Één tegen allen

© BART VANDENBROUCKE

Na het forfait van Topvolley Antwerpen start de volleybalcompetitie in de Liga A komend weekend niet met tien maar met negen ploegen. Wij peilden bij elke club naar de ambities voor het nieuwe seizoen.

Knack Roeselare

Libero Stijn Dejonckheere won de afgelopen vijf jaar telkens de titel met Knack Roeselare. Ook dit jaar zijn de West-Vlamingen weer de te kloppen ploeg.

Terwijl jullie voornaamste tegenstanders andermaal aan een nieuwe ploeg bouwen, kunnen jullie blijven rekenen op het team en de automatismen van de voorbije jaren. Is Knack Roeselare stilaan te groot geworden voor de Belgische competitie?

Stijn Dejonckheere: ‘We kunnen er niet meer mee wegkomen als we zeggen dat we tevreden zijn als we de finale bereiken, maar de afgelopen jaren bleek dat we zeker niet onverslaanbaar zijn. Vorig seizoen was het in de eindstrijd een dubbeltje op zijn kant. In de vierde wedstrijd kwam het op enkele puntjes aan. Wint Maaseik die tiebreak, dan denk ik dat zij kampioen worden, want dan mogen ze de beslissende wedstrijd in eigen zaal afwerken. In de reguliere competitie eindigden we niet elk jaar als eerste en we begonnen ook niet telkens met het thuisvoordeel aan de finale. Bovendien is er de ongeschreven regel dat je na een paar jaar de spelers of de coach moet vervangen om elkaar scherper te houden. Maar we beseffen dat die valkuil bestaat. We hebben trouwens al bewezen dat die regel niet altijd geldt. We beschikken over een heel geëngageerde ploeg met een groot hart voor de club. We gaan zelf actief aan de slag om waakzaam te blijven voor dat gevaar.’

Noliko Maaseik

Tien nieuwe spelers en met Joel Banks (vorig seizoen aangesteld als assistent) een nieuwe hoofdcoach: Maaseik ziet er weer helemaal anders uit dan twaalf maanden geleden. Bovendien moest technisch directeur Wout Wijsmans het stellen met een kleiner budget dan vorig jaar.

Betekent dat ook teruggeschroefde ambities?

Wout Wijsmans: ‘Het klopt dat we minder middelen ter beschikking kregen om onze ploeg samen te stellen, maar toch denk ik dat we in de breedte meer mogelijkheden hebben dan vorig seizoen. Op training merk ik zowel bij de coach als bij de spelers veel werkijver. Wat ik in de voorbereiding zag, stemt mij tevreden en sterkt mijn overtuiging dat we opnieuw finales kunnen halen, zowel in de competitie als in de beker. De kwaliteiten van Roeselare kennen we, terwijl Aalst net als wij ook een nieuwe ploeg heeft, maar wel een die op papier sterk oogt. Zij worden de grote concurrent voor de tweede plaats. We leggen ons er niet zomaar bij neer, maar ik denk wel dat Roeselare er op het einde van het seizoen zal boven uitsteken. In één wedstrijd kan je hen misschien verrassen, maar als je er een serie tegen moet spelen, kan ik me moeilijk voorstellen dat ze er niet zullen staan.’

Lindemans Aalst

Ook het Lindemans Aalst van coach Johan Devoghel begint aan het seizoen met veel nieuwe spelers. Daarbij wel de ervaren Belgische internationals Gert Van Walle en Gertjan Claes. Dat maakt dat de verwachtingen hoog liggen bij de opvolger van Asse-Lennik, dat dit jaar zijn vijftigste verjaardag viert.

Is Aalst de ploeg die het Roeselare het moeilijkst kan maken in zijn race naar een zesde titel op rij?

Johan Devoghel: ‘Onze ambitie is om minstens top drie te halen. Maaseik kon op de libero na zijn receptielijn behouden en staat daarom voor mij een trapje hoger. Met negen nieuwe spelers moeten wij weer vanaf nul beginnen. Voor onze buitenlanders wordt het hun eerste echte jaar buiten hun vaderland. Het is altijd een beetje afwachten hoe ze daarmee omgaan. Onder meer met Van Walle en Claes hebben we bewust voor meer maturiteit gekozen. Daar ontbrak het ons vorig seizoen aan om op cruciale momenten te wedijveren met de toppers. Er zit zeker muziek in deze groep. Belangrijk is ook dat de club structureel een positieve evolutie doormaakt zonder dat men daarin stappen wil overslaan of onrealistische sportieve eisen stelt.’

Par-ky Menen

De Kroatische ex-international Ratko Peris begint in Menen aan zijn tweede seizoen als coach. In de voorbereiding maakte zijn team indruk door in zijn zes oefenwedstrijden geen enkele set prijs te geven.

Wat mogen we daaruit concluderen?

Ratko Peris: ‘Een sterke voorbereiding is altijd goed voor het vertrouwen, maar het ging natuurlijk maar om vriendschappelijke wedstrijden. Veel conclusies kan je er met andere woorden niet uit trekken. Laat ons de eerste vier, vijf officiële wedstrijden afwachten om te kijken hoe we ons echt verhouden ten opzichte van de andere teams. Ik kan alleen maar zeggen dat ik tevreden ben met het technische en fysieke niveau dat mijn spelers op dit ogenblik halen. Zowel individueel als collectief leren de jongens snel bij. De ploeg was vorig seizoen – voor mijn komst – onevenwichtig samengesteld, met bijvoorbeeld maar twee middenmannen en twee jonge spelverdelers. Nu beschikken we over drie middenmannen en met Xavi Folguera over een ervaren spelverdeler. Waar ons dat betere evenwicht moet brengen? Vorig jaar eindigden we als vijfde. Het wegvallen van Antwerpen betekent dat wij logischerwijze top vier moeten ambiëren.’

Volley Haasrode Leuven

In drie seizoenen Liga A wist Haasrode Leuven zich twee keer te plaatsen voor de play-offs. Met een groep van enkel Belgen en met slechts drie wat coach Kris Eyckmans ‘echte nieuwkomers’ noemt, is er sprake van een zekere continuïteit.

In de play-offs bleven jullie die twee keer steken op respectievelijk twee en drie punten. Mag het ditmaal wat meer zijn?

Kris Eyckmans: ‘Onze doelstelling is om elk jaar beter te doen. In het controleerbare betekent dat onder andere meer trainingsuren en meer kwaliteit in de omkadering. Het moet zich ook uiten in resultaten, maar die zijn moeilijker te controleren. Het doel is om niet meer elke keer tot de laatste snik te moeten vechten voor een plaats in de play-offs, om met andere woorden een stabiele factor, een vaste waarde te worden in de top zes. Dat is veel minder evident dan het klinkt, want het peloton ligt dicht bij elkaar. Eens in de play-offs krijg je te maken met ploegen die vooruit denderen omdat ze voor de titel of voor een Europees ticket strijden. Voor een ploeg en club als de onze is het lastig om daartegen op te boksen, maar we zien het als extra kansen om tegen topploegen te spelen en zo progressie te maken.’

Amigos-Van Pelt Zoersel

Amigos-Van Pelt Zoersel is de enige club met zowel een mannen- als een vrouwenploeg in de hoogste afdeling. ‘We moeten niet onder stoelen of banken steken dat het voor de mannenploeg niet alleen voordelen heeft,’ zegt teammanager Rudi Brison, ‘maar als we met zijn allen ons best doen en we krijgen het gebolwerkt, dan moet het lukken.’ De mannen deden het vorig seizoen alvast uitstekend door de play-downs te winnen en zo zevende te worden.

Het forfait van Antwerpen maakt een extra plaatsje vrij in de play-offs. Rekent Zoersel daar stiekem op?

Rudi Brison: ‘Het forfait van Antwerpen betekent in de eerste plaats een aderlating voor de Liga A. Zeker ook voor ons als club in de provincie Antwerpen is het een interessante affiche minder. Nu, wat onze doelstelling betreft: wij willen gestaag groeien op een gezonde manier. De groep bleef grotendeels samen – in alle geledingen van de club dragen we standvastigheid hoog in het vaandel. Het gaat bovendien vooral om jonge spelers die alleen maar beter kunnen worden. Onze grootste sterkte is dat we als team volleyballen en dat alle dertien spelers inzetbaar zijn.’

Waremme VBC

Na zes jaar trainerschap (vier als assistent, twee als hoofdcoach) koos Pierre Honnay er wegens tijdsgebrek voor om een stapje opzij te zetten bij Waremme en de functie op te nemen van sportief directeur.

In de eerste plaats werd het behoud vooropgesteld…

Pierre Honnay: (pikt in) ‘… en dat hebben we al bewerkstelligd door het afhaken van Antwerpen. Nu kunnen we hoger kijken en mikken op die fameuze zesde plaats waarnaar we al van bij ons debuut op het hoogste niveau verlangen. De kleine niet-professionele clubs krijgen daartoe een extra mogelijkheid. De strijd gaat traditioneel tussen Leuven, Gent, Guibertin en wij. Nu zullen er twee van die vier ploegen de play-offs halen. Hoeveel procent kans ik ons geef? Ik kan er geen cijfer op plakken. We zitten met een smalle kern en moeten hopen dat we niet te veel met blessures kampen. Het is belangrijk voor het vertrouwen dat we een goede start maken. Dan kan de trein vertrokken zijn. De voorbereiding verliep niet zo goed qua resultaten, maar de jongens zijn bereid om te werken. Ik ben alleszins opgetogen over onze aanwinsten. Met Lienert Cosemans – een talentvolle spelverdeler met lengte en de juiste mentaliteit – realiseerden we een heel mooie transfer. Ook de andere nieuwkomers zullen ons versterken.’

VDK Gent

Lowie Stuer werd op het voorbije EK nog uitgeroepen tot beste libero van het toernooi. Ondanks enkele aanbiedingen (onder meer van Maaseik) blijft hij minstens nog een jaartje in Gent, waar hij zijn studies podologie afwerkt en bij vdk als receptiehoekspeler speelt.

Vorig seizoen strandden jullie door de onverwachte winst van Haasrode-Leuven op de laatste speeldag in Maaseik op één puntje van de play-offs. Waarom zal dat dit jaar niet meer gebeuren?

Lowie Stuer: ‘Omdat we met een volledig nieuw en verjongd team aan de slag gaan – ik ben de enige speler die overgebleven is. Vorig seizoen werkten meerdere spelers, terwijl we nu een bende jonge en ambitieuze gasten zijn voor wie volleybal een prioriteit is. Na het EK kreeg ik nog een weekje vakantie waardoor ik nog maar kort met mijn nieuwe ploegmaats trainde, maar verschillende van hen ken ik al van bij mijn periode in de topsportschool. Uit de statistieken van de oefenmatchen bleek vooral nog een grote foutenlast, wat normaal is voor een jonge ploeg. Als we die onder controle krijgen, moeten we met het aanwezige talent durven te mikken op de top zes.’

VBC Axis Guibertin

Met het binnenhalen van Seppe Baetens realiseerde de hekkensluiter van de vorige jaargang een van de opvallendste transfers van het seizoen. De oud-speler van Antwerpen en Asse-Lennik keert na één jaar bij het Franse Nantes terug naar de Belgische competitie.

Met welk doel?

Seppe Baetens: ‘Als ik zou zeggen dat Guibertin beter wil doen dan vorig seizoen, dan zou dat niet getuigen van veel ambitie. Net als wellicht alle andere ploegen die vorig seizoen veroordeeld waren tot de play-downs, willen ook wij ons scharen bij de eerste zes. Het is moeilijk om in te schatten hoe ver de rechtstreekse concurrenten staan. We zullen al iets wijzer worden als we het op de eerste speeldag thuis opnemen tegen Gent. Dat wordt meteen een belangrijke waardemeter. Op training en in oefenwedstrijden zien we dat we nog moeten werken aan de automatismen, maar ik heb vertrouwen in de kwaliteiten van de trainersstaf en de spelersgroep. De balans in het team is goed en iedereen werkt hard. Kortom, laat het seizoen maar beginnen.’

DOOR ROEL VAN DEN BROECK – FOTO’S BART VANDENBROUCKE

‘We leggen ons er niet zomaar bij neer, maar ik denk wel dat Roeselare er op het einde van het seizoen zal boven uitsteken.’ – Wout Wijsmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier