De sportieve baas van de voetbalbond zegt wat hij denkt vlak voor de start van het WK in Brazilië.

Hij is al enigszins verzadigd door de onverwachte landstitel van Anderlecht, maar daarbovenop geniet Philippe Collin (67), de voorzitter van de technische commissie (lees: de echte sportieve leider van de KBVB), van de hype rond de Rode Duivels als een hongerige die eindelijk een feestmaal voorgeschoteld krijgt nadat hij jarenlang op water en brood heeft geleefd. Hij zal het hele WK-avontuur volgen vanuit de schoot van de Rode Duivels, in Mogi das Cruzes in een van de verre buitenwijken van São Paulo. Philippe Collin heeft het vlak voor het WK met ons over financiën, projecten allerhande en hoop.

Hoe zou u deze groep omschrijven?

Philippe Collin: “Gezond. Ze genieten nochtans enorm veel aanzien op internationaal vlak en verdienen gigantisch veel geld. Dan heb ik het over lonen waar we nooit eerder mee geconfronteerd werden bij de Rode Duivels – sommige jongens kunnen zich zelfs een privévliegtuig veroorloven – maar ondanks al dat geld blijven ze een voor een bescheiden en beleefd. Elke speler zegt vriendelijk goeiedag en toont probleemloos het nodige respect. Als er toch eentje uit de band zou springen, zou hij meteen op zijn plaats gezet worden door een van de anciens. Marc Wilmots is zo’n perfectionist en luistert zo goed naar zijn spelersgroep dat ze simpelweg alles hebben wat ze zich maar kunnen wensen. Ik heb het gevoel dat ik met deze groep nooit een groot probleem ga hebben. Nu toch niet. Als er binnen een jaar of drie een paar fin de carrières om de hoek zullen loeren, zal dat misschien alsnog veranderen.”

Is er nu echt geen enkel gevaar dat kan opduiken?

“Afgezien van brute pech niet, neen. Alleen een blessure, een mindere dag of een slechte scheidsrechter kunnen ons in een negatieve spiraal doen belanden.”

Zijn sommige jongens veranderd?

“Zeer zeker. In positieve zin dan wel. Romelu Lukaku zie je met de minuut beter worden en ook Christian Benteke is op drie jaar tijd enorm geëvolueerd. Het verschil tussen de Benteke van Kortrijk en die van Aston Villa is gigantisch.”

Van wiens maturiteit bent u het meest onder de indruk?

“Van die van Vincent Kompany! En van Daniel Van Buyten. Wat een geweldige professional. Hij weet wat hij kan, is zich bewust van zijn leeftijd en leest het spel zeer goed. Hij stelt anderen op hun gemak en de jongeren luisteren naar hem. Hij heeft echt een enorme invloed op de jeugd. En maar goed ook want als de oudere spelers in de ploeg geen voorbeeld zijn voor de jonkies heb je een probleem.”

U weigerde tot hiertoe altijd om u aan een voorspelling te wagen. Bent u bang dat die prognose als een boemerang in uw gezicht zal terugkeren?

“Eender welke pronostiek zal altijd kritiek met zich meebrengen. Als we in de groepsfase uitgeschakeld zouden worden, zal het zijn omdat we brute pech gehad hebben. Maar ik denk niet dat je de dingen dan plots anders moet aanpakken. Al weet ik ook wel dat een uitschakeling in de groepsfase ons onder grote druk zou zetten.”

Gaat het succes van de Rode Duivels afstralen op het Belgisch voetbal?

“Momenteel is het aantal leden nog niet gestegen, maar dat heeft natuurlijk zijn tijd nodig. Kijk naar wat er in het tennis gebeurd is na de successen van Kim Clijsters en Justine Henin. Zulke rolmodellen zorgen ervoor dat mensen beginnen te dromen. En niet alleen de kinderen, maar ook zij die het wat minder breed hebben want met topsport valt veel geld te verdienen.”

Machtige Marc

Hebben jullie geen risico genomen door Marc Wilmots meteen een contractverlenging voor vier jaar aan te bieden?

“Dat zou een risico geweest zijn voor een nieuwe coach, maar niet voor Marc. Hij heeft een duidelijke visie en die gaat verder dan de Rode Duivels alleen. Het is net daarom dat hij een contract van vier jaar vroeg.”

Is het gevaar niet dat zijn discours binnen enkele jaren niet meer aanslaat bij de spelersgroep?

“Die logica geldt voor clubcoaches die hun spelersgroep elke dag zien en toespreken. Ik ontken niet dat we een bepaald risico hebben genomen, maar dat is nu eenmaal de keuze die we gemaakt hebben.”

Zal dat vierjarig contract u niet aangewreven worden als de Rode Duivels in de eerste ronde uitgeschakeld zouden worden?

“Dat is duidelijk. Maar daar maak ik me geen zorgen over. De dag dat ik zware kritiek krijg, zet ik een stap opzij. Zonder problemen. Voetbal is mijn passie, maar aan alles zijn grenzen. Momenteel overheerst die passie mijn leven. Ik ben een gepensioneerde die meer werkt dan de doorsnee mens. Een evenwicht met mijn familie is er wel niet, maar zolang het werkt…”

Heeft de KBVB zich in dat dossier niet te zwak opgesteld?

“We wilden verder met Marc en ik heb dan ook niet rond de pot gedraaid. Marc is gesteld op directe communicatie. Hij heeft nagedacht over ons voorstel en heeft vervolgens te kennen gegeven dat hij bereid was om te onderhandelen. We hebben eerst het sportieve, dan het technische en vervolgens de duur van het contract en het bedrag besproken. Er waren dit keer overigens veel minder juridische problemen dan in 2012 omdat Marc nu al een contract met ons had.”

Heeft hij eisen gesteld die jullie geweigerd hebben?

“Zo’n onderhandeling is altijd een kwestie van geven en nemen. En we zijn tot een consensus gekomen.”

Over een loon van 800.000 euro per jaar?

“Ik spreek niet over het salaris.”

Maar hij is toch de bestbetaalde coach van het Belgische voetbal?

“Noem het een trainer die uiterst goed betaald wordt in vergelijking met de bondscoaches van andere, vergelijkbare nationale teams. Maar zijn salaris benadert in de verste verte niet hetgeen sommige clubs soms op tafel leggen. Een coach is nochtans niet alleen beschikbaar op de markt van de nationale teams, ook vanuit de clubteams kan er interesse komen… In vergelijking met wat enkele zwaargewichten onder de kandidaten van twee jaar geleden vroegen, is het loon van Marc niet zo spectaculair. Maar die waren dan ook onbetaalbaar.”

Heeft er ooit al een Belgische coach zo veel macht gehad?

“Ik weet niet hoe het er onder Robert Waseige of Guy Thys aan toeging. Ik heb alleen René Vandereycken, Dick Advocaat, Georges Leekens en Wilmots meegemaakt.”

Wilmots heeft toch meer macht dan Advocaat?

“Dat klopt, maar Advocaat is een buitenlander en Marc is een Belgische coach die helemaal mee stapt in ons verhaal. Daar ben ik overigens zeer blij mee.”

Had u een plan B?

“Dat wilde ik niet in werking stellen.”

Hoe komt het dat het zo lang geduurd heeft vooraleer er een akkoord was met de technische staf?

“Iedereen denkt dat we intussen een rijke organisatie zijn, maar er zijn nog steeds bepaalde grenzen waar ik niet over wil gaan.”

Was het makkelijk om tot een akkoord te komen over de premies?

“Die onderhandelingen hebben vier tot zes maanden aangesleept omdat de meeste Rode Duivels in het buitenland spelen en ze stuk voor stuk dat document van vijftig pagina’s aan hun respectieve makelaars en raadsmannen wilden voorleggen. Die jongens zijn niet van gisteren. Die zien ook dat het stadion vol zit en zij willen niet dat alleen wij daar de vruchten van plukken. (glimlacht) De premies zijn nu iets zwaarder om dragen, door de winstdeling op de merchandising (het portretrecht, nvdr), maar dat maakt wel dat spelers veel meer open staan voor commerciële vragen omdat ze nu zeker zijn dat het hen wat zal opbrengen. Daarnaast zijn er ook nog de standaardpremies voor wedstrijden, vriendschappelijke wedstrijden en kwalificaties.”

Vijftien miljoen euro

Enige valse noot in het hele verhaal: sommige Duivels wisten niet dat de docusoap ‘Iedereen Duivel’ door het productiehuis van Vincent Kompany (Bonka Circus) gemaakt werd…

“Daar weet ik niets van.”

Kleeft daar volgens u niet op z’n minst een geurtje van belangenvermenging aan?

“Ik vind dat vooral een goeie deal. Als wij onze aanvoerder kunnen helpen om een succesvol productiehuis uit de grond te stampen, waarom zouden we dat dan niet doen?”

Wil u nu zeggen dat de andere spelers gratis mee moeten werken zodat de ondernemer Kompany kan slagen?

“Als het programma niet door het productiehuis van Vincent was gemaakt, zou het geld wel naar een ander productiehuis gegaan zijn. Zou de opdracht niet naar Bonka Circus mogen gaan omdat Vincent deel van de spelersgroep is en wel naar een ander productiehuis? In beide gevallen had het ons evenveel gekost. In het tweede geval heeft niemand van de groep er wat aan en in het eerste geval heeft tenminste één iemand er voordeel van. Moet je daar dan jaloers op zijn? Het belangenconflict ontgaat mij in deze eerlijk gezegd.”

Neigt de reeks niet iets te veel naar zelfverheerlijking? Er is werkelijk niet één kritische bemerking te bespeuren…

“Het klopt dat het momenteel al Rode Duivels is wat de klok slaat. Maar wat Iedereen Duivel betreft ben je bij mij aan het verkeerde adres, dat zou je eens aan de communicatiedienst of Steven Martens moeten vragen. Je kunt wel niet zeggen dat we de hype zelf hebben uitgevonden. De wedstrijd rond de kindertekeningen leverde maar liefst 13.000 inzendingen op…”

Nu we het toch over cijfers hebben: hoe verklaart u dat de KBVB ondanks al die extra inkomsten nog steeds met een tekort van 200.000 euro kampt?

“We zijn van 7 procent belasting op de clubs gezakt naar 5,65 procent, maar dat brengt natuurlijk niemand in rekening. Nochtans, als we die zeven procent hadden aangehouden, hadden we vijftien à twintig miljoen euro extra gehad.”

Dat verhult niet dat het vorige uitvoerend comité vragen had over het beheer van de financiën…

“De recettes zijn gestegen met veertien miljoen euro, maar ook de uitgaven zijn verhoogd. We hebben de volledige communicatiedienst vernieuwd en een nieuw systeem van scheidsrechtersbladen ingevoerd. Kortom, we hebben onze verantwoordelijkheid genomen door flink te investeren in het kader van ons vijfjarenplan. Ik vind het straf dat niemand daar ooit met één woord over heeft gerept, maar dat men, nu het geld wat vlotter binnenkomt, vindt dat het onvoldoende is.”

Sommige lonen en bonussen zijn aan de hoge kant…

“Er is een comité van vijf mensen opgericht dat specifiek over die zaken gaat. Het uitvoerend comité heeft die vijf mensen de macht gegeven om te beslissen over de bonussen in functie van de resultaten.”

U hebt dus geen schrik dat de KBVB het geld door ramen en deuren naar buiten gooit?

“We hebben vijftien miljoen euro in kas! Daarvan gaan we vijf miljoen euro investeren in ons trainingscentrum in Tubeke. Dan blijft er nog tien miljoen euro over. En je mag niet vergeten dat we in een positieve spiraal zitten…”

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE – BEELDEN BELGAIMAGE

“Ik heb het gevoel dat ik met deze groep nooit een groot probleem ga hebben. Nu toch niet.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content