Het was niet alleen een turbulente heenronde in de Bundesliga, er werden in de aanloop naar het WK ook een pak records gebroken. Daarbij valt op dat de eigen jeugd weer een kans krijgt.

Zullen we maar beginnen met het laatste goede nieuws ? Net na het ingaan van de winterstop in de Bundesliga raakte bekend dat de Duitse voetballiga (DFL) voor de uitzendrechten van haar wedstrijden in de eerste en tweede klasse de komende drie seizoenen 1260 miljoen euro incasseert. Een megadeal. Ter vergelijking er misschien even de cijfers van de Belgische Jupiler League naast leggen ? Bij ons krijgt de Profliga 36 miljoen euro per seizoen. Een peulschil, het bewijs dat onze competitie ten opzichte van de grotere Europese landen ver achterophinkt.

Grote verliezer is betaalzender Premiere. Net zoals in België gebeurde met Prime, het vroegere Canal +, verliest hij de voetbalrechten aan een consortium van kabelnetbedrijven, namelijk Kabel Deutschland en Unity Media. De openbare ARD en ZDF behouden dan weer de rechten voor de niet-betalende tv-kijker. Het huidige contract, dat afloopt aan het einde van het seizoen, is goed voor 302 miljoen euro per seizoen. De nieuwe overeenkomst zal ook haar invloed hebben op het speelschema. In de Bundesliga zal er vanaf volgend seizoen wekelijks een duel worden gespeeld op vrijdagavond, zullen er zes wedstrijden op zaterdagnamiddag zijn en twee op zondag in de vooravond.

Solidariteit en eensgezindheid

Het kan het optimisme alleen maar aanwakkeen op zes maanden voor de start van het WK. In tegenstelling tot wat de meeste Duitse voetbalkenners hadden geopperd, steekt Bayern München dit seizoen niet met kop en schouders boven de concurrentie uit. Het sterrengeheel van Felix Magath staat na zeventien speel-dagen wel trots aan de leiding van het klassement. Onder andere door een reeks van vijftien opeenvolgende wedstrijden zonder nederlaag, een nieuw record. FC Hollywood, zoals de ploeg al wel eens smalend werd genoemd, is niet langer een brandhaard van onrust. Sinds de aanstelling van Magath in de zomer van 2004 als coach is de solidariteit en eensgezindheid in Beieren nog nooit zo groot geweest. De rust regeert, het team werd een geoliede machine. De vedetten klagen niet over het rotatiesysteem noch over het spartaanse trainingsritme in de voorbereiding.

Bayern München toont zich bijzonder efficiënt, ook tegen de zogenaamde mindere goden. Vooral thuis, eerst in het Olympiastadion en sinds kort in de Allianz Arena, is het onklopbaar. Niet alleen werden alle acht de competitiewedstrijden winnend afgesloten, ook in de Champions League slaagde geen enkele tegenstander erin punten te sprokkelen. Dankzij het managerswerk van Franz Beckenbauer (veel charisma en voorzitter van de raad van bestuur), Uli Hoeness (een ongeduldige, soms cholerieke visionair), Karl-Heinz Rummenigge (de verzoener) en Karl Hopfner (de koele cijferaar) werd de club één van de best geleide Europese voetbalondernemingen. In tien jaar steeg de omzet van 40 tot 180 miljoen euro, waarbij het zakelijke succes is gebaseerd op de eenvoudigste economische principes : er gaat geen eurocent meer buiten dan er binnenkomt en de klant is koning. Toeschouwers, leden, supporters en sponsors (T-Mobile en Adidas) krijgen daarbij een aanzienlijke voorkeursbehandeling.

Geen corrupte scheidsrechters meer

Zes punten voorsprong telt Bayern München momenteel op het verrassende Hamburg, waar een beresterke Daniel Van Buyten een sleutelspeler is geworden. Werder Bremen, dat zich plaatste voor de zestiende finales van de Champions League, ligt als derde acht punten achter. Dit trio haalde samen 36 overwinningen, de leider telt 44 punten : dat zijn indrukwekkende cijfers, zeker als je weet dat Werder Bremen vorig jaar herfstkampioen werd met 35 punten.

Een ander opvallend gegeven is de stijging van het aantal Duitse spelers dat werd ingezet. Dat is de eerste keer sinds de eenmaking van Duitsland. Het impuls daartoe kwam van bondscoach Jürgen Klins-mann. Met het oog op het WK gaf die de afgelopen maanden speelkansen aan jonge elementen als Per Mertesacker (Hannover 96), Robert Huth (bankzitter bij Chelsea), Marcell Jansen (Borussia Mönchengladbach), Christian Pander (Schalke 04) en Lukas Sinkewiecz (FC Keulen). Eintracht Franfurt doet hoofdzakelijk een beroep op de talenten uit zijn jeugdopleiding en bivakkeert gemakkelijk in de middenmoot, terwijl Borussia Dortmund door een ongelofelijke blessuregolf moest teruggrijpen naar jonge elementen zoals Marc-André Kruska, die vriend en vijand verbaasde. De Nederlandse trainer Bert van Marwijk schrok er niet voor terug om de Turkse jeugdinternational Nuri Sahin op de leeftijd van 16 jaar en 335 dagen voor de leeuwen te gooien. Sahin is daarmee de jongste debutant sinds in 1963 de Bundesliga van start ging.

Definitief verdwenen zijn sinds midden november ook de schandalen met corrupte scheidsrechters. De amper 25-jarige Robert Hoyzer verscheen voor de rechtbank van Berlijn en werd wegens fraude veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar en vijf maanden. Het vonnis was wat verrassend, omdat er twee jaar voorwaardelijk was geëist en de arbiter schuld had bekend, het onderzoek had geholpen en spijt had betoond. Maar de rechtbank achtte bewezen dat Hoyzer tegen betaling uitslagen van wedstrijden in de Bun- desliga manipuleerde. Dat deed hij in opdracht van een goksyndicaat dat geleid wordt door Kroaten. Dominik Marks, een andere oud-scheidsrechter, kreeg achttien maanden voorwaardelijk. Ante Sapina, de belangrijkste leider van het goksyndicaat, werd veroordeeld tot twee jaar en elf maanden onvoorwaardelijk.

Pijnlijke scheidingen

Schril in contrast met al deze positieve signalen staan de harde cijfers van de ontslagen. Maar liefst zes trainers werden doorgestuurd, het hoogste aantal van de laatste 22 jaar. Daarbij waren enkele pijnlijke scheidingen. Zo werd Norbert Meier door MSV Duisburg gedumpt nadat hij een kopstoot gaf aan Albert Streit, middenvelder van FC Keulen. Ralf Rangnick werd, ondanks de beste balans ooit van een Schalkecoach, dan weer geslachtofferd na een interne machtsstrijd met de onbuigzame manager Rudi Assauer. Ook enkele spelers eisten de afgelopen maanden een negatieve hoofdrol op. De Turkse international Alpay Özalan (FC Keulen) deed dat tot tweemaal toe : hij trapte in het WK-barrageduel tegen Zwitserland een tegenstander vrijwillig aan en tegen Hamburg deelde hij Guy Demel een gemene elleboogstoot uit. Giovane Elber, met 133 goals een van de trefzekerste buitenlanders, maakte zich onmogelijk bij Horst Köppel, die hij een leugenaar noemde. Gevolg : de Braziliaanse spits werd aan de deur gezet door Gladbach. Ondertussen hapt Hertha BSC financieel naar ademruimte. De zware inspanningen van de laatste jaren eisen blijkbaar hun tol, want alarmerende berichten spreken over een tekort van 35 miljoen euro. Deelname aan de (voorronde van de) Champions League is broodnodig voor Marcelinho en co. l

FRéDéRIC VANHEULE

SINDS DE EENMAKING VAN DUITSLAND WERDEN ER NOOIT ZOVEEL EIGEN SPELERS INGEZET.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content