Een viertal dat een leemte laat

Bruno Godeau © BELGA

Excel Mouscron kon vorig seizoen relatief gemakkelijk het behoud verzekeren, wat behoorlijk ongewoon is voor een club die het gewend is om te moeten vechten tegen de degradatie tot de laatste speeldagen van de reguliere competitie. Dat het vorig seizoen niet zo ver kwam, dankt Mouscron grotendeels aan het grote aantal punten dat bij het begin van het seizoen gesprokkeld werd. ‘Wat we al hebben, kunnen ze ons niet meer afnemen’, klonk het toen. Het bleek een waarheid als een koe. De ploeg kon zich daarna een lange periode veroorloven waarin ze niet kon winnen, zonder dat het verstrekkende gevolgen had.

Dit seizoen valt te vrezen dat Excel Mouscron minder voortvarend van start zal gaan. Verscheidene sterkhouders – Awoniyi, Govea, Bolingi, Rotariu – zijn immers vertrokken. We krijgen momenteel niet de indruk dat ze vervangen werden door spelers met evenveel kwaliteiten. In sommige interviews merken we bovendien een zeker ongeduld bij trainer Defays.

Verdediging

Twee doelmannen met een uitgesproken karakter, dat is er één te veel: daarover is iedereen op Le Canonnier het eens. Het meest waarschijnlijke scenario is dat Bailly snel vertrekt, waardoor Werner eerste doelman wordt. De man die nauwelijks enkele maanden geleden verloren leek voor het voetbal, moet de boss van de kleedkamer worden.

Rechts in de verdediging begint Vojvoda met een grote voorsprong op Gkalitsios, die over meer ervaring en natuurlijke agressiviteit beschikt maar over minder fysieke kwaliteiten. De kans is groot dat Defays rechts in de centrale verdediging voor de linksvoetige Godeau kiest. De rechtsvoetige speler die daar het best tot zijn recht komt, De Medina, kon niet overtuigen tijdens de voorbereiding en lijkt wat te plafonneren.

Een viertal dat een leemte laat

Links in de centrale defensie zijn er twee kandidaten, naast Godeau ook Diedhiou. Omdat Defays Godeau op rechts nodig heeft, krijgt Diedhiou, die zich al in positieve zin liet opmerken deze zomer, allicht de voorkeur op links. Op de linkerflank gaat het voor een basisplaats tussen Huyghebaert en Katranis. Huyghebaert, de meest gedisciplineerde voetballer van de twee, zal normaliter starten.

Middenveld

Voor de verdediging kiest Defays allicht voor twee controlerende middenvelders, Mohamed en Van Durmen. Ook Gulan kan op die positie voetballen. De coach hoopt echter op de komst van een verdedigende middenvelder met een ander profiel: een rechtsvoetige voetballer met lengte en volume. Het is zelfs niet uitgesloten dat Excel Mouscron in bepaalde wedstrijden met drie verdedigende middenvelders het veld betreedt. Sambu moet voor aanvallende impulsen zorgen vanuit het middenveld door te zwerven rond de diepe spits. Defays waardeert de snelheid en diepgang van de jeugdige voetballer overgekomen van Spartak Moskou. Met Lukovic heeft hij een andere jongeling als alternatief achter de hand.

Aanval

Mohamed kan ook als linkeraanvaller ingezet worden, maar lijkt momenteel nuttiger als balveroveraar. Dat maakt van Mbombo de uitverkorene op die positie, ook al kan hij op rechts evenzeer uit de voeten. Zijn voorbereiding was alleszins veelbelovend. Op rechts heeft Defays keuze genoeg met Debaisieux, een talent uit de eigen jeugdopleiding, Kuzmanovic, die zich weliswaar nog onvoldoende profileerde om een basisplaats te kunnen opeisen, en Olinga, momenteel duidelijk favoriet.

In het punt van de aanval is een echte afwerker noodzakelijk na het vertrek van de doelpuntenmakers van vorig seizoen. Een spits als Bolingi dus, iemand die meteen bij zijn komst vlot scoort. Sambu kan een oplossing bieden, maar zeker ook Pierrot. De Haïtiaan heeft een indrukwekkende fysiek en is aanwezig in de zone van de waarheid. Voor Jelavic lijkt er momenteel niet meer in te zitten dan een plaatsje op de bank.

Conclusie

De voorbereidingswedstrijden boezemden niet meteen vertrouwen in. Ze toonden vooral aan dat de kern te smal is. Het bestuur zal waarschijnlijk nog een of meerdere transfers proberen te realiseren in de laatste dagen van de mercato wanneer de prijzen zakken. Het zal nodig zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier