Zaterdag trekt KRC Genk met de ervaring van de Champions League naar Club Brugge. ‘Door de Champions Leauge is die wedstrijd naar zijn normale waarde teruggebracht.’ Sef Vergoossen evalueert.

Nog één wedstrijd moet Genk in de eerste ronde van Champions League spelen, maar dat het de tweede ronde niet zal halen, staat nu al vast. Er rest alleen nog schamele hoop op de derde plaats en de daaruitvolgende deelname aan de Uefacup. In de Belgische competitie heeft KRC wel nog onbelemmerd zicht op de prijzen. Naar de wedstrijd tegen Club Brugge wordt zaterdag dan ook met spanning uitgekeken. SefVergoossen blikt, zelf nuchter als altijd, vooruit met de Champions League als aanloop.

KRC Genk-AEK Athene 0-0. Openingswedstrijd van het bal der groten en tevredenheid achteraf in het Genkse kamp. Vergoossen hoeft geen enkele vervanging door te voeren en heeft complimenten voor de hele ploeg. Weliswaar heeft KRC niet gescoord, maar de (halve) kansjes die Sonck, Tomasic, Dagano en Beslija kregen, geven hoop voor de rest van de Champions League. Zeker met de gedachte in het achterhoofd dat AEK aantrad met een vijfmansdefensie. Met versterkte verdedigingen zal Genk dit seizoen trouwens nog meermaals te maken krijgen.

Sef Vergoossen : “In de voorbereiding heb ik geprobeerd al pratend de hele groep erop voor te bereiden dat we een andere competitie tegemoet zouden gaan. Qua speelkalender, omdat we wisten dat we Champions League zouden spelen. Qua benadering door tegenstanders : de vrijheid en de ruimtes die we afgelopen seizoen hadden, zouden we niet meer krijgen. Qua samenstelling van de groep : de concurrentie is wat groter geworden, ook daarmee moet je leren omgaan.

“Als het iets minder gaat, kan je dat op verschillende manieren oplossen. Alleen, zeg ik, doen we dat binnen het systeem. Als we te weinig scoren, moeten we meer kansen creëren en daar hebben we specifiek aan geschonken : hoe de eindpass moet komen, de middenvelders die wat minder moeten uitzakken – want elke tegenstander vindt dat prima – en wat meer in de ondersteuning van de spitsen moeten spelen. Zo kunnen ze ook vanuit de tweede lijn voor dreiging zorgen.

“Waar het gaat over de fases waarin we te veel kansen weggeven, dan moet je de ruimtes wat kleiner maken, de vleugelspelers wat meer in ondersteuning naar het middenveld laten voetballen en met de laatste lijn misschien een keer wat dichter bij de eigen zestien meter komen. Dan vang je dat wel op en inmiddels is ook gebleken dat dat er binnen een paar weken staat.”

Real Madrid-KRC Genk : 6-0. Geen Zidane, geen Makelele en geen Ronaldo, maar toch een faux pas in het Estadio Bernabeu. Drieënveertig minuten houdt Genk stand en gaat dan de mist in door een eigen doelpunt van Zokora, die daarna wordt uitgetikt bij de 2-0 en zich in de vijfenzestigste minuut nog eens op een fout laat betrappen. Bij Genk ontbreekt Bernd Thijs door een schorsing. Zijn plaats werd ingenomen door Wamfor, rechts achterin op zijn beurt vervangen door Kevin Vanbeuren. Van Soley, nochtans vlak voor het seizoen ingehaald als de missing link, is pas sprake als hij in de zestigste minuut mag invallen. Teleurstelling over het niveau dat de transfers vooralsnog halen en vragen bij de naïeve manier van spelen, want nauwelijks overtredingen, blijven hangen. Vooral bij de voorzitter in één krant.

“Elke week vergaderen we met de sportieve commissie, dus ja, ik was verrast door die kritiek. Ik dacht : heb ik nu een vergadering gemist of wat ? Maar ik kan me die kritiek voorstellen, alleen moet ik het als trainer naar de groep toe verwoorden en ik kan die heel makkelijk weerleggen. De eerste helft hadden wij het gewoon niet nodig om agressief te spelen, want anders ga je misschien op kwetsbare plaatsen fouten maken die je je kop kunnen kosten. We bleven zonder moeite tot de drieënveertigste minuut op de been, maar daarna kón je gewoon niet agressief meer spelen omdat de ruimtes te groot werden. Kijk, agressief spelen kan alleen maar als de ruimtes klein zijn en je een man bij je hebt, terwijl wij in de tweede helft meer achter ballen en mensen aan moesten hollen.

“Wat Soley betreft : ik had er moeite mee dat hij kwam op de laatste dag voor de competitie en dat hij, maar daar kan hij of kunnen wij niks aan doen, weg moest voor de nationale ploeg op momenten dat je specifiek kon trainen. Maar hij laat zo natuurlijk wel heel veel liggen. Want dat is de andere kant van de Champions Leaguemedaille : je boet aan een aantal trainingsmomenten in. Hij heeft, zien we, nog moeite met verantwoordelijkheid nemen en moest een stap terug doen, waarna Tomasic een en ander goed heeft opgepikt. Hoever Soley nu staat, kan ik daardoor niet goed inschatten. Invallen deed hij vooral als middenvelder, terwijl hij voor de verdediging was gehaald. Dus alles wat hij heeft geleerd, heeft hij totnogtoe alleen van kijken en zien.”

KRC Genk-AS Roma : 0-1. De wedstrijd van het eerherstel voelt iedereen vooraf en dat mag de partij achteraf ondanks de nederlaag ook genoemd worden. Madrid bleek een accident de parcours, want Roma slaagt er niet in zijn normale spel te ontwikkelen. Zelfs niet als Genk na tien minuten al wegens hands buiten het strafschopgebied Jan Moons moet missen. Schollen komt in de ploeg en zal door de schorsing van Moons ook volgende week in Rome het doel verdedigen. Als Cassano negen minuten voor affluiten scoort, is nog maar eens onderstreept wat al duidelijk was : op dit niveau heeft de tegenstander aan één kans voldoende en de snelheid van uitvoering ligt hoger.

“Heel zeker. En dat ligt in eerste instantie aan de tegenstanders. Als zij bij wijze van spreken één man hebben, zouden wij daar anderhalve man tegenover moeten kunnen zetten om dat op te vangen en de ander te corrigeren. Wij hebben ons tempo, maar dat van de tegenstanders in de Champions League ligt dertig, veertig, voor Madrid bij momenten misschien wel vijftig procent hoger door hun techniek of overzicht en omdat ze altijd de juiste keuzes maken.

“Als je praat over wát er anders is, dan is dat natuurlijke de hele belevenis van de Champions League. Waar vorig jaar de ballen er soms vanzelf in vlogen zal ik maar zeggen, moet je zeker op niveau van de Champions League geweldig geconcentreerd zijn, heel snel handelen. Binnen een halve seconde moet je beslissen wat je doen moet en dat ervaart onder andere Dagano nu.”

AS Roma-KRC Genk : 0-0. Rome zwalkt ook in de Italiaanse competitie en moet voor deze wedstrijd Totti missen. Beide ploegen missen hun kansen : Schollen pareert een kopbal en een vrije trap van Batistuta; Daerden schiet op de deklat en een schot van Beslija wordt geneutraliseerd tot hoekschop. Maar dé kans wordt gemist door Dagano en die krijgt dat nadien ook te horen. Orgelpunt van een treurmars is het, want scoren gaat de Burkinees al sinds het begin van het seizoen minder vlot af.

“Moumou geeft zelf aan dat hij niet meer zoveel diep kan gaan. Dus hij zal zich dat eigen moeten maken dat hij zichzelf die ruimte creëert. In principe is hij iemand die graag die bal in de diepte heeft, maar als er in de diepte maar twintig meter ligt – en vaak nog minder – dan sta je als de bal niet zuiver komt meteen over de achterlijn. Dat geeft hij zelf ook aan. Waar we vorig jaar twee, drie wedstrijden hadden waar de tegenstander heel compact op de eigen zestien meter speelde, hebben we dat nu al een keer of zes, zeven gehad. En daar is hij ook nog een beetje mee aan het worstelen. Hij moet het meer van zijn diepte, kracht en snelheid hebben. Het idee van : ik zal ze er zelf ook wel effe in schoppen, is nu bijgesteld, bij hemzelf dan. Hij was de eerste om het te zeggen.

“Zijn teleurstelling over zijn vervangingen in de competitie heeft meer te maken met het feit dat hij heel graag wil spelen en zijn eigen teleurstelling, omdat hij zelf ook voelt dat het niet lekker loopt. Dan zit je daar geweldig mee in de put. We hadden het er met hem onlangs nog over : Moumou, wij leggen geen druk op je, maar probeer je spontaniteit naar boven te halen. Hij is geweldig gefixeerd op die wedstrijden. In Rome viel het best mee, maar in Madrid kwam te veel last op de schouders van Wesley. Vooral in het van achterenuit voorin mensen vinden, aanspelen en de rest laten bijsluiten.”

AEK Athene-KRC Genk : 1-1. Hier moet het gebeuren wil Genk de tweede ronde van de Champions League halen. Dagano is in extremis thuisgebleven na een opstoot van malaria en wordt voorin vervangen door Suzuki, die Sonck de assist levert voor het Genkse doelpunt. Alweer een gelijkspel, maar wel het eerste doelpunt voor Genk in de Champions League. Sonck toont zich groot en slaat mea culpa voor de gemiste kansen. Koen Daerden, die door een slechte voorzet op Beslija een uitgelezen kans de mist in zag gaan, krijgt geel en moet daardoor thuis tegen Real Madrid aan de kant blijven. Verder dan de eerste ronde zal Genk evenwel niet raken. Er rest alleen nog de hoop op de derde plaats en de Uefacup. Daartoe moet thuis van Madrid worden gewonnen en mag AEK niet winnen in Rome. Wat het ook wordt, Genk is gegroeid door de Champions League.

“Niet dat bijvoorbeeld Dagano die bal in Rome naast trapt is belangrijk maar wel dat je ervaring opdoet. Je moet een aantal dingen gewoon een keer meegemaakt hebben. Hoewel het beeld in het begin tegenstrijdig was, is Didier ( Zokora, nvdr) zo een heel eind aan het komen. Hij wou te veel bewijzen dat hij het niveau aankon, maar het meest positieve is nu dat hij dat niet meer doet en laat zien dat hij heel belangrijk kan zijn zonder fouten.

“Zonder dat het gepaard is gegaan met zeven kansen creëren en drie doelpunten maken heeft Koen Daerden naar mijn gevoel laten zien dat hij heel sterk groeit. Dan bekijk ik hoe hij in ons voetbal functioneert ten opzichte van de tegenstanders. Koen is altijd heel kritisch tegenover zichzelf en vond achteraf dat een aantal dingen bij hem beter moeten. Maar dan zeg ik : ik vind juist dat het heel goed gaat. Dat hij ondanks zijn jonge leeftijd schijnbaar intuïtief aanvoelt wat het elftal op een gegeven moment nodig heeft en zich afvraagt wat hij daaraan kan bijdragen, vind ik een teken dat hij volwassener is gaan voetballen. Want het gaat om volwassen voetballen, niet om het kunstje. Koen kan zeventig procent aanvallen en dertig procent verdedigen, maar net zo goed veertig procent aanvallen en zestig procent verdedigen of linksachter zijn. Dus als ik in de Champions League vraag om zeventig procent te verdedigen en hij denkt dan in de eigen zestien bij balbezit nog sneller dan de bal te moeten zijn om op rechts een bal te gaan ontzetten, tja, dan mis je achteraf precisie.

“En iedereen kan fouten maken. Kijk, de kwaliteit van Josip Skoko bijvoorbeeld is dat hij altijd verantwoordelijkheid neemt en daar iets mee bereikt. Onder de meest moeilijke omstandigheden vraagt hij ballen, is hij aanspeelbaar. Negen van de tien keer komt daar iets goeds uit en één keer kan het mis gaan. Dat is bijvoorbeeld gebleken in Madrid. Daar neemt hij zijn verantwoordelijkheid en gaat het een keer mis, waardoor ons dat een doelpunt kost. Dat is dan jammer, maar dat neem ik hem helemaal niet kwalijk, want negen andere keren heb je er geweldige voordelen aan.

“We hebben gewoon een hele degelijke collectieve prestatie gebracht. Dat Athene bij ons met een libero kwam voetballen en in Rome Cafú en Candela meer backs dan aanvallende flankspelers waren, hebben we toch maar mooi afgedwongen.”

Club Brugge-KRC Genk : zaterdag 15u. Terug naar Belgisch niveau. Vorig seizoen eindigde Club Brugge-Genk op 1-2. Daarmee kwam op de zesde speeldag voor Brugge een einde aan een reeks van vijftien op vijftien. Nu is Brugge opnieuw de leider in de competitie. Genk sluit aan, maar heeft het niet zo makkelijk als vorig seizoen. Tegenover zich krijgt het een Brugge dat in de Champions League imponeerde tegen Galatasaray, maar daarna teleurstelde tegen Barcelona.

“Driepunten- of zespuntenwedstrijd, ik weet niet waarom we die wedstrijd tegen Club Brugge gewichtiger zouden moeten maken. Door de Champions League is die tot zijn normale waarde teruggebracht. Belangrijk is wat je op het eind overhoudt. Vorig seizoen hebben we goed moeten verdedigen en kregen we heel veel mazzel en een penalty in de laatste minuten. Hoewel ons spel toen goed was naar onze normen op dat moment, moeten we dit jaar, ongeacht de uitslag, beter kunnen doen, met een hoger niveau en meer lef in balbezit. Dat zag je ook al in de wedstrijd tegen Anderlecht, hoewel we gelijkspeelden.”

door Raoul De Groote

‘Volwassen voetballen, daar gaat het om, niet om het kunstje.’

‘Tegen Brugge moeten wij beter kunnen doen dan vorig jaar.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier