Na de ophefmakende terugkeer van Nicolás Frutos en de spectaculaire afgang tegen Zulte Waregem blikte Anderlecht KV Mechelen in met 7-1. Ariël Jacobs: ‘Als we volgend weekend verliezen tegen Beerschot, zijn de problemen toch terug?’

Gisteren zegt niets over vandaag en vandaag niets over morgen. Zo ongeveer kan het commentaar van Ariël Jacobs na de 7-1 van zijn ploeg tegen KV Mechelen worden samengevat. “Ik zoek niet naar verklaringen, dit is voetbal”, maakte de Anderlechttrainer er weinig woorden aan vuil zaterdagavond. Wat hem betreft, kon deze pagina snel worden omgedraaid.

KV Mechelen was de tweede in een rij van vier opdrachten tegen ploegen die Anderlecht traditioneel minder goed liggen. Zulte Waregem was de eerste, Germinal Beerschot en Lokeren zijn de volgende. “Hoe zwaar de nederlaag tegen Zulte ook aankwam, ze moet ook in die context worden bekeken”, vindt Jacobs. “Vorig jaar verloren we er met 1-0 nadat we ons Europees hadden geplaatst in Bordeaux. We speelden niet slecht en niemand sprak over de mentaliteit. Als je zwaar verliest, doet iedereen dat wel. Terecht, anders was ik ’s anderendaags niet uit mijn krammen moeten schieten. Maar dat deed ik ook toen we met 4-0 wonnen van Kortrijk. Er was nonchalant omgesprongen met de kansen en ook dat is een minpunt op het vlak van mentaliteit. Maar op zo’n moment sta je daarmee alleen.

“Tegen Moeskroen stonden we 1-0 voor en heb ik in de rust nóg harder geroepen in de kleedkamer. ‘ Do you enjoy the game? Of vervelen jullie je? Want die indruk héb ik, en samen met mij de supporters. Faites-vous plaisir! Geef een slechte pass, mis een kans: mij om het even, maar nu lijkt het wel een verplicht nummer!’ Ik heb dit vorig seizoen ook moeten doen. En ik ben niet alleen: ik hoor veel trainers klagen over de intrinsieke motivatie van de spelers.”

Drie dagen voor de afstraffing in Waregem sprak Jacobs zijn spelers uitgebreid toe. “Het was de eerste dag dat de hele groep weer samen was na interlandverplichtingen. Tegelijk was het de laatste keer dat onze internationals tien dagen weg waren geweest. We waren net niet halverwege de eerste ronde, maar ik vond het een goed moment voor een balans. Ik wilde op basis van statistische gegevens van dit en vorig seizoen een realistisch beeld geven van waar we stonden.”

Eens goed gelachen

En dan kom je, zegt hij, tot vreemde vaststellingen. “Het ging zogezegd slecht met Anderlecht, maar berekend op seizoensbasis zaten we qua puntentotaal op 77 punten. Precies het aantal waarmee Standard vorig seizoen kampioen werd. Op dat regime zaten we dus. Niet verkeerd, toch? Als proftrainer ben je verplicht eerst naar de punten te kijken, maar ik heb ook elke wedstrijd afzonderlijk geanalyseerd. Er waren onvoldoende goede momenten, maar ze zijn er wel geweest. Ik vond dat de groep dat moest weten.”

Zou het kunnen dat uw boodschap averechts heeft gewerkt? Dat de spelers het gevoel kregen dat hen niets kon gebeuren?

Ariël Jacobs: “Dan moet ik zwijgen in het vervolg. En wat gaat men dan zeggen? Dus nee, ik zoek daar geen verklaring in. We hebben gefaald en volgens mij zijn er twee belangrijke oorzaken: het mentale in al zijn facetten en voetbalproblemen.”

Voetbalproblemen?

“Als je 2-0 achter staat, kun je vanuit je veldbezetting nog altijd terugkomen. Maar als iedereen wil gaan scoren, gebeurt dat niet en krijg je er nog twee binnen. Het is niet de eerste keer dat ik moet zeggen: speel vanuit je positie! Meestal loopt men bij een voorsprong uit positie uit overmoed en bij een achterstand te goeder trouw om de ploeg te helpen – wat men dan juist niet doet.”

Waarom doen uw spelers dat?

“Ze doen het allemáál. Kijk naar de Champions League: gezien hoe vrij Van Nistelrooy kon inkoppen? (ironisch) Maar ja, dat was maar tegen Juventus. Wat is er allemaal niet gezegd over onze verdediging in zone? Diezelfde week zie ik een wedstrijd op internationaal topniveau waarin je aan de ene kant fout op fout zag in de individuele dekking, en bij de andere ploeg fout op fout in de zone. We hebben er nog goed mee gelachen in ons bureau.”

Nu u KV Mechelen met 7-1 hebt geklopt, kunt u zeggen dat de problemen tegen Waregem eenmalig waren.

“Er is weinig waaraan ik me stoor, maar daaraan wel. Als we volgend weekend verliezen tegen Beerschot, zijn de problemen toch terug? Ik heb de indruk dat veel mensen willen zeggen dat Anderlecht een structureel probleem heeft.”

Volgens Herman Van Holsbeeck speelde Anderlecht vorig seizoen in de tweede ronde het beste voetbal van België en “zit er nu een onevenwicht in de ploeg”. Dat komt, zei hij na de nederlaag in Waregem, omdat Anderlecht een targetspits en Pareja mist.

“Onevenwicht in de ploeg? Dan is het de fout van de trainer (glimlacht). Maar als hij zegt dat we geen targetspits hebben en geen Pareja, kan ik ze ook niet opstellen.”

Zijn uitleg rammelt een beetje: Pareja heeft drie maanden niet gespeeld in die tweede ronde en Frutos keerde pas einde maart terug uit blessure. Als die terugronde dan toch zo fantastisch was, waarom worden Frutos en Pareja nu dan wel gemist en toen niet?

(glimlacht) Wil je een interview met mij of met de manager? Kijk, een onevenwicht in de ploeg kan haast niet. Dat er een onevenwicht is in de kern, dat is bekend.”

Voor het seizoen zei u in het clubblad: “Mijn stokpaardje is het zoeken naar evenwicht en ik denk dat we dat bereikt hebben.”

“Maar toen was Pareja er nog. Eén verdediger méér maakt een groot verschil.”

U kreeg er twéé bij, Kruiswijk en Rnic, maar u gebruikt ze niet.

“Moet ik een speler opstellen voor het evenwicht of voor zijn kwaliteiten? Op dit ogenblik brengen ze beide niet. Dus maak ik als trainer een keuze.”

Spel van fouten

Was er een oorzakelijk verband tussen de nederlaag in Waregem en de opschudding rond Frutos’ terugkeer?

“Dat kan niemand zeggen.”

Hoe is zijn persconferentie onthaald in de spelersgroep?

“Geen idee. Ofwel hoor je het als er iets is, ofwel komt men het je zeggen. Dat is niet gebeurd.”

Vindt een kleedkamer het prettig als iemand drie maanden van de aardbodem verdwijnt, bij zijn terugkeer een grote mond opzet, iedereen voorbijsteekt en direct weer speelt?

“Als hij scoort, is het een geweldige zet. Nu verliezen we en wie verliest, moet zwijgen: ik aanvaard dat. Trouwens, het is geen kwestie van gelijk hebben. Wat als hij zich tegen Mechelen ondanks zijn drie doelpunten en de 7-1 blesseert?”

De spelers zouden naar verluidt liever een half fitte Frutos in de ploeg hebben dan Bulykin, die een ramp zou zijn op training.

“Als trainer moet je incasseren en kan je je nooit verdedigen. Weet je wat mij zaterdag is opgevallen? Dat Frutos bij zijn vervanging spontaan applaus kreeg van de héle groep. En daar zullen vast wel spelers bij zijn geweest die het er moeilijk mee hadden dat hij acht weken in Argentinië ging revalideren.”

Zij beseffen nu hoe onmisbaar hij is.

“Dat heb ik nooit gezegd. Ik heb 23 spelers, waarvan er bepaalde een meerwaarde moeten brengen. Nico weet dat.”

Wat is er met Zitka aan de hand? De eerste twee doelpunten in Waregem waren helemaal voor zijn rekening.

“Dat is duidelijk. Daniel weet dat ook. Hij is nog een van die spelers die zelfkritiek heeft. Misschien zelfs te veel, want op een bepaald moment moet je ook kunnen zeggen: streep eronder. Ik hoop dat het een accident de parcours is. Tegen Standard ging hij ook in de fout bij de eerste goal.”

En bij de tweede.

“Niet akkoord. De positionering van onze verdediging was niet goed daar. Volgens velen ging Juhasz uit de zone, maar ook de positie van andere spelers liet Daniel niet toe om zijn eigen positie goed te bepalen. Wat zien we bij het eerste doelpunt van Del Piero tegen Real? De ene centrale verdediger hapt, maar Cannavaro doet dat ook naar de andere spits, en waar stonden hun twee backs? Op de zijlijn, in plaats van te schuiven. Centraal lag alles open.”

Wasilewski stond dus niet waar hij moest staan.

“Verschillende spelers. We waren totaal gedesorganiseerd. Ik kan niet dulden dat we, zoals ook bij het doelpunt van Ivens zaterdag, genoeg volk achter de bal hebben, maar dat ze slecht staan opgesteld.”

Wat is de verantwoordelijkheid van de trainer?

