Ivan Basso keert terug in het peloton.

Liquigas speelde dus het snelst op de bal. Er was al enige tijd speculatie in het peloton over welk team het zou aandurven om Ivan Basso (30), wiens schorsing eind dit seizoen afloopt, een contract aan te bieden. De ex-Girowinnaar hakte vroeger dan verwacht de knoop door en rijdt vanaf 1 januari 2009 voor het Italiaanse Liquigas, dat na het vertrek van Danilo Di Luca nood had aan een ronderenner met allure.

Prompt moest Liquigas ontslag nemen uit de AIGCP, de vereniging van profploegen. Nu ja, moest … Niemand dwong de Italianen natuurlijk, maar uit eerlijke schaamte zat er voor hen niet veel anders meer op. De AIGCP-leden spraken namelijk intern af om renners die betrapt worden in dopingzaken minstens vier jaar uit de ProTour te weren. Maar die Ethische Code blijkt uiteindelijk niet veel waard als er zaakjes kunnen worden gedaan.

Vermoedelijk zal de comeback van Basso ook voor andere Fuentesklanten de drempel naar het peloton verlichten. Al lijkt dat niet te gelden voor Jörg Jaksche, die over twee maanden al terug uit schorsing komt. Jaksche stond dicht bij Milram, maar die deal gaat nu blijkbaar niet door. De Duitser beweert dat hij voor een groot deel van het peloton persona non grata is geworden omdat hij tijdens zijn schorsing te loslippig was over de heersende dopingcultuur. Jaksche besloot zijn carrière te beëindigen en zou alleen op die beslissing terugkomen wanneer een team uit de ProTour hem alsnog een kans gunt.

Voor de sportief en publicitair interessantere Basso stonden de teams echter in de rij. Merkwaardig is dat de Italiaan nooit met zoveel woorden heeft toegegeven dat hij zich dopeerde in de kliniek van dokter Fuentes. Hij zou naar eigen zeggen bloed hebben afgestaan met de intentie om zich mogelijk daarmee ooit illegaal te transfuseren, mochten de omstandigheden daarom vragen. Maar zover is het uiteindelijk niet gekomen, beweert Basso – ook al zijn er glasharde bewijzen dat hij al jaren grote sommen geld overmaakte aan Fuentes. Dit belachelijke schimmenspel dient wellicht alleen om het palmares van Ivan de Verschrikkelijke veilig te stellen: er moest maar eens een verslagen tegenstander het in zijn hoofd halen om schadevergoeding te eisen.

Basso verheugt zich alvast op zijn terugkeer. “Ik denk dat ik nog steeds het hoogste niveau aankan, al wil ik niet te hard van stapel lopen”, reageerde de gevallen wielerkampioen. “Het is lang geleden dat ik nog gekoerst heb en mijn concurrenten zaten ondertussen niet stil. Na een paar maanden in het zadel zal ik kunnen inschatten of ik mag hopen om opnieuw de Giro te winnen. Maar eigenlijk ben ik daar zelf wel van overtuigd.”

“Sommigen zullen me niet graag zien terugkeren. Dat is begrijpelijk. Maar er zijn zo veel renners die na een schorsing toch weer hun plaats in het peloton hebben kunnen innemen. Ook ik verdien die kans. Ik laat het verleden achter me en begin weer helemaal van nul af aan”, aldus Basso.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier