Salou Ibrahim heeft Club Brugge in de afgelopen transferperiode niet verlaten. Na een eerste jaar bij blauw-zwart waarin hij niet veel aan spelen toekwam, was de kans op een transfer reëel geworden. Maar de Ghanese Belg hoefde niet weg van het bestuur.

Trainer Jacky Mathijssen zei zaterdag in een telefonisch gesprek met onze redactie : “Salou heeft, net als jij en ik, het recht met zijn leven te doen wat hij wil. Dat mocht hij gisteren ( vrijdag, de laatste dag van de transferperiode, nvdr), mag hij vandaag, morgen, … Hij moet met mijn gedacht geen rekening houden.” Dat gedacht luidde dat ook Mathijssen denkt dat hij de spits nog kan gebruiken en hem dus liever niet zag gaan. De speler hield daar wél rekening mee, en zet zijn motivatie nu extra in de verf. Want, aldus de spits, de coach stelde dat hij geen ongelukkige spelers kan hebben.

Over wat hij in gedachten heeft met Ibrahim, wil Mathijssen niets kwijt : “Dat is míjn zaak.” Ook over wanneer de tijd rijp zal zijn om hem volwaardig te gebruiken, lost hij niets : “Dat bepaalt hij grotendeels zelf.” Wachten op de ideale vorm ? “Een combinatie van factoren.” Over zijn vorm zegt Ibrahim zelf : “Ik voel me goed, maar als je geen negentig minuten speelt, kan je niet zeggen dat je topfit bent.”

Jean-Claude Lagaisse, de manager van Ibrahim, heeft hoop : “Een Porsche hou je niet om je garage te vullen. Hoeveel spelers beleefden in Brugge al niet een moeilijk eerste jaar ? Herinner je je Rune Lange nog ? Hetzelfde met Bosko Balaban.

“Ibrahim kan met de speelstijl die Mathijssen voor ogen heeft, weer de spits worden die hij was bij Zulte Waregem. Volgens mij gaat deze coach naar een concept, en zal hij daarbij blijven. Vorig seizoen speelde Club 4-4-2, 4-3-3 … Ibrahim vertelde me dat hij de ene keer over de grond aangespeeld werd, en dat de ballen de andere keer over zijn hoofd zoefden. “Op den duur zei hij : ‘Ik weet het ook niet meer.’

“Iedereen moet eens beginnen inzien dat Ibrahim geen scorende spits is, veeleer een targetman die de bal kan bijhouden en afleggen, en ook zo moet aangespeeld worden. Dat Ibrahim-Balaban moeilijk zou gaan, wist ik ; Bosko vraagt de bal en is uit op persoonlijke acties. Je moet Ibrahim gebruiken zoals in het systeem TomaszRadzinskiJanKoller van Anderlecht indertijd.” En dat François Sterchele dan in Radzinski’s rol zou kruipen, ziet Lagaisse wel zitten. “Ibrahim kan perféct met hem samenspelen.”

Mentaal zit het naar verluidt nog altijd prima in het hoofd van Ibrahim. “Hij weet wat hij kan en wat niet”, aldus Lagaisse. “Díe jongen, zenuwachtig worden ? Dat moet ik nog een eerste keer zien.”

Speler én manager zijn wel duidelijk : de situatie moet verbeteren, anders dringt een vertrek in januari zich op.

KRISTOF DE RYCK