“Mocht je op zo’n moment kunnen ingrijpen, zouden er geen doelpunten vallen. Tegen AA Gent krijgen we twee doelpunten binnen op een stilstaande fase. Guillaume Gillet speelt volgens mij een schitterende wedstrijd. Ik bekijk de beelden en zie: Guillaume gaat twee keer in de fout. Ik vraag hem: Guillaume, wat vond je van je wedstrijd? ‘ Bon match,’ zegt hij, ‘ mais le premier but...’ Daarop bekijken we samen de beelden. Zegt hij: ‘ Puré, les deux buts sont pour moi.’ Twee keer zomaar uit zijn zone gelopen. Daar moet hij uit leren.”

Uw voetballers zijn niet slim genoeg.

“Dus is Cannavaro ook niet slim? Nogmaals: in de Champions League zie ik dezelfde fouten. Was ik maar zo gelukkig dat ik kon zeggen: dát is het en ik haal het eruit. Maar zelfs dan: welke garantie heb ik dat het morgen niet herbegint? Voetbal is een spel van fouten. En fouten buit je uit of worden uitgebuit. Waarmee ik niet wil goedpraten wat er is voorgevallen: ik hoop dat de spelers even ziek zijn geweest na Waregem als ik. Een sportman kan nooit aanvaarden dat hij met 4-0 verliest.”

De honger van Tom

Wat vond u van Frutos’ kritiek op de medische begeleiding?

“Of ze gefundeerd is of niet: het is vuile was en die hou je intern. Ik was tot dan de spreekbuis van de medische staf geweest. Ik mag hier doodvallen: ik had niet het minste vermoeden van wat Frutos ging zeggen. Mocht ik het hebben geweten, dan was ik zeker blijven zitten. Nu zullen sommigen mij misschien verwijten dat ik ben gaan lopen omdat ik het wist. Dat is niet zo. Ik zat nog met die speech voor de spelers, die ik met mijn staf moest voorbereiden.

“Eigenlijk vond ik dit geen persconferentie waard. Dat had ik intern ook gezegd. Precies om die neiging tot vedetteverering tegen te gaan. Een goede Frutos kunnen we altijd gebruiken, maar ik pleit altijd voor het groepsbelang. Ik wilde niemand de kans geven hem daarboven te plaatsen.”

Hebt u Frutos in Waregem juist zélf niet belangrijker gemaakt dan het team?

“Dat denk ik niet. Het is verkeerd afgelopen, dus dan draait een trainer daarvoor op. Wie die wedstrijd toen heeft gezien, zal het met mij eens zijn: voor hetzelfde geld maakt hij daar ook twee doelpunten.

“Mocht het door de groep zijn gepercipieerd zoals jij het nu stelt, dan zou mij dat al hebben bereikt. Soms moet je ook voelen wat er leeft in je groep. Ik heb zelfs het verwijt gekregen dat Frutos niet was gestart, maar ik had dat voor de match met Nico besproken: hij voelde zich er niet rijp voor. Ik vond dat jammer.”

Hebt u hem achteraf aangepakt voor zijn gedrag?

“Ja. Hij gaf me gelijk. Het is in zijn eigen belang en dat van het team dat hij zijn emoties onder controle houdt. Ik speelde dan al met de gedachte hem tegen Mechelen te laten starten, maar ben daar pas donderdag mee op hem afgestapt. C’est votre choix, zei hij. Maar ik wilde achteraf niet moeten horen dat de club hem had verplicht. Oké, ça va, was zijn antwoord.”

In de winterstop krijgt u er Tom De Sutter bij. Kunnen hij en Frutos samen in een elftal?

“Dat weet ik niet. Ik denk daar nu niet over na.”

Volgens Van Holsbeeck gaan ze brokken maken. Samen.

(lacht) Met zo’n uitspraak ga je de volgende twee maanden alle vragen uit de weg. Anders spreek je je uit voor de ene of de andere en stapt de pers naar Frutos met de vraag wat hij van de concurrentie met De Sutter denkt en omgekeerd. Vorig seizoen heeft Pieroni toch samen met Frutos in de spits gespeeld? Ik zeg niet dat het ging, maar Pieroni is De Sutter niet.”

Bent u blij met De Sutter?

“Natuurlijk. Ik ken hem niet, maar je ziet dat hij nog een voetballiefhebber is. Tom heeft honger en dat staat me al aan. Ik denk dat hij een bewuste carrièreopbouw voor ogen heeft. Ik hoop voor hem en de club dat hij geen aanpassing nodig zal hebben. Gillet had dat probleem niet, Polák wel, Losada ook: niemand weet hoe Tom het zal doen.”

Nogmaals: hij is een centrumspits en Frutos is dat ook. Dat betekent: twee spelers voor dezelfde positie. U zult moeten kiezen.

“Ik denk dat Tom weet dat hij zal moeten knokken om zijn plaats te pakken of ze te verdedigen.”

Misschien is Frutos straks wel weg.

(droog) ’t Schijnt dat er sprake van is dat hij naar Chelsea gaat.” S

door jan hauspie – beelden: reporters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier