Een verfrissende figuur

© BELGAIMAGE

Voetbalanalist Fred Waseige volgt de Premier League, de Bundesliga en de Rode Duivels en kent Michy dus als zijn broekzak.

Fred Waseige: ‘Net als bij Romelu Lukaku gaan we voorbij aan het feit dat Michy Batshuayi nog maar 24 jaar is. In die korte tijdspanne heeft hij heel wat intense momenten beleefd. Een gedwongen vertrek bij Anderlecht, een pak doelpunten in zijn eerste seizoen op het hoogste niveau bij Standard, zijn periodes bij Marseille en Chelsea, zijn knalprestaties bij Dortmund en nu dus een WK. En dat allemaal op zijn 24e. Dit is het verhaal van een jongen die op een volwassen en intelligente manier de draad heeft opgepikt na enkele nare ervaringen. Je moet een zekere intelligentie bezitten om op een bepaald moment de klik te maken. Hij heeft begrepen dat hij zijn werk, dat tegelijk ook zijn hobby is, anders moest gaan benaderen.

Alle mensen met een depressie zouden een foto van Michy in hun portefeuille moeten hebben.’ Frédéric Waseige

‘Bij Chelsea heeft hij ingezien wat er van hem werd verwacht. Hij wist dat de trainer hem slechts af en toe als joker zou gebruiken. De Batshuayi van enkele jaren geleden zou zich daar niet bij neergelegd hebben. Drie jaar geleden zou hij tijdens zijn invalbeurten over het veld zijn gesloft. Nu viel hij gemotiveerd en met de glimlach in. Het verbaast mij niet dat het zijn handelsmerk is geworden. Je moet het maar doen: zijn statuut van interimaris in Engeland meteen inruilen voor voltijdse werkkracht in Duitsland.

‘Michy Batshuayi is tegelijk gevoelig en authentiek. In Duitsland houden ze van authenticiteit. Als een Duitser voelt dat je oprecht bent, dan zal hij jou meteen in de armen sluiten. Zijn eerste match voor Dortmund was een voltreffer: twee doelpunten, een assist en een zege. Hoeveel spelers zouden in staat zijn geweest om Pierre-Emerick Aubameyang in anderhalf uur te doen vergeten? Ik mag er niet aan denken wat er van hem geworden zou zijn mocht hij zijn debuut toen gemist hebben. Na zijn geslaagde entree zal hij gedacht hebben: en nu gaan we niet meer uit elkaar . De frustraties die hij bij Chelsea maanden aan een stuk heeft opgekropt, heeft hij in een klap vrijgelaten. Zie het als een persoonlijke emancipatie. Alsof hij zich bevrijd heeft van een ketting die hem aan de bank van Chelsea gekluisterd had. Weet je wat die 80.000 supporters in het stadion van Dortmund denken? Die gast is one of the guys. De hartstocht van die mensen werkt begeesterend. Hij had geen betere plek of beter moment kunnen bedenken om zijn carrière voor te zetten. Ik veronderstel dat hij nog een aantal keer van club zal veranderen, maar het zou goed zijn mocht hij een jaar of twee bij Dortmund blijven.

‘Ik heb de mens leren kennen die zich schuilhoudt achter de voetballer. En ik moet zeggen dat Michy een verfrissende figuur is. Vroeger was hij op zijn hoede voor alles en nog wat. Hij heeft zich intussen opengesteld voor zijn onmiddellijke omgeving. Je kan er niet naast kijken: hij is gelukkig en evenwichtig. Alle mensen die aan een depressie lijden, zouden een foto van Michy moeten hebben in hun portefeuille of op hun nachtkastje.’

Een verfrissende figuur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier