Geen constante lijn valt er voorlopig te trekken in play-off 1. Behalve bij RC Genk, dat met een opmerkelijke negen op negen uit zijn as is herrezen, nadat het eerder al op Club Brugge (2-0-verlies) een paar kansen de nek omwrong. Een paar weken geleden hingen er nog vraagtekens rond de toekomst van trainer Mario Been, die bij de kampioen absoluut niet voor een meerwaarde zorgde, nu voetbalt RC Genk fris en bevrijd. Gedirigeerd door een meesterlijke Kevin De Bruyne, die ook zaterdag op Anderlecht zijn kunsten vertoonde en helemaal explodeert sinds hij een centrale rol op het middenveld kreeg. Voetballers die elders tekenden, willen op het einde van het seizoen weleens verslappen. Het zegt veel over de professionele ingesteldheid van De Bruyne dat hij zijn club een afscheid in stijl wil geven. Met een Europees ticket als laatste geschenk.

De manier waarop RC Genk op Anderlecht speelde, was knap om zien. Dat streven naar attractiviteit blijft het handelsmerk van de Nederlandse trainer. Het zijn van nature uit avonturiers. Hoe tegenvallend het spel van RC Genk in de reguliere competitie vaak ook was, de Limburgers maakten wel 60 doelpunten. Dat is slechts één goal minder dan Anderlecht. Van de andere kant werden er wel 44 goals geïncasseerd. Dat zijn er meer dan bijvoorbeeld Lierse of Zulte Waregem.

Nederlandse trainers staan met hun specifieke voetbalcultuur doorgaans garant voor spektakel. In die zin valt ook de komst van Adrie Koster naar Beerschot te begrijpen. De Antwerpse club probeert al jaren de grauwheid te doorbreken en wisselde de afgelopen vijf jaar zes keer van trainer. Koster zal zijn nieuwe ploeg zeker niet verstrikken in de netten van een tactisch spinnenweb. Of hij op andere domeinen overeind blijft, is een andere vraag.

Na de wedstrijd van vorige week woensdag op AA Gent leek Anderlecht fluitend op de titel af te stormen. Een snelle omschakeling, fraaie combinaties, doortastendheid in de zestien meter, eindelijk spatte de klasse nog eens op. Dat de Buffalo’s met een halve invallersploeg aantraden, vergemakkelijkte de opgave. Al werd dat hier en daar onder tafel geveegd. Anderlecht zweefde eindelijk weer op een wolk van blijdschap en had met Patou een nieuwe smaakmaker ontdekt.

Maar in de sport loopt er een dunne grens tussen dolle vreugde en dodelijke depressiviteit. Na het verlies tegen RC Genk kan Ariël Jacobs herbeginnen. Gemakkelijk heeft hij het niet. De verplichting om kampioen te worden en zich te verzekeren van de vijftien miljoen euro uit de Champions League werkt haast verlammend. En de eenheid in de groep lijkt scheuren te vertonen. Dat niet iedere speler achter de intussen opgeheven persstop stond, is daar een indicatie van. Intussen heerst er nog maar eens onrust in het Astridpark en moppert Milan Jovanovic omdat hij twee keer op de bank zat. Nochtans heeft de Serviër geen recht van spreken. Zijn prestaties waren de voorbije weken ondermaats.

De topper van zondag op Club Brugge zit voor Anderlecht vol vraagtekens. Net zoals voor Club Brugge, dat tegen AA Gent zo knoeide dat het pijn deed aan de ogen. Ook al bleef blauw-zwart er volop voor gaan. Met de drang om te winnen die het spel altijd kenmerkte.

Verbeten blijft Christoph Daum bij Club zijn filosofie in het elftal pompen. Hij vindt dat zijn ploeg zich te gemakkelijk centraal vastloopt en hamert op openingen via de vleugels. Toen dat op Standard niet lukte en hij de Colombiaan Carlos Bacca op de rechterflank inbracht, was het eerste wat die deed naar binnen snijden. Een fase met symboliek.

Verderop in dit blad zegt Vincent Mannaert dat een club die veertien in- en uitgaande transfers deed moeilijk kampioen kan worden. Bij blauw-zwart moet niets, maar alles mag. Dat wordt opvallend vaak verkondigd. Los daarvan is het inderdaad verbijsterend dat de mogelijkheid op de titel voor Club Brugge nog altijd bestaat. De mentaliteit en discipline is er, de fysieke kracht ook, maar het voetballend vermogen moet dringend omhoog. En de balans in het elftal dient te worden hersteld. Ook na veertien inkomende transfers lijkt Club Brugge volgende zomer weer te moeten herbeginnen.

Bekijk elke week de vlog van

Jacques Sys op sportmagazine.be

Beluister Jacques Sys elke maandag om

9.10 uur in Lilaleen op Joe FM

DOOR JACQUES SYS

Straks moet Club Brugge weer herbeginnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier