Een vreemde zomer

Giorgi Tsjakvetadze © VI Images / Gerrit van Keulen

Het WK vormde voor KAA Gent de ideale afleider om zelf in alle rust met een (alweer) fel aangepaste spelerskern de voorbereiding aan te vatten. Na de verkoop van het sterke verdedigingsduo GigotMitrovic (ondanks zijn rechterenkeloperatie voor 2,6 miljoen euro naar het Franse RC Strasbourg) ging de clubleiding er ook van uit dat Rusland de springplank zou vormen voor de WK-gangers Kalinic (doelman van het jaar en met 15 stuks hoogste aantal clean sheets vorig seizoen), Avila en Simon. Alleen geraakte die laatste voor Nigeria niet op de wereldbeker, door een opspelend dijletsel. In de tussentijd werd wel geanticipeerd met mogelijke vervangers, terwijl coach Vanderhaeghe na zijn derde plaats vorig seizoen weet dat de druk op zijn schouders er niet minder op zal worden door het ambitieuze duo De WitteLouwagie.

VERDEDIGING

Gentenaar Coosemans komt over van het gedegradeerde YR KV Mechelen en moet op zijn 25e aantonen dat hij over voldoende métier en rust beschikt om mee te draaien bij een Belgische topclub. Thoelen toonde al aan dat hij klaar is om in te springen indien gewenst. De jongeren Swolfs en De Busser zijn wissels op de toekomst, die nog geboetseerd moeten worden door ex-international Vandendriessche.

Foket blijft op rechts de man die voor veel diepgang zorgt. Horemans is een centrumverdediger die daar kan inspringen. Centraal blijft certitude Bronn door het knieletsel dat hij opliep met Tunesië tegen de Rode Duivels zeker tot eind augustus buiten strijd, waardoor de leiding en organisatie wordt toebedeeld aan Plastun, die in Bulgarije al Europees speelde en fysiek stevig is. De Oekraïense ervaren kracht vormt net als de rijzige Rosted ook een gevaarlijk wapen in de lucht bij stilstaande fases. Op links zorgt een fitte Asare door zijn rust en overzicht altijd voor een meerwaarde. Maar vorig seizoen staken almaar meer kwaaltjes op, Davidzada en De Smet zijn de alternatieven.

Een vreemde zomer

MIDDENVELD

Hier regeert de weelde. Met veel verwachting wordt er uitgekeken naar de (hopelijk definitieve) terugkeer van Neto, nadat de Braziliaanse controleur sinds augustus 2017 buiten strijd was. Als fysiek krachtige buffer kan ook Esiti fungeren, ook al droomt de Nigeriaan van een stapje hoger. Verstraete bewees zijn meerwaarde, door zijn technisch vermogen en winnaarsmentaliteit. Een kwaliteit waar ook Dejaegere als aanjager over beschikt. Nieuwkomer Smith ligt nog tot eind september in de lappenmand. Jeugdinternational Raskin wil zich dit seizoen nog meer tonen. Als meest offensieve opties kan de coach teruggrijpen naar groeibriljant Tsjakvetadze, de eindelijk blessurevrije Andrijasevic of de Egyptische pocketvoetballer Mostafa.

AANVAL

Mochten Kalu en Simon alsnog verkassen naar het buitenland, dan staat vooral Limbombe te springen. Gokje Dompé heeft ook potentieel, maar speelde lang niet en zal zelfdiscipline moeten tonen. Koita is net als David een jongere met een versnelling en verrassing, de wendbare Georgische linksbuiten Beridze draait gemakkelijk weg en overtuigde bij Trencín tijdens zijn verhuur. Als diepe spits viel Jaremtsjoek op door zijn inzet en efficiëntie, maar in play-off 1 werd zo ook Kubo in die rol ontdekt. Mocht de behendige Olayinka niet op de flank worden geposteerd, dan kan hij in de punt tonen dat hij gemakkelijk doelpunten maakt én assists geeft. Breekijzer Janga vertrok. Ook voor de snelle maar moeilijk inpasbare Sylla wordt nog een oplossing gezocht.

CONCLUSIE

Met een competitiestart tegen Standard en Zulte Waregem weet KAA Gent snel of het over het spelersmateriaal beschikt om titelkandidaten Club Brugge en Anderlecht te volgen. Kwalitatief is er zeker sprake van een vermindering, het zal tijd vergen om het stokpaardje van vorig seizoen (een ijzersterke verdediging en opportunisme voor doel) terug te vinden. Of dat geduld ook aanwezig is in de bestuurskamer valt te betwijfelen. De positie van Vanderhaeghe is niet zo stabiel als die van voorganger Vanhaezebrouck, wiens sportieve macht veel verder reikte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier