De Duitse ex-international Thomas Helmer (49), een oude bekende van Josip Weber tijdens het WK van 1994 in de VS, fungeert tegenwoordig als analist voor Sport1. “VfL Wolfsburg was een goede keuze voor de ontwikkeling van Kevin De Bruyne”, poneert de voormalige centrale verdediger, die in totaal 68 keer uitkwam voor de Mannschaft tussen 1990 en 1998. “Van zijn coach Hecking – die ik heel hoog aansla – krijgt hij bijzonder veel offensieve vrijheid, waardoor hij veel terrein kan bestrijken. Zijn creativiteit inspireert en leidt constant tot gevaar. Want De Bruyne weet dat Luiz Gustavo en Josuha Guilavogui in steun veel defensief werk opknappen, hetgeen hijzelf ook in de mate van het mogelijke doet. Chelsea kwam duidelijk te vroeg voor hem na zijn passage bij Werder Bremen. Bij Wolfsburg werd hij een bepalende voetballer, van wie ik denk dat plaatsing voor de Champions League volgend jaar ideaal zou zijn als nieuw podium om door te groeien. Door de hogere snelheid van uitvoering daar zal hij nog completer en fysiek sterker