De Franse aanvaller Habib Habibou valt bij SV Zulte Waregem op door zijn onvoorspelbaarheid en scoort – door de afwezigheid van vaste waarde Mbaye Leye – gemakkelijk voor het team van Francky Dury.

We maakten ooit volgend tafereel mee op de parking rechtover het Regenboogstadion van SV Zulte Waregem: net na het 2-2-gelijkspel tegen AA Gent, op donderdag 30 december 2010, stond een zilverkleurige Volkswagen met een vijftal jongeren errond, alle deuren geopend, r&b en hiphopmuziek galmden door de boxen. Habib Habibou (26) kwam vrij nonchalant aangesloft, stijlvol gekleed in dure merkkledij (Gucci en D&G), en stapte in de volgepropte wagen. Later bleek dat het volledige gezelschap vanuit West-Vlaanderen vertrok naar Londen, waar het op uitnodiging van Habibou’s makelaar Pierre Frelot oudejaarsavond ging vieren in het gezelschap van topvoetballer Didier Drogba. Enkele dagen erna levert Habibou het ultieme bewijs, door op zijn twitterpagina @HabibHabibou7 met fotomateriaal uit te pakken van zijn ontmoeting met de Ivoriaanse vedette.

Het typeert hem helemaal. Habibou dweept graag met het feit dat hij ooit als ballenjongen bij PSG poseerde met Nicolas Anelka; hij bewaart dat beeld overigens in zijn smartphone. Ook is hij een onvoorwaardelijke fan van Thierry Henry, Zlatan Ibrahimovic, Cristiano Ronaldo én Nelson Mandela. Wedstrijden van PSG, Arsenal en Real Madrid mist Superbibou niet graag. Frédéric Bulot (Standard) bestempelt hij dan weer als een boezemvriend, net als hij in de spelersgroep van SV Zulte Waregem vaak optrekt met Ibrahima Conte en doelman Sammy Bossut.

Handleiding

In de zomer van 2005 wordt Habibou door Charleroi aangeworven. Eerst dient de lookalike van de Nederlandse oud-international Royston Drenthe zich te bewijzen bij de invallers van Didier Beugnies. Dat lukt aardig, want hij slaagt er in twintig doelpunten te maken. Jacky Mathijssen laat hem opnemen in de A-kern, maar daar kan Habibou niet omgaan met de druk en is hij vaak geblesseerd. De Limburgse coach gaat verbaal de strijd aan met de Franse spits, die kraakt. Het gevolg ervan is dat hij een half seizoen wordt verhuurd aan Tubeke, waar hij met twaalf goals in dertien duels weer helemaal opleeft. Maar terug in Charleroi wordt Habibou het slachtoffer van zijn eigen faalangst. Een nieuwe verhuurperiode, ditmaal aan Steaua Boekarest, zorgt echter voor de bevrijding en een totale transformatie. De trainingen gingen er zo hard aan toe onder Marius Lacatus dat de technisch vaardige aanvaller werd gedwongen door te bijten. Habibou keerde terug met een andere mentaliteit. Die van een overlever, klaar om aan te tonen dat hij de nummer één was onder de spitsen. Toenmalig coach Thierry Siquet beschouwde Habibou echter lang als ideale joker. De Franse spits werd beschouwd als de vreemde eend, iemand met een handleiding.

Habibou had echter het geluk dat Siquets opvolger John Collins een andere denkwijze hanteerde: wie goed is op training speelt ook. In combinatie met Pelé Mboyo verbeterde zijn spel, maar raakte hij ook in conflict met het publiek. Door zijn sterke karakter botste hij ook met Mogi Bayat en verhuisde hij in juli 2010 naar Zulte Waregem, waar algemeen manager Vincent Mannaert 680.000 euro neertelt. De argumenten om hem te halen: snelheid, balvastheid en efficiëntie voor doel, ook al maakte H7 – de tattooop zijn arm – in zijn laatste seizoen bij Charleroi maar vijf goals.

Eindelijk blessurevrij

Maar Bart De Roover heeft het net als de spelersgroep niet zo meteen begrepen op de straatvoetballer, die vanwege zijn sleepbeweging veelal op de linkerflank wordt uitgespeeld maar er niet meteen in slaagt om een basisplaats af te dwingen. Habibou gedraagt zich wat individualistisch en hij wordt zelfs eens uit de wedstrijdselectie gelaten voor het duel op Lierse omdat hij te laat komt. Het begin bij Hugo Broos is ook moeilijk, tot het moment dat de oud-international hem als een vaderfiguur behandelt en veel vertrouwen geeft. Onder Darije Kalezic verdwijnt Habibou wegens een gebrek aan discipline naar de B-kern. Hij moet in april 2012 onder het mes in Antwerpen voor een chronisch pubalgieprobleem. Via zijn makelaar revalideert hij in Saint-Raphaël, dankzij dokter Michel Gaillaud uit Cannes, die eerder ook al William Gallas behandelde.

Eind januari 2013 mag hij van gedelegeerd bestuurder Patrick Decuyper zijn grote droom verwezenlijken – voor zes maanden naar Engeland, onder één voorwaarde: Habibou moet bijtekenen tot 2016 tegen verminderde financiële voorwaarden. Hij stemt er onmiddellijk mee in. Maar Engeland valt zwaar tegen. Tijdens zijn eerste training bij tweedeklasser Leeds verliest hij een tand, en door het fysiek stevige voetbal van coach Neil Warnock speelt hij slechts vier wedstrijden. De koopoptie bij Leeds wordt dan ook niet gelicht, waardoor hij Francky Dury moet overtuigen. Zijn entourage laat Habibou weten dat hij op een keerpunt staat in zijn loopbaan. Samen met zijn neef Geoffrey Kondogbia (AS Monaco) gaat hij in juni vaak ’s ochtends lopen. Dat hij eindelijk blessurevrij is, blijkt vooral mentaal een belangrijke factor. Door het langdurig uitvallen van Mbaye Leye wordt Habibou (uit noodzaak en afwisselend met Raphaël Cacérès) uitgespeeld als diepste man – zijn voorkeurspositie – waar hij vooral dankzij Thorgan Hazard zijn eigen niveau opkrikt. Bovendien slaagt Dury er met zijn peptalk in om hem te prikkelen. Waar dit zal eindigen met de onberekenbare Habibou durft echter niemand te voorspellen.

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE – BEELDEN: IMAGEGLOBE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier