Toptalent Robert Acquafresca krijgt weinig kansen.

Hoewel ze niet langer over voldoende financiële middelen beschikken om de strijd aan te gaan met andere grote Europese clubs, met name in Engeland en Spanje, blijven de meeste Italiaanse clubs het vertikken om vertrouwen te geven aan de eigen jeugdspelers.

Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat een talent zoals de 21-jarige spits Robert Acquafresca in heel het land om een plaatsje moest gaan bedelen, terwijl hij als belofte-international duidelijk het bewijs leverde dat hij heel wat in zijn mars heeft. De aanvaller kreeg zijn opleiding bij Torino en zou daar ook gebleven zijn als de club in 2005 niet failliet was gedaan. Inter profiteerde daarvan om hem vast te leggen en meteen door te verhuren aan Treviso. Met die club speelde hij in het seizoen 2006/07 in de Serie B. Elf goals volstonden niet. Zelfs de Hondurees DavidSuazo kreeg bij Inter een hogere plaats in de pikorde.

In de zomer van 2007 vertrok Acquafresca voor één seizoen naar Cagliari, dat in ruil daarvoor recht kreeg op de helft van zijn waarde. In Sardinië scoorde de aanvaller opnieuw elf goals, maar hij gaf vooral blijk van een enorme vooruitgang. In de zomer van 2008 kocht Inter de helft van het co-eigenaarschap op hem terug om hem vervolgens dadelijk weer te verhuren aan Cagliari.

In het pas afgelopen seizoen werd Acquafresca, die veertien keer scoorde en onder andere ook de winning goal maakte tegen Inter, nog sterker in de combinatie. Tegelijk verbeterde ook zijn traptechniek, maar kennelijk volstaat dat voor Inter niet om hem terug te halen. Sterker nog, de club wilde hem gebruiken als ‘wisselgeld’ – zijn ‘waarde’ werd geraamd op 15 miljoen euro – voor de transfer van twee spelers van Genoa: DiegoMilito (22 miljoen euro) en ThiagoMotta (18).

“De onderhandelingen waren nog maar pas gestart”, vertelde hij, “of ik had al begrepen dat voorzitter EnricoPreziosi de voorkeur wilde geven aan HernánCrespo en SergioFloccari. We kwamen dan maar overeen dat ik opnieuw zou worden verhuurd. Want stilstaan betekent op mijn leeftijd fors achteruitgaan en een zware hypotheek leggen op de rest van mijn carrière.”

Hij gaf zijn akkoord aan Atalanta Bergamo. Volgens heel wat waarnemers lopen jonge Italiaanse talenten door van de ene club naar de andere over te stappen het gevaar om vroegtijdig ‘versleten’ te raken. “Jammer genoeg is dat inderdaad zo”, zegt Acquafresca. “Een spijtige zaak. Zeker als je ziet dat Barcelona de CL wint met heel wat spelers uit de eigen jeugd.”

Jean-François Gillet, de doelman van Bari, zal volgend seizoen dan toch niet samenwerken met coach Antonio Conte. Drie weken nadat de oud-international zijn contract verlengde – dat hem een salaris garandeerde van 850.000 euro plus eventuele premies tot in totaal 150.000 euro – besloot hij immers om op te stappen. Als reden daarvoor voert de ex-middenvelder aan dat hij het niet eens is met het transferbeleid van de club, die de optie op de van Udinese gehuurde steraanvaller Paulo Vitor Barreto niet lichtte en de 24-jarige middenvelder Stefano Guberti liet vertrekken naar AS Roma. De nieuwe trainer van Bari wordt nu Gianpiero Ventura.

AS Roma beet de spits af voor het hervatten van de trainingen. Dat gebeurde afgelopen maandag. Daarna staat een stage op het programma in de Dolomieten, meer bepaald in Riscone di Brunico. Napoli, Genoa en Palermo kiezen voor een oefenkamp in Oostenrijk, terwijl zowel kampioen Inter als rivaal AC Milan voorbereidingswedstrijden zullen spelen in de VS.

Morgan De Sanctis (32) keert terug naar Italië. Na twee seizoenen in het buitenland – eerst bij FC Sevilla, waar hij acht wedstrijden onder de lat stond en dan bij Galatasaray, waar hij 31 keer in de basis startte – verdedigt hij volgend seizoen het doel van Napoli, dat 1,7 miljoen euro betaalde.

Giuseppe Bellusci (19), een beloftevolle verdediger van Ascoli, tekende voor vier jaar bij Catania. Dankzij de twee miljoen euro transfergeld kan het team drie maanden achterstallig loon betalen en een licentie krijgen om van start te kunnen gaan in de Serie B. De Siciliaanse club legde van zijn kant ook Mariano Andújar (25), een Argentijnse doelman die voor Estudiantes speelde, vast tot 2013.

Gennaro Gattuso (31), de middenvelder van AC Milan, die nog onder contract lag tot 2011, brak die overeenkomst open tot in 2013 en aanvaardde daarbij om tien procent aan salaris in te leveren. Hij zal nog 450.000 euro verdienen in plaats van 500.000. Al voor de fans dit wisten, vonden ze dat hij volgend seizoen de aanvoerdersband moet dragen.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier