Met harde hand probeert Roger Lambrecht Lokeren OV naar Europees voetbal te loodsen. Hoe moeilijk is het om onder hem te werken ? ‘Hij bepaalt alles.’

Geen voorzitter in eerste klasse die zijn ploeg van zo dichtbij volgt als Roger Lambrecht. De trainingen van Lokeren OV op het B-veld bekijkt hij als hartstochtelijke voetbalfan geregeld vanuit zijn wagen, waarbij de bandenmagnaat de stoelen tussentijds even platlegt om te genieten van wat slaap. Daarbij kan hij dan even wegdromen van Europees voetbal, het ultieme doel dat hij al jaren vruchteloos nastreeft. Intertotovoetbal tegen Manchester City vormde na een derde plaats onder Paul Put een eerder schraal hoogtepunt.

Sinds zijn aanstelling in 1995 voerde Lambrecht de club vanuit tweede klasse naar de subtop van eerste. Maar nog altijd is de ambitieuze Waaslander niet tevreden. Meestal moeten de trainers het ontgelden als er geen aansprekende resultaten worden geboekt. Via de pers krijgen ze veelal de rekening gepresenteerd van Lambrecht, die er niet voor terugschrikt ongezouten zijn mening te verkondigen. De vraag stelt zich : hoe moeilijk is het als trainer om onder Roger Lambrecht te werken ?

Fi Vanhoof

“In die twee jaar tijd had ik geen enkel probleem met Roger Lambrecht, die toen pas begon als voorzitter. Hij bemoeide zich nooit met de ploegopstelling. Ik was de sportieve baas, hé. Zijn enorme leergierigheid viel me op. Hij wilde alles weten van de trainingen en de tactiek. Lambrecht had graag dat het vooruitging. Mijn voordeel was dat we meteen kampioen speelden en van de eerste tot de laatste speeldag op kop stonden, waardoor er weinig kritiek kón zijn. De moeilijke Lambrecht maakte ik dus nooit mee.

“Lambrecht was een goed klankbord, luisterde en praatte graag over voetbal. Bovendien kon ik uitpakken met aanvallend voetbal, een van zijn stokpaardjes. De mensen amuseren, daar draaide het om.”

Willy Reynders

“Samenwerken met Roger Lambrecht is helemaal niet lastig. Hij blijft een flamboyante persoonlijkheid, een echte workaholic. Iemand die alles wat er in de club gebeurt, van heel dichtbij volgt. Geen detail ontgaat hem. Op het ogenblik dat hij me belde om terug te keren, was mijn besluit snel genomen.

“In de loop der jaren werd hij iets rustiger. In mijn eerste periode was hij veel actiever. Dan hadden we soms ’s morgens vergaderingen net voor de training, terwijl we ’s avonds na twee zware trainingen nog eens moesten discussiëren over scouting. Hij was dan nog altijd even scherp. Op dat vlak ben ik nog nooit zo’n gedreven persoon tegengekomen. Lokeren is zijn grote liefde.

“Lambrecht is een vernieuwer en bijzonder creatief. Na Afrika trok hij naar Brazilië, nu probeert hij met een doorgedreven jeugdpolitiek opnieuw twee jaar voorsprong te nemen op de concurrentie. Het voetbal is zijn drive. De voorzitter is gewend dagelijks naar een bepaald doel te streven, uitdagingen aan te gaan. Sinds de voorbereiding miste hij nog geen enkele beloftewedstrijd.

“Al wat bij hem naar de buitenwereld als emotioneel overkomt, is toch wel goed doordacht. De meesten zien alleen maar de harde kant. Het enige wat ik weet, is dat hij honderd procent correct is met zijn mensen en een heel groot hart heeft. Als hij iets eist en zijn wensen worden ingewilligd, dan krijg je er veel voor terug. ( Lacht.) Vraag dat maar eens aan de spelers.”

Georges Leekens

“Er bestaat toch een verschil tussen de mens – een heel gevoelig iemand – en de voorzitter, die over enorm veel leiderscapaciteiten beschikt. Roger Lambrecht heeft altijd het hart op de tong, maar is ook de businessman die van voetbal zijn passie maakte en daarbij graag zijn eigen weg bewandelt. Hij regeert daarbij met de harde hand, maar is ook emotioneel sterk betrokken. Roger wil graag het Waasland wakker schudden. Laat ons ook eerlijk zijn : zonder zijn aanwezigheid zou Lokeren niet meer bestaan. Lokeren is Lambrecht, hé.

“Ondanks enkele meningsverschillen konden we goed met elkaar opschieten. Ik bewonderde vooral zijn rechtlijnigheid. Het was ja of nee, de rechte weg waarbij alle mogelijke obstakels moeten worden opgeruimd. Hij is ook al zijn godganse leven razend ambitieus. Al wat hij bereikte, was niet door stil te zitten.

“Hij vraagt altijd aan de trainer om zijn verantwoordelijkheid op te nemen, wat ook hij onder alle omstandigheden doet. Het is een uniek figuur, hé. Iemand die je je binnen tien jaar door zijn wat eigengereide aanpak nog zal herinneren. Ik vind het mooi dat hij zijn nek durft uit te steken. Daardoor brengt hij wat leven in de brouwerij. Lokeren zal nog veel plezier beleven aan zijn doorzettingskracht.”

Hein Vanhaezebrouck

“In het begin trok ik geregeld mijn ogen open. Onmiddellijk impulsief op tafel kloppen, brullen : ik had dat ook nog nooit meegemaakt ( grijnst). Maar na verloop van tijd went dat wel. Het heeft zeker geen zin om dan verbaal de clash aan te gaan. De enige juiste manier is rustig blijven. Dan bedaart hij sowieso. De volgende dag hangt hij toch al aan de telefoon om zich te excuseren.

“Roger Lambrecht is een veeleisend man, zeker voor zijn eerste elftal, met weinig geduld. Hij gaat altijd uit van zijn vaste principes : hij wil hoog eindigen en bij thuiswedstrijden op de koop toe spektakel zien. Dat moet iedere trainer weten die bij Lokeren OV aan de slag gaat. Achteraf moet je niet afkomen met drogredenen, want dat kan hij absoluut niet verdragen. Je moet je maar schikken naar zijn voorwaarden.

“Iedereen stelt nu dat Lambrecht Europees voetbal eist. Dat is quatsch. Hij wil zijn ploeg in de buurt van de derde of vierde plaats. Lambrecht is nuchter genoeg om te weten dat RC Genk en Standard over meer financiële en sportieve middelen beschikken. Als ze straks als vijfde eindigen, dan zal hij heel tevreden zijn.

“Dat hij graag in de pers zijn visie ventileert, is typisch Lambrecht. Het is een voetbalfanaat in hart en nieren, maar op zijn manier. Hij houdt zijn mond voor niemand, want hij is de grote man. Lambrecht betaalt alles, dus vindt hij dat hij het recht heeft om te bepalen wat kan en niet. Hij is zeker niet rancuneus ingesteld. Willy Reynders is alweer enkele jaren in dienst, terwijl ook Paul Put op ieder moment mag terugkeren. Door een gebrek aan resultaten werden ze beiden geslachtofferd. Daarin is Lambrecht dan wel keihard : een trainer moet punten pakken.

“In Lokeren heb je dus één persoon die de touwtjes in handen heeft. Roger Lambrecht bepaalt alles. Is er iets, dan spuwt hij het uit. Als dat dan tegenover de persoon rechtstreeks is, dan zwijgt hij ook niet. Dat siert hem. Achteraf zal hij zijn woorden niet intrekken. Lambrecht heeft van niemand schrik, hij is oprecht en rechtuit. Het is een figuur die graag zijn eigen koers vaart.”

Paul Put

“Roger Lambrecht staat voor duidelijkheid en realisme. Hij is, net als ik, een voetbaldier. Iemand die 24 uur per dag met voetbal bezig is. Dat blijft zijn passie. Hij ziet het spelletje goed. Hij legt de lat graag iets hoger dan eigenlijk mogelijk is. Maar hij zal er echt geen drama van maken als de ploeg straks vijfde of zesde wordt. Hij weet beter dan wie ook wat er mogelijk is met deze spelersgroep, maar hij toont dat niet altijd naar de buitenwereld.

“Roger Lambrecht is een vat vol explosie, maar met een klein hart. Hij kan tieren en schreeuwen, maar een kwartier later is hij opnieuw voor rede vatbaar. Ik beleefde er twee schitterende jaren, ook al kenden we een afscheid in mineur. In tegenstelling tot wat iedereen denkt, onderhouden we nog altijd een goed contact.”

door Frédéric Vanheule

‘Laat ons eerlijk zijn : zonder zijn aanwezigheid zou Lokeren niet meer bestaan.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier