Vrijdag liet AA Gentvoorzitter Ivan De Witte in Het Laatste Nieuws een ballonnetje op over een noodzakelijke toekomstige fusie tussen AA Gent en Lokeren. De Witte liet zich dat niet zomaar ontvallen. Die uitspraak past in het beeld van de club zoals hij die over vijf jaar ziet. “Met het nieuwe stadion, mét een schuldenvrije vereniging, met een competitief elftal dat een plaats kan verwerven in die topvijf, met Georges Leekens in onze directie, mét een samensmelting met Lokeren. Omdat zich over vijf jaar door de economische omstandigheden een schaalvergroting zal aftekenen waar we nu nog niet eens aan denken. Niet alleen in het Gentse, maar ook in de Kempen, de Borinage en Antwerpen zie ik zulke synergieën ontstaan die vandaag nog niet bespreekbaar zijn. Wanneer Lierse en Moeskroen het al moeilijk krijgen, clubs die iedereen als stabiel beschouwde, is dat toch wat anders dan eerdere faillissementen. Dan weet je dat er nog gaan volgen.”

De negatieve reacties van de supporters schrikken De Witte niet af. “We moeten de moed hebben om het bespreekbaar te maken : als clubleider moet je durven lijnen uitzetten. De economische omstandigheden zullen aantonen dat twee profclubs op zo’n korte afstand moeilijk leefbaar zijn. Nu verliezen we alle twee : qua rekrutering van jeugd, sponsors en supporters.” Als er ooit een samenwerking komt, kan dat volgens De Witte alleen op gelijkwaardige basis. “Een opslorping waarbij de één de ander niets te bieden heeft, vind ik geen productieve oplossing. Daarom is het ook niet goed dat de ene partij zoiets doordrukt als de ander op sterven na dood is. Je moet er straks voor zorgen dat Lokeren zich ook kan herkennen in dat verhaal. Wat Lokeren presteerde in zo’n kleine agglomeratie verdient veel respect.”

Bij een wedstrijd tussen beide ploegen polste De Witte al eens bij Roger Lambrecht. “Hij reageerde niet meteen negatief.” Eerder gaf de Gentse preses al aan dat de stijl van Lambrecht (“ik betaal, dus ik beslis”) niet die van Gent is. “Hij heeft een andere stijl dan ik, maar ik heb veel waardering voor hem. Als je er in alle rust mee praat, is hij een goede gesprekspartner en een wijze man.” Waarom zou Lambrecht interesse hebben om met Gent samen te werken ? De Witte : “Omdat ik denk dat hij ambitieuzer is dan wat hij met Lokeren ooit kan bereiken.” (GF)

door Geert Foutré

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier