Van hoeveel dingen in je koelkast is de houdbaarheidsdatum verstreken?

“Mijn ma en Eline geven me daarvoor weleens onder mijn voeten. Ik ben daar vrij slordig in. Daarom check ik die datum ook altijd vooraleer ik iets opeet. Het erge is dat ik soms een yoghurtje neem, zie dat het niet goed meer is en het dan terugzet. Zeker als ik niet veel tijd heb. Als ik op zo’n moment nog naar de garage moet lopen, waar de vuilnisbak staat … Ma tikt me op de vingers telkens ze bij een bezoekje weer eens zo’n oud potje vindt.

“Er is trouwens nog iets waar ze stilaan wild van wordt. Na een wedstrijd geef ik haar soms een mand was mee. Als ik wat later aan de kust kom, waar ik opgroeide en mijn ouders nog altijd wonen, staat die fris gewassen en gestreken klaar, in een koffer. Het gebeurt af en toe dat ma twee weken later bij mij binnenspringt en merkt dat het koffertje daar nog altijd onuitgepakt ligt. Dan heb ik gewoon de kleren genomen die ik nodig had.”

Hou je soms de deur van de auto open voor Eline?

“Nee, dat vind ik erover. ( lacht) Zo galant ben ik niet. Ze hebben zo lang gevochten voor hun emancipatie, dat moeten ze dan zelf maar doen.”

Wanneer toon je je wel een gentleman?

( denkt na) ” Ai, het is al niet goed dat ik zo lang moet zoeken naar iets. ( stilte) Af en toe mag ze de afstandsbediening van de tv eens hebben.”

Grabbel je die toch weer uit haar handen als een bepaalde knappe madam op het scherm verschijnt?

“Als ik Francesca Vanthielen zie. Ik vind haar boeiend. Ze is vrij intelligent, met een heleboel zaken bezig en van veel op de hoogte. En ze heeft een mooi uiterlijk.”

Steeds meer Britse vrouwen dragen tot hun veertigste een minirok, blijkt uit een onderzoek. Een trend die jij toejuicht?

“Britse? Nee, dan sta ik er niet achter ( lacht). Ik was ooit eens een week in Londen en zag daar toen geen twee knappe vrouwen. Ik denk dat ze ginder niet dik gezaaid zijn, maar misschien is dat een vooroordeel.”

Als je een plastische ingreep cadeau kreeg, wat zou je daar dan mee doen als je die niet zou mogen weggeven?

( lacht) “Man toch. ( denkt na) Ik zou nooit iets laten corrigeren. Niet omdat het allemaal perfect is, maar omdat ik het een grotere prestatie vind om te leren leven met je gebreken dan om die weg te werken.”

Wauw. Gelezen bij Bond zonder Naam?

“Eigen inspiratie.”

Wat doe je als je vriendin snurkt?

“Haar eens goed stampen. Maar dat moet enkel als ze een zware verkoudheid heeft. Een groter probleem is: het deken. Dat pakt ze ’s nachts altijd van mij af. Dan lig ik bloot, word ik wakker en moet ik proberen het te heroveren. Het is soms echt woelig in bed. Daarover vallen ’s morgens weleens woorden.”

Woonde je al eens een Tupperware-avond bij?

“Ongewild. Echt traumatiserend, jong. Ma organiseerde er eens een. Pa maakte zich slim uit de voeten. Yannick en ik waren nog te jong om te gaan lopen. Waarschijnlijk kunnen alleen vrouwen dat, een hele avond discussiëren over de grootte van potjes en dekseltjes.”

Waar zag je de beste stripact ooit?

“In mijn periode bij Genk organiseerden we eens een feestje omdat drie spelers in dezelfde periode papa waren geworden: Bernd Thijs, Josip Skoko en Mirsad Beslija. We gingen op zoek naar een stripact, Jan Moons was daar de drijvende kracht achter. Op het internet stond bij de naam van een bepaalde vrouw: ‘Kan een aubergine doen verdwijnen.’ Daar reageerden we op. Er was een wedstrijd voor Bernd, Josip en Mirsad, de winnaar kreeg de act cadeau. Skoko haalde het en ging smalend op die stoel zitten. ( lacht) Grauwgrijs werd hij toen die vrouw verscheen. Moddervet was ze. ( schatert) Echt de meest hilarische situatie die ik ooit gezien heb. Ze droeg flodderkleren met daaronder gummilaarzen en ze had vré-se-lijk dikke borsten. Als ze daarmee in je gezicht sloeg, lag je drie weken op intensieven. In plaats van die aubergine liet ze Skoko verdwijnen, een nog grotere prestatie.”

KRISTOF DE RYCK