Anderlecht kende al een Tsjechische invasie en een Argentijnse, nu wendde het de steven (opnieuw) richting Brazilië. Met Diogo, Samuel, Kanu, Canesin en Reynaldo lopen er momenteel vijf Brazilianen rond in de A-kern. Een doordachte filosofie of eerder toeval?

RSCA-hoofdscout Rik Vande Velde: “Het is zeker niet zo dat we met het hele bestuur hebben besloten om de Braziliaanse toer op te gaan. Noem het dus eerder een samenloop van omstandigheden. Het heeft voornamelijk te maken met de verhouding prijs-kwaliteit. Belangrijk om weten is dat we nu vooral met huurcontracten werken. Zoals in het geval van Diogo en Samuel. Als je dan na een seizoen beslist om niet met hen door te gaan, ben je enkel de huursom kwijt. Ik denk dat dat toch een belangrijke les is uit het verleden.

“Sowieso weet je dat je met Brazilianen meer geduld nodig hebt dan met bijvoorbeeld Scandinaviërs, die zich sneller aanpassen. Brazilianen krijgen te maken met andere weersomstandigheden, andere voeding, een ander soort voetbal. In Europa krijg je geen tijd om je actie te maken zoals in Zuid-Amerika. Daar houden we dus zeker rekening mee in hun beoordeling.”

Toch ziet Vande Velde ook mogelijkheden met de huidige Braziliaanse inslag. “Ze hebben allemaal een goede technische basis en dat is belangrijk. Een Anderlechtsupporter wil immers niet enkel resultaten zien, hij wil ook animo en acties op het veld. Hopelijk kunnen de Brazilianen daartoe bijdragen”, aldus de hoofdscout.

Om alvast opgewarmd aan het seizoen te beginnen, stelt Sport/Voetbalmagazine de vijf Goddelijke Kanaries van Anderlecht aan u voor …

Fernando Canesin Matos

Aanvallende middenvelder. Geboren op 27 februari 1992. 1m76 en 68 kg. Rechtsvoetig.

Geert Emmerechts (coach beloften Anderlecht): “Canesin is een crème van een jongen. Je moet niet veel tegen hem zeggen, hij heeft aan één opmerking genoeg. Ik hoop echt dat hij het maakt in de het A-elftal. Op training geeft hij zich altijd honderd procent, daar hoef je hem niet voor aan te porren. En ook daarbuiten is hij gefocust. Zo nam hij zelf het initiatief om Franse taalles te volgen, enkele maanden later sprak hij al een aardig mondje.

“Hij zal ook nooit excuses inroepen. Zo heb ik pas onlangs via onze website vernomen dat zijn vader gestorven is, vlak voor hij naar Anderlecht kwam. Daar heeft hij nooit iets over gezegd.

“Bij de beloften gebruikte ik hem vooral centraal achter de spitsen in een aanvallende rol. Maar met zijn snelheid en zijn ongelooflijke volume – hij kan blijven lopen – kan hij ook op de rechts- of linksbuiten tot zijn recht komen. Zijn grootste kwaliteit is zijn snelheid bal aan de voet. Hij kan met één beweging twee of drie man passeren. Hij moet wel nog aan zijn kracht werken, dat weet hij. Maar hij is amper negentien, dat moet je langzaam laten groeien.

“Persoonlijk vind ik het nog een beetje te vroeg voor de A-kern, al toonde hij eind vorig seizoen tegen Lokeren dat hij het niveau van eerste klasse zeker aankan. Alleen betwijfel ik of hij al klaar is om een heel seizoen de strijd in de A-kern aan te gaan.”

Rubenilson ‘Kanu’ dos Santos da Rocha

Aanvallende middenvelder. Geboren op 23 september 1987. 1m90 en 86 kg. Linksvoetig.

Luiza de Melo (begeleidster en tolk van de Brazilianen op Anderlecht):“Lange tijd zat het bij hem in zijn kopje fout, zowel op als naast het veld. Toen hij in 2008 in België arriveerde, veranderde hij van vriendin zoals van onderbroek, het was elke dag feest. Zijn uitleenbeurt aan Cercle Brugge in 2009 heeft hem doen inzien dat hij enkele zaken moest veranderen. Hij heeft veel te danken aan Glen De Boeck. Die heeft hem zwaar doen afzien met het opleggen van straftrainingen en boetes.

“Toen Kanu terugkeerde bij Anderlecht, was een van zijn eerste daden zijn huwelijk met Irlanda. Ze hebben een dochtertje Jaranda, en binnenkort komt daar nog een broertje bij. Op familiaal vlak vond hij dus wat stabiliteit. Op sportief vlak boekte hij eveneens progressie: van een wisselspeler werkte hij zich op korte tijd op tot een min of meer vaste waarde in de basiself. Hij aast op de positie van nummer tien, niet voor niets zijn shirtnummer bij Anderlecht.

“Hij hechtte veel waarde aan de beslissing van Ariël Jacobs om hem op het einde van het vorige seizoen tegen Eupen achter de spitsen te zetten, in plaats van een nochtans fitte De Sutter. Helaas blesseerde hij zich toen na een kwartier. Tot vandaag draagt hij nog de gevolgen van die enkelblessure. Daar baalt hij echt van, zeker nu er zo veel landgenoten van hem neerstreken op Anderlecht. Want voor heel die bende geldt hij eigenlijk als grote broer … Dat kon je je drie jaar geleden moeilijk indenken.”

Samuel Firmin de Jesus

Centrale verdediger of flankverdediger. Geboren op 7 april 1986. 1m90 en 83 kg. Linksvoetig.

Werner Deraeve (Zuid-Amerikascout voor Anderlecht): “In feite had Samuel vorige winter al bij Anderlecht moeten zitten. We hadden met zijn club, FC São Paulo, een akkoord om hem drie maanden op proef te krijgen. Werder Bremen stak ons echter de loef af door een onmiddellijke overname voor te stellen. Toch begreep ik die overgang naar Werder Bremen niet goed. Financieel misschien interessant, maar bij de Duitse club wist Samuel zich sowieso gebarreerd door Per Mertesacker, de Braziliaan Naldo en Clemens Fritz. In die omstandigheden was het voor mij geen verrassing dat hij er op de bank verzeilde. Heel die tijd hielden wij zijn dossier in de gaten, de deal was dan ook in een paar uurtjes rond.

“Eigenlijk zoekt Anderlecht al enige tijd naar een Zuid-Amerikaanse oplossing voor het gebrek aan voetballend vermogen centraal in de verdediging. Ik ben ervan overtuigd dat we met Samuel die lacune hebben weggewerkt. Naast zijn vastberadenheid in de duels is het een type dat steeds de voetballende oplossing zoekt. Tot op zekere hoogte kan je hem vergelijken met João Carlos, maar dan een betere versie, vind ik. Hij leeft in ieder geval voor zijn sport en wil er alles aan doen om te slagen. Hij groeide op in een favela, hij weet beter dan wie ook dat voetbal zijn enige kans op glorie is.”

Diogo Silvestre Bittencourt

Linksachter. Geboren op 30 december 1989. 1m76 en 77kg. Linksvoetig.

Albert Martens (scout Anderlecht):“Ik zag Diogo voor het eerst aan het werk op het WK U20 in Egypte twee jaar geleden. Als linksachter viel hij meteen op door zijn goede techniek en zijn grote volume. Hij zorgde vaak voor gevaarlijke infiltraties op de linkerflank. Defensief staat hij zijn mannetje, al kan hij soms iets te driftig zijn of in de clinch gaan met de scheidsrechter. Het is een persoonlijkheid en geen gemakkelijke jongen, aan Anderlecht om hem de juiste begeleiding te geven.

“Normaal gezien is een dergelijke speler onhaalbaar voor een Belgische club. Diogo haalde toch telkens de nationale selecties van de U17, U19 en beloften van Brazilië. Enkele jaren geleden was hij veel te duur voor ons, uit Spanje en Italië werden er bedragen tot 5 miljoen euro voor hem geboden. Maar FC São Paulo liet hem niet gaan, waarna er onenigheid is ontstaan tussen club en speler. Diogo is dan uiteindelijk aan een tweedeklasser verhuurd. Na veel gepalaver en lobbywerk wilde São Paulo hem dan toch laten vertrekken naar Europa. Zo kunnen we hem voor een betaalbare prijs een jaar huren. Maar als we daarna de optie lichten moet er serieus geld op tafel gelegd worden. We spreken hier dan niet van 500.000 euro. Het is een jongen die internationaal zijn waarde heeft.”

Reynaldo dos Santos Silva

Aanvallende middenvelder. Geboren op 24 augustus 1989. 1m72 en 63 kg. Rechtsvoetig.

Denis Viane (ex-ploegmaat bij Cercle):“Reynaldo maakt bijna altijd acties vooruit en met zijn creativiteit creëert hij ruimte voor zijn ploegmaats. Je merkte dat veel verdedigers moeite hadden om hem te bespelen, door zijn combinatie van snelheid en techniek. Bovendien heeft hij een goede voorzet.

“Hij heeft af en toe nog last met het uitkiezen van zijn momenten, al heeft hij bij Cercle al beter geleerd wanneer je een actie kan maken en wanneer je simpel moet spelen. Ik vind bovendien dat zijn rendement nog omhoog moet, daarmee bedoel ik: meer doelpunten en assists.

“Of hij de mentale sterkte heeft om te knokken voor zijn plaats bij Anderlecht zal nog moeten blijken. Bij Cercle bleef hij staan na een mindere prestatie, dan komt het vertrouwen vanzelf. Maar daar … Ik weet het niet. Het is een man van flitsen, veel meer dan Kanu. Kanu was de man die op het middenveld power en voetballend vermogen bracht. Reynaldo komt het best tot zijn recht op de flank, zolang je hem maar de nodige ruimte geeft om te zwerven. Zoals bij de meeste Brazilianen moet je hem af en toe bij de les houden. Vooral in defensief opzicht, al heeft hij ondertussen ingezien dat je ook bij balverlies taken te vervullen hebt.”

DOOR MATTHIAS STOCKMANS & BRUNO GOVERS

“Samuel is een betere versie van João Carlos.” Werner Deraeve

“Normaal gezien is Diogo onhaalbaar voor een Belgische club.” Albert Martens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier