Halverwege de eindronde geeft Cercle Brugge zichzelf nog vijftig procent kans op de promotie naar eerste klasse. “Alleen jammer dat we niet meer tegen Ingelmunster moeten spelen.”

Neen, Cercle is geen profclub meer, al twee jaar niet. Wie niet studeert, werkt. “Behalve Nzuzi, die nog een stuk betaald wordt door Moeskroen, en Christina, Stassin en Nara ( voluit : Narayaninnaiken, nvdr), die verkiezen niet te werken”, vertelt trainer Dennis van Wijk.

Cercle traint dus ’s avonds. “Om vijf uur, psychologisch is dat nog middag”, aldus Van Wijk. “Maar ik denk dat we volgend seizoen beter een klein beetje later trainen, omdat het zoals nu bijna niet haalbaar is. Velen komen maar binnen om tien voor vijf, sommigen één of twee minuten te laat, maar ik kan toch moeilijk eisen dat ze plankgas geven om iets vroeger te zijn. Het inwendig reglement is dan ook aangepast : we zwaaien niet met boetes.

“Als we promoveren, zal er niets anders opzitten dan ook ’s avonds te blijven trainen. We kunnen moeilijk van die jongens vragen dat ze hun job opgeven, want dan zou dat een serieus avontuur zijn waarin ze zich begeven. Eén derde van de kern studeert, moeten zij dan hun studies afbreken voor een jaartje eersteklassevoetbal ? Ik vind dat wij het verplicht zijn aan deze jongens, waarvan de meesten een meerjarig contract hebben, om ’s avonds te blijven trainen. Het zou ongepast zijn dat te veranderen.

“Men moet toch ook een keer gaan realiseren dat het hier in België niet anders meer gaat.”

aneren is wat Cercle de voorbije jaren vooral deed. Putten uit eigen jeugd ook, met de technisch-tactisch sterke verdedigende middenvelder Vincent Euvrard als revelatie. Volgend seizoen speelt hij voor landskampioen KRC Genk.

Cercle is een jonge ploeg, waarvan alleen de verdediging niet nieuw is. Een ploeg die weinig goals pakt, maar ook weinig scoort. Een ploeg met een libero (Kanu) en voorstoppers (Viaene en Vandenbussche), vaardige en slimme centrale middenvelders (Euvrard en Stassin) en voorin drie getalenteerde kleurlingen (Nzuzi, Narayaninnaiken en Christina) die het hardst nog van de hele ploeg moeten werken.

Volstaat het voor eerste klasse ? Neen.

“Er zit enorm veel jong talent in Cercle,” weet rechterflankverdediger Johny Nierynck, “maar het is een feit dat als je promoveert je moet bijkopen – ook kampioen KV Mechelen moet dat doen. Drie, vier jaar geleden probeerden wij het met Oostende eens in eerste met zo goed als dezelfde ploeg waarmee we in tweede kampioen waren geworden, maar we kwamen te kort. Deze groep is niet minder dan die van toen, maar wel anders. Misschien iets minder persoonlijkheden en leiderschap. Dit is een hele jonge ploeg voor wie het allemaal nieuw is en die enorm fris voetbalt. Bij Oostende wisten we zeer goed wat de deden, hier spelen we eigenlijk zonder echt veel na te denken. Het kostte ons al punten en leverde er ons ook al op.

“Eigenlijk vind ik ons wel veel waard zoals we nu aan het voetballen zijn. Iedereen is gefocust op hetzelfde doel, iedereen wil promoveren. Iedere speler in de kern gelooft er heel sterk in, dat kan je zien aan de gretigheid waarmee we de eindronde aan het spelen zijn. De trainer is er enorm op gefixeerd, het bestuur zit er enorm achter, met een extra premie ook nog, en supporters steunen ons ook op verplaatsing heel enthousiast. Het is geestig spelen zo, als iedereen zo graag wil.”

Halverwege de eindronde staat Cercle met Heusden-Zolder op de tweede plaats, twee punten achter Ingelmunster. Thuis won het van Ingelmunster met 3-1 (eerste speeldag), in Ingelmunster verloor het ongelukkig met 1-0 (tweede speeldag), en zondag speelde het 0-0 gelijk in Bergen. Zijn twee laatste wedstrijden eindigde het met tien. Op Ingelmunster kreeg Kanu rood, op Bergen Nierynck twee keer geel. Euvrard viel in Ingelmunster geblesseerd uit, waarna het spel alleen maar chaotischer werd. Deze week is hij weer fit. Cercle ontvangt Heusden-Zolder (donderdag) en Bergen (zondag), op de laatste speeldag moet het naar Heusden-Zolder.

“We wisten vooraf dat deze twee thuiswedstrijden belangrijk zouden zijn,” zegt Nierynck, “alleen jammer dat we niet meer moeten spelen tegen de ploeg die voor ons geklasseerd staat. Ingelmunster is natuurlijk een blok, een ploeg die in tegenstelling tot wij al lang samenspeelt, wat in hun voordeel is en misschien wel naar boven zal komen in deze eindronde, maar ik geef ons toch nog altijd vijftig procent kans op de promotie, hoor.

“Het is natuurlijk niet omdat heel de club heel hard wil en er alles aan doet, dat het ook gebeurt. Dit is geen garantie voor succes. We zullen ons best doen, meer kunnen we niet doen. Valt het tegen, dan is dat zo. Het is niet omdat je niet slaagt of iets slecht doet, dat je niet geprobeerd hebt het goed te doen. Weet je, ik heb dat altijd schoon gevonden aan een coureur, dat als hij niet gewonnen heeft of niet gelukt is, zelden excuses zoekt, uitvluchten, de reden buiten zichzelf. Vaak zegt een coureur dan : ik had slechte benen vandaag. Een voetballer heb ik dat het nog nooit horen zeggen.”

edert begin 2002 heeft Cercle Brugge een nieuwe voorzitter. “Zelfs al is er straks maar plaats meer voor veertien ploegen in eerste klasse, we willen erbij horen !”, sprak Frans Schotte (54), gedelegeerd bestuurder van Standaard Boekhandel, bij zijn aantreden straffe taal. Peptalk.

“Met het oog op eerste klasse zijn er vier elementen belangrijk”, probeert hij de ambitie van Cercle te verantwoorden. “Ten eerste : je moet een structuur hebben die het kan dragen. Wel, wij zitten nog altijd met een vrij sterke structuur : twee fulltime trainers, een keeperstrainer, vakbekwame jeugdtrainers, een permanente administratieve kracht, iemand die instaat voor de contacten met spelers en onderhoud van de kleding en zo.

“Ten tweede : het stadion, waar we ons zeker geen zorgen over moeten maken.

“Ten derde : het financiële. We haalden zonder problemen onze licentie en zijn nu aan het werken om de financiële sterkte nog wat uit te bouwen, wat altijd een stuk eenvoudiger in eerste dan in tweede klasse.

“Ten vierde : het spelersmateriaal. We weten dat we een zeer jonge, veelbelovende ploeg hebben, maar ook dat we bijkomende investeringen zullen moeten doen. Tegelijk willen we een financieel gezonde club blijven. Het budget van pakweg 1 miljoen euro naar 3 miljoen brengen, dat zullen we niet doen. Een groter budget, maar geen gek budget. We zullen proberen te bewijzen dat we een plaats in eerste klasse aankunnen, zonder boven onze stand te leven.”

Wie boven zijn stand leeft, valt af, hoe leuk het even ook mag geweest zijn. Zie Harelbeke, FC Zuid-West. “Cercle voert al meer dan honderd jaar een goed beleid en plukt daar nu de vruchten van”, zegt Dennis Van Wijk. “We kwamen in de eindronde omdat Zuid-West moet boeten voor zijn wanbeleid. Spelers aantrekken en ze niet betalen, dat is competitievervalsing. Cercle is er al jaren de dupe van, omdat wij dat niet doen.”

door Christian Vandenabeele, ,

“Ons budget van pakweg 1 miljoen euro naar 3 miljoen brengen, dat zullen we niet doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier