Deze apps maken zelfs het saaiste trainingsritje op de hometrainer boeiend. Een kort overzicht van de vier beste apps voor de (actieve) liefhebbers van het wielrennen.

Je hebt wielerliefhebbers die hun gsm uitzetten tijdens hun trainingsritje – kwestie van niet gestoord te worden – maar zelfs zij zouden weleens van gedacht kunnen veranderen bij het zien van onderstaande handige apps.

Cyclemeter

De Cyclemeter is een klassieker onder de wielerapps, maar dan wel een heel uitgebreide klassieker. De Cyclemeter ziet eruit als een degelijk uitgeruste gps. Deze app is compatibel met een standaardhartslagmeter en zet gegevens zoals stijgingspercentage en snelheid uit op een grafiek die je dan weer via Facebook met je vrienden kunt delen. De Cyclemeter stelt zelf een trainingskalender voor en detecteert ook wanneer je even pauzeert zodat die statistieken niet in het totaal worden opgenomen. Alles verloopt via oortjes, met afstandsbediening, wat maakt dat je de smartphone zelf veilig in je broekzak kunt laten zitten.

Kinomap Maker

In tegenstelling tot de Cyclemeter heeft de Kinomap Maker wel nood aan een houder, die je op de stuurstang installeert zodat het traject gefilmd kan worden. Een beeld zegt immers meer dan duizend woorden en dus worden alle gps-gegevens voorzien van een videobeeld, gemaakt met de smartphone. Die filmpjes kun je na de training makkelijk delen met je trainingsmakkers via kinomap.com. Deze ronduit ingenieuze app laat je zelfs toe om filmpjes van andere wielrenners te gebruiken zodat je hen, op exact hetzelfde parcours, kunt trachten te verslaan. Dat alles wordt mogelijk gemaakt door de ritmesensor die op de fiets geïnstalleerd dient te worden. De fiets zelf staat draadloos in verbinding met hetzij je iPhone, hetzij je iPad.

iCols

Er zijn niet veel apps die zich specifiek op de hellende stroken in je trainingsparcours richten, maar dat is bij de iCols nu net wel het geval. Deze app verzamelde maar liefst 1200 mythische en minder mythische bergflanken of hellingen uit Italië, Frankrijk, Nederland en België. Van de Ronde van Vlaanderen over de Waalse Pijl tot de steilste cols uit Giro en Tour, iCols is de ideale app voor de wielrenners die maar wat graag hoogtemeters maken.

Mecano Velo

Het overkomt iedereen weleens: plots sta je ergens te velde met een defecte fiets en je weet niet meteen wat je moet doen om het euvel op te lossen. Op zulke momenten is Mecano Velo de handige app die je nodig hebt. De Mecano Velo is de perfecte hulp bij het oplossen van maar liefst 73, al dan niet mechanische, fietsdefecten. Je remmen afstellen, je derailleur vervangen, en ga zo maar door. De Mecano Velo app maakt het allemaal aanschouwelijk dankzij enerzijds een uitgebreide handleiding en anderzijds 250 foto’s. Er wordt zelfs automatisch een geschiedenis van jouw reeds uitgevoerde herstellingen bijgehouden. Alleen de bezemwagen is niet in de prijs inbegrepen.

DOOR MICHI-HIRO TAMAÏ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier