Onder de top heb je traditioneel een heleboel ploegen die op dit moment allemaal maar één ding zeggen: wij willen een rustig seizoen zonder problemen. Gert Verheyen: “In dat opzicht is de start straks van levensbelang. Dat weten die ploegen allemaal wel. Geloof me: het eerste waar die naar kijken is naar de kalender, het programma van de eerste vijf matchen. Wie goed begint, komt meestal niet meer in de problemen. Andersom wel.

“Cercle is Reynaldo en Owusu kwijt. Die laatste was voor mij te weinig, die jongen scoort niet. Als hij bij Westerlo het vertrek van Henrique moet oplossen, wil ik het nog zien. Het zou me verwonderen als hij er ineens tien maakt. Maar ik denk niet dat Cercle nu ineens in de problemen zal komen. KV Mechelen haalde er Kevin Vandenbergh bij, die gaat ze wél maken, denk ik. Gorius scoorde vorig seizoen veel, maar dat zal misschien niet altijd lukken. Zij zullen wel weer op de rand van play-off 1 en 2 staan.

“Lierse neemt volgens mij een risico wat de trainer betreft. Niet dat ik denk dat Chris Janssens het niet kan – zeker niet – maar als je na een persoonlijkheid als Trond Sollied teruggrijpt naar een situatie vanwaar je kwam, is dat een risico. Het is niet omdat je hetzelfde verhaal vertelt, dat het ook werkt. Het is ook raar voor een speler om iemand die je hebt gekend in een andere functie, in dit geval als hulptrainer, plots de baas te zien worden.

“Bij STVV vind ik interessant de manier waarop ze zullen omgaan met kunstgras. Als er iets is wat niet bij die ploeg past, is het dat. Als je spreekt over imago en eigenheid van een club … Sorry, foute keuze. Je krijgt automatisch een ander soort, minder agressief, voetbal. Benieuwd hoe ze daarmee omgaan.

“Zulte Waregem heeft een nieuwe trainer, in een ploeg die op bestuurs-niveau forse uitspraken deed. Zeer gedurfd, want ik denk dat het moeilijk is om een hiërarchie die al heel lang bestaat, te doorbreken. Alles begint op het veld, en met deze ploeg … Ik weet het niet. Nu, het verhaal rond het merendeel van de spelers die ze daar hadden, was wel uitverteld, daar moest wat veranderen. Idem bij Beerschot, daar was het verhaal ook op, daar moest afscheid worden genomen van een aantal spelers. Nog weinigen haalden een voldoende. Voor Losada is het belangrijk dat hij zich ergens goed voelt, denk ik, en in Charleroi lijkt me dat voor iedereen moeilijk. Van hem verwacht ik wel iets, en bij uitbreiding van heel die ploeg. Kagelmacher is goed en MacDonald kan veel beter. Sidibe is een speler die het voor een ploeg als Beerschot kan doen. Ik hoop voor hen dat het vanaf het begin niet té goed gaat, want anders gaat het direct … Ik wens hen een rustig begin. ( lacht)

“Bij Kortrijk verdwenen Kums en De Beule. Nu is Hein wel een trainer die er altijd iets van maakt, desnoods met iets minder kwaliteit, maar het is wel een verlies.

“De nieuwkomers hadden het de voorbije jaren altijd moeilijk en ik vrees dat het nu niet anders zal zijn. OHL is zijn topschutter van vorig seizoen kwijt, dat is toch belangrijk voor dat soort ploegen. Een spits bepaalt vaak waar ze eindigen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier