Zaterdag 22 juni 2013. Club Brugge speelt zijn eerste voorbereidingswedstrijd op het seizoen 2013/14 op Standaard Wetteren. Voor veel blauw-zwarte supporters moest het een aangename kennismaking worden met pas aangeworven spelers als Monteiro en Vlachos, die een jaar na dato tevergeefs aan het schooien zijn om een nieuwe club. Die zaterdag moest ook het officieuze debuut zijn van dé Brugse revelatie van het komende seizoen: Nikola Storm. Dribbelvaardig, doelgericht, met lef spelend, kortom: Refaelov en Lestienne hadden er een zware concurrent bij, zonder dat Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert de kluis moesten openen.

Toch was het tot begin december wachten vooraleer het voormalige jeugdproduct van Lokeren zijn eerste officiële speelminuten kreeg. Thuis tegen KV Mechelen (3-0) mocht hij het laatste kwartier volmaken en weer liet hij een staaltje zien van zijn dribbelkunsten, zonder ook maar enige blijk van stress te geven. Dat de Jupiler Pro League pas zo laat kennis met hem mocht maken, mag verbazing wekken. Of net niet. Intussen haalde het duo Mannaert-Verhaeghe nog eens enkele miljoenen boven om Sobota naar Jan Breydel te lokken. De Pool slaagde er in het verleden enkel in de lagere klassen van zijn vaderland in om qua aantal goals in de dubbele cijfers te geraken. Met De Sutter, die ook niet te boek staat als doelpuntenmachine, en een niet-doelgerichte Sobota in de punt van de aanval, viel alle doelpuntendruk op de schouders van Lestienne.

Voor Lestienne moest vorig seizoen dat van de bevestiging worden. In de heenronde bleef het aantal goede wedstrijden voor een speler van zijn niveau beperkt tot twee: thuis tegen Anderlecht (4-0) en uit op Standard (0-0). Toch vond hij het nodig om tijdens de winterstop zijn droomtransfer voor het seizoen nadien voor te bereiden. Hij bracht met zijn ouders en zaakwaarnemer een bezoek aan de Volkswagen Arena van Wolfsburg. Preud’homme slaagde er niet in om de linkerflankspeler in het gareel te laten lopen en kreeg zelfs het verwijt van Lestienne dat meeverdedigen niet tot zijn takenpakket behoorde. Ze zullen het in Wolfsburg graag horen. Toch bleef Lestienne in de basis staan. De reden? CSKA Moskou bood in de zomer meer dan 10 miljoen euro, maar dat werd kordaat afgewezen in de Brugse bestuurskamer. Lestienne daarna degraderen tot bankzitter zou een enorme kapitaalsvernietiging zijn en gezichtsverlies voor Verhaeghe-Mannaert.

Ondertussen werkt Nikola Storm zich via de Brugse beloften naar een plaats op de bank. Net voor zijn sterke invalbeurt in de allerlaatste play-offwedstrijd wonnen die beloften de Belgische beker. In een spannende halve finale tegen Anderlecht speelde Storm als een natte krant in de eerste helft, maar in de tweede helft bleef hij al dribbelend openingen zoeken in de paars-witte defensie. Ondanks zijn matige prestatie had hij na 90 minuten wel een doelpunt en twee assists achter zijn naam. Een kwaliteit die Lestienne niet bezit, aangezien de Waal moeite heeft om slecht spelen aan efficiëntie te koppelen. Vorige week slaagde Storm voor zijn examen door ook de verdedigers van Zenit het vuur aan de schenen te leggen. Een voorbode om zich (een seizoen te laat) in de harten van de Brugse fans te spelen? Of was de Storm die door het Petrovskistadion raasde er weer eentje in een glas water?

Bram De Smedt, Schoonaarde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier