Maandag vond in het Constant Vanden Stockstadion een onderhoud plaats tussen Anderlecht en sportpsycholoog Johan Desmadryl. Desmadryl werkte een tiental jaar geleden twee seizoenen samen met Franky Vercauteren toen die eerst jeugdcoördinator en nadien hoofdtrainer was van toenmalig tweedeklasser KV Mechelen. Vercauteren bracht hem nu aan bij Anderlecht. Eerder nodigde de club een psychologenbureau uit, maar dat kon niet overtuigen.

Desmadryl, die ook gedragstherapeut is, wilde zondag niet bevestigen of hij op Anderlecht werd verwacht. Aan de samenwerking met Vercauteren bewaart hij goede herinneringen. Hij testte in Mechelen de groep jonge elitespelers en stelde van elk van hen een mentaal profiel op. Nadien startte hij wat hij noemt een mentaal begeleidingstraject. Toen Vercauteren hoofdtrainer werd, betrok hij hem bij het eerste elftal. Voetballers, is zijn ervaring, staan open voor een psycholoog. “Ze kwamen sneller dan ik had durven denken. De uitdaging is ook om de drempel laag te houden, maar een echte topsporter weet dat dit erbij hoort. Ze kómen gewoon. Ik heb spelers van Club Brugge die bij mij komen. Soms pakken spelers hun trainer gewoon op snelheid.”

Vandaar dat de trainers eveneens tot zijn doelgroep behoren. “In Mechelen hebben we hen ook een opleiding en assistentie gegeven. Misschien zijn sommige trainers een beetje bang voor hun eigen positie, maar je kunt niet ook nog eens vijf jaar psychologie gaan studeren. Wat wij doen, is hen vaardigheden bijleren in de communicatie met hun spelers. Hen tips geven waarmee ze door heel simpele tussenkomsten wel een antwoord vinden op de vraag : hoe komt het nu dat die speler niet doet wat ik wil ? Tenslotte is coaching een vorm van gedragsverandering. Máár : belangrijk is dat de trainer de baas blijft. Een psycholoog moet zijn plaats kennen, anders wordt het heel moeilijk voor de trainer. En zijn aanwezigheid moet gedragen worden door héél het team.”

Wie denkt dat een psycholoog alleen nuttig is voor spelers met een probleem, zoals Tristan Peersman, vergist zich. “Dat is zijn werk verengen tot het curatieve aspect”, zegt Desmadryl. “Ik vergelijk het met een strandredder : als die veel mensen moet redden, is er iets fout. Hij moet er voor zorgen dat hij géén werk heeft. Ook een psycholoog moet vooral preventief optreden.”

“We gaan zo iemand aanwerven”, is Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck duidelijk. “De club is overtuigd van het nut ervan. Beter de problemen te voorkomen dan ze te genezen. Maar het moet de juiste man op de juiste plaats zijn. Iemand die de zaken ziet zoals wij ze zien, én die er zelf ook van overtuigd is dat hij een meerwaarde kan betekenen voor de club.” ( JH)

JH

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content