeer die ondanks de tegenvallende resultaten nog altijd goed is.

In januari hervatten de trainingen op Futurosport en Le Canonnier, het stadion waarin de club speelt, terwijl ze tot dan trainden op Luchin, het oefencomplex van LOSC. Tijdens de eerste week wilde men vooral een verandering van lucht, zonder daarom naar het buitenland te trekken. Tijdens de tweede trainingsweek was de reden eerder praktisch van aard, wegens de te slechte staat van de trainingsvelden op Luchin. Op Futurosport is ook alles voorhanden, behalve de uitgebreide medische faciliteiten van Luchin. In het samenwerkingsakkoord staat dat RMP tot eind dit seizoen gebruik kan maken van de dokters, de kinesisten en de trainingsaccommodatie van Lille, zelfs indien de club voor het eind van het seizoen in andere handen zou overgaan. Daarom ziet het ernaar uit dat de club Luchin zal blijven aandoen. De klacht van Steeven Langil dat er de afgelopen weken op training geen dokter was en maar één kiné voor 26 spelers, maakt duidelijk waarom.

Blijft de vraag met wie Mouscron zich op het veld zal moeten redden. Met Kevin Vandendriessche bijvoorbeeld, die bij Oostende tekende maar in Moeskroen het seizoen volmaakt. Topschutter Abdoulay Diaby keerde terug naar Lille. Blijft over: wat gebeurt er met Langil? Op de vraag in welk kamp hij zal staan tijdens Standard-Mouscron begin februari, reageert de spits gepikeerd. “Als ik ze pijn moet doen zoals in de heenmatch, doe ik dat.” Langil geeft toe dat hij contacten heeft in België en Frankrijk, maar dat hij tot nader order alles geeft voor zijn huidige club. Hij denkt dat het behoud nog haalbaar is: “We komen nu uit tegen ploegen die zelf voetballen en ook laten voetballen. Dat ligt ons beter dan teams die zich insluiten en de counter spelen.”

Of er in januari nieuwe spelers komen, is een vraagteken. Edward Van Daele meent dat er nog jonge spelers gehuurd kunnen worden van Lille. Fernando Da Cruz weet niet of dat nodig is. “Ik verwacht niets. Met acht wedstrijden te gaan, is er geen tijd om nieuwkomers in te passen. Iemand die zich vijf of zes weken moet inwerken, daar heb je niets aan. Wie komt, moet meteen inzetbaar zijn.”

Tegen Gent waren de belangrijkste wijzigingen de basisplaats van Birger Verstraete, die een vertroebelde relatie had met Chihab, onder wiens leiding hij slechts dertien minuten meespeelde, en het doorschuiven van Roy Contout op de positie van Diaby. Uiteindelijk had Gent weinig last met de thuisploeg. “We hebben een kwartier goed gespeeld, maar daarna niets meer getoond”, vatte kapitein Vandendriessche de prestatie van zijn team goed samen. “We missen karakter. Het is goed om een goeie sfeer te hebben, maar soms is het beter om hard te zijn voor mekaar.” Dat meent ook trainer Da Cruz: “Een paar klootzakjes zouden we wel nog kunnen gebruiken.”

DOOR PIERRE DANVOYE

“We hebben kwaliteit genoeg om ons te redden.” Fernando Da Cruz

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content