Carlos Alberto Tévez werd geboren op 5 februari 1984 in de wijk Ciudadela in Buenos Aires. Tévez groeide op in de Ejercito de Los Andes, de wijk die ook wel Fort Apache wordt genoemd. Vandaar zijn bijnaam Apache. De familie leefde er in armoede en zoals veel landgenoten zag de jonge Carlos voetbal als de enige ontsnappingsroute naar een betere toekomst. Tévez speelde elke dag op straat, waar hij werd opgemerkt door scouts van Boca Juniors. Al op dertienjarige leeftijd kon hij naar de grootste club van Argentinië, op zeventienjarige leeftijd – op 21 oktober 2001 – debuteerde hij tegen Talleres de Córdoba. De aanvaller gold als het grootste talent van het land en die beloftes loste hij snel in. Vrij vlug omschreef nationale voetballegende Diego Maradona de spits als ‘de Argentijnse profeet van de 21ste eeuw’.

Tévez zou tot eind november 2004 voor Boca spelen. In die periode van bijna drie jaar scoorde hij 26 keer in 75 wedstrijden en won hij de titel (2003), de Copa Libertadores (2003), de Wereldbeker voor clubs (2003) en een jaar later de Copa Sudamericana. Zijn grootste succes boekte hij tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Met Tévez veroverde Argentinie er de gouden medaille, terwijl de spits zich liet kronen tot topscorer, met acht treffers in zes duels.

Tal van Europese topclubs wilden Tévez in die periode contracteren. Juventus en Bayern München meldden zich en ook PSV leek in de markt. De Eindhovense club deed een serieus bod, maar Tévez bleef bij Boca Juniors, dat zijn grote vedette niet wenste te laten gaan. De roem steeg de spits naar het hoofd. Hij bleef steeds vaker weg van trainingen en vloog regelmatig naar Brazilië, waar hij feestend de nachten doorbracht. Op het veld liet Tévez steeds minder zien, zijn gedrag werd onomstreden. Hij maakte ruzie met medespelers, tegenstanders en supporters, die hem na een nederlaag tegen aartsrivaal River Plate opwachtten en zijn vriendin, de actrice Natalia Fassi, beledigden. Tévez wilde de supporters te lijf gaan, maar kon door zijn ploeggenoten in bedwang worden gehouden.

Bij Boca was er geen toekomst meer en de club verkocht hem eind november 2004 aan Corinthians. Een delicate transfer, want zowel de Argentijnen als de Brazilianen begrepen er niets van. Zelfs de Braziliaanse president bemoeide zich met de overgang, maar Tévez hervond in São Paulo het plezier en begon te scoren. Hij leidde Corinthians in 2005 naar de Braziliaanse titel met twintig goals in dertig wedstrijden, twee minder dan nationaal topscorer Romario. Zelf veroverde hij vier persoonlijke prijzen, waaronder die van beste speler in de Braziliaanse competitie en die van Zuid-Amerikaans voetballer van het jaar, de titel die hij voor het derde jaar achtereen kreeg uitgereikt. Dat lukte zelfs Pelé en Maradona niet.

Zo groot als Maradona of Pelé is Tévez uiteindelijk nooit geworden en dat zal ook niet meer gebeuren, maar zijn nieuwe club Manchester United verwacht veel van hem. Manager Alex Ferguson noemde hem al “een fantastische speler” en hoopt dat de superspits zijn ploeg ver kan brengen in de Champions League. Voor Tévez komt een droom uit. Sinds hij op vijftienjarige leeftijd met Argentinië onder 16 indruk maakte op Wembley tegen Engelse leeftijdsgenootjes, wist hij dat hij ooit in Engeland voor Manchester United wilde spelen. Tévez omspeelde in dat duel de ene na de andere Engelsman en scoorde met een omhaal. Die kwaliteiten heeft hij bij Manchester United nog niet laten zien, maar zij die de spits kennen, beloven dat de Mancunians binnenkort de echte Carlos Tévez te zien zullen krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier