Vijfenvijftig kernspelers telt Genk en die vertegenwoordigen een loonlast van 6 miljoen euro. Streefdoel is die af te slanken naar 5 miljoen. “Tenzij,” zegt RobertRaes, voorzitter van de sportieve commissie, “tenzij ons budget opgetrokken zou kunnen worden van 15 à 18 miljoen euro nu naar 25 miljoen euro.”

Dat zou kunnen als Genk onder andere de 2,5 miljoen euro van Las Palmas krijgt, waar het na de transfer van ThordurGudjonsson nog steeds op wacht. Vrijdag zou uitspraak worden gedaan over 2 miljoen die Fenerbahçe nog aan Las Palmas moet. Geld dat dan rechtsreeks naar Genk komt, verzekerde de Fifa. Raes : “Maar dan kan Fenerbahçe eerst nog in beroep gaan. Dus wij hebben dat bedrag eigenlijk al grotendeels weggeboekt. Komt het toch, dan zijn dat uitzonderlijke opbrengsten.”

Met de afslanking van de Genkse spelerskern schoot het de laatste tijd wel aardig op. Paul Heylen, algemeen directeur : “Er zitten goeie uitleningen bij, maar ook minder goeie. Bij La Louvière bijvoorbeeld zitten er twee voor wie we nog maar vijftig procent van hun loon betalen. Rogerio hebben ze bovendien al gekocht van ons. Op het loon van Kaku ( in Israël spelend, nvdr) krijgen wij 75 à 80 procent terug. Bij anderen is dat een kleinere som. Meestal gaat het dan om jongeren, die een kans krijgen om te spelen en waarvan we hopen dat andere clubs erin geïnteresseerd raken. Bij Heusden-Zolder zitten er zes, veel zal afhangen of Heusden-Zolder promoveert.”

Toch trok Genk voor het sluiten van de transfermarkt op 31 januari weer twee nieuwkomers aan : AlmirSulejmanovic als rechtsachter en DomenBersnjak als aanvallende middenvelder. Die laatste was nochtans niet voorzien. Vloekt zijn aanwerving dan niet met de intentie om de kern af te slanken ? Neen, zegt Raes : “Zo’n kans mochten wij heel eenvoudig niet voorbij laten gaan. Hij is een schakel naar de toekomst. Hij was op trainingskamp in Portugal één van de beste internationals van Slovenië, maakte in het voorbije half seizoen acht doelpunten en gaf elf assists. Plus denken we dat hij nog een zeer grote progressie marge heeft. Bovendien was hij per januari transfervrij, dus het risico is miniem, want hij heeft hier een contract als belofte.” Omdat hij nog geen 23 was, kwam Genk met Publikum, Bersnjaks club, overeen “iets tussen een transfersom en een opleidingsvergoeding” te betalen.

Ondertussen wacht Genk af of het aan het eind van dit seizoen een uitgaande transfer kan doen. Want “als er niemand gaat, zullen wij ook niks doen”, zegt Heylen. Gaat Wesley Sonck naar Sevilla ? Raes, zaterdag : “Voorlopig hebben wij nog altijd geen concreet bod. Managers, ja, die zeggen dat ze ons de beste prijs kunnen bezorgen en die om een mandaat vragen. Maar dat doen wij niet. Wij zeggen : kom maar met de club.” Genk is in ieder geval voorbereid : afgelopen weekend werden zowel Bangoura (Lokeren) als Kpaka (GBA) gevolgd.

door Raoul De Groote

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier