Niemand die nog in de redding van Bergen gelooft. Of toch? Trainer Cedomir Janevski geeft zich nog niet over.

Met negen punten minder dan de nummer veertien in de rangschikking halfweg de competitie lijkt alleen een mirakel de Royal Albert-Elisabeth Club nog te kunnen redden van degradatie. Cedomir Ja-nevski (52), die Bergen na de achtste speeldag overnam maar zeven wedstrijden verder amper één punt extra heeft behaald en nog steeds laatste staat, is een andere mening toegedaan: “Er zijn nog 45 punten te winnen, ik denk dat we ons hier nog uit kunnen knokken.”

Meen je dat?

Cedomir Janveski: “Ik ben geen dromer, maar een werker. Toen ik Bergen overnam, stond Cercle er even slecht voor als wij. Die ploeg heeft een ommekeer gemaakt en is dan op haar elan doorgegaan, terwijl bij ons de bal in diezelfde periode niet voor ons rolde. Ik vind Bergen qua intrinsieke waarde te vergelijken met Cercle.”

Hoeveel druk voel je als trainer in zo’n situatie?

“Ik zal u verbazen: de voorzitter komt hier niet vaker tussenbeide dan bij een andere club. Ik overleg wel regelmatig met technisch directeur Dimitri Mbuyu.Ik maak hier geen crisisvergaderingen mee, ik werk. Bergen is een goed gestructureerde club met goeie arbeidsomstandigheden, waar de spelers op tijd betaald worden. Ik heb het op die vlakken ooit anders meegemaakt. Ik blijf ervan overtuigd, hoe diep we ook zitten, dat we voor deze situatie oplossingen vinden.”

Heb je de taak niet onderschat?

“Neen. Het is niet zo dat ik een ploeg overnam waar niets was. Het probleem lag elders. Bergen miste vorig seizoen nipt play-off 1, de spelerskern waarmee dat gebeurde was amper veranderd en er was een groot aantal Belgische spelers die de Belgische competitie door en door kenden. Maar een voetbalteam is mentaal veel breekbaarder dan men vaak beseft. Resultaten beïnvloeden meteen het mentale. Dit team is door elkaar geschud door alle pech bij de competitiestart. Niemand had dat verwacht. Het probleem van Bergen ligt vooral op het mentale vlak, je ziet een aantal fouten terugkomen. We krijgen vaak goals tegen in de beginfase van wedstrijden. Daar moeten we aan werken, het liefst met deze groep. Ik hoop nog steeds dat we play-off 3 kunnen vermijden. Eind december zien we of deze kern genoeg veerkracht heeft. Anders moeten we ons toch versterken.”

Sollied

Bergen heeft wel de slechtste aanval van eerste klasse en incasseerde de meeste tegengoals.

“Afwerken heeft ook met vertrouwen te maken. En het is niet alleen een zaak voor iemand als Jérémy Perbet maar voor meerdere spelers. Gevaar moet ook komen van de zijkant en vanuit het middenveld. Je scoort en je verdedigt niet in je eentje.”

Heeft het verlies in de zespuntenmatch op Oostende Bergen geen klap gegeven?

“We waren daar niet op het niveau van de verwachtingen van de supporters en van wat wij hoopten. Net als de voorbije weken zat de eerste kans voor de tegenstander er meteen in. Maar ik voorspel: het zal keren, er is voldoende ervaring in dit team.”

Twijfel je dan echt niet aan de goede afloop?

“Had ik getwijfeld, zou ik hier niet getekend hebben. Ik had een interessante job bij Macedonië, dat een nationale ploeg in volle opbouw heeft. In januari werd ik ook nog gecontacteerd door Olympiacos, waar ik met Trond Sollied gewerkt heb. Maar mijn gezin woont nog steeds in Brugge, sinds ik daar in 1989 belandde. Op de terugweg van Brugge naar Skopje belde Dimitri Mbuyu mij. Ik heb er even over nagedacht en dan toegehapt. Ik had ook opnieuw goesting om dagelijks op het veld te staan.”

Dat doe je uiteindelijk nog het liefst.

“In 1998 ben ik met FC Blankenberge van eerste provinciale naar bevordering gestegen. Daarna trainde ik de beloften van Club Brugge, een interessante leerschool. Zo leerde ik Trond Solliedkennen.”

Die door zijn drankgedrag een grote carrière misliep, schrijft Marc Degryse in zijn boek.

“Sla er zijn palmares maar eens op na: titels en bekers in Noorwegen, met Club, Olympiacos, Heerenveen. Ik heb nooit een probleem gezien bij hem. Trond heeft me wél geïnspireerd door zijn wil om aanvallend te voetballen. Alles zit bij hem goed ineen, vaak in een moderne 4-3-3 met opkomende vleugels. Spelers werken graag met hem.”

Fellaini

Jij bent trouwens de laatste trainer die met Club een prijs won: de beker. Waarna je weg moest.

“In de heenwedstrijd van de halve finale verloren we met 3-1 van Gent. Het bestuur wilde een andere weg uitgaan en contacteerde Jacky Mathijssen.Maar in de terugwedstrijd klopten we Gent verrassend met 2-0 en stonden we plots op de Heizel. In die finale heb ik aan Philippe Clement gevraagd om Marouane Fellaini van geen centimeter te lossen. Ik had Philippe tevoren al naar het middenveld overgeheveld. Dat was de sleutel tot het succes in Brussel. Clement won alle kopduels tegen Fellaini.”

Terwijl Club al een akkoord had met Mathijssen?

“Ja. Maar toch stelden ze mij een nieuw contract voor drie jaar voor. Ik zou een soort ‘T1 bis’ worden, die een hecht duo moest vormen met Mathijssen. Financieel was het een erg interessant voorstel, maar ik heb neen gezegd en heb een andere weg gekozen.”

Je moet toch een beetje ontgoocheld geweest zijn.”

“Toch niet.”

Ik geloof je niet.

“Zo zit voetbal in elkaar. Na Club wonnen we bij Olympiacos titel en beker. We waren daar nóg eens kampioen geworden als de directie ons in december 2006 niet ontslagen had wegens de tegenvallende resultaten in de Champions League, waar we in een groep zaten met Real Madrid, Olympique Lyon en Rosenborg. Vervolgens trok ik naar Gent, naar de Verenigde Arabische Emiraten, naar Rode Ster Belgrado en naar Cyprus. Passie is mijn drijfveer. Soms valt het tegen, maar ik heb de mooiste job ter wereld.”

DOOR PIERRE BILIC – BEELD: IMAGEGLOBE

“Soms valt het tegen, maar ik heb wel de mooiste job ter wereld.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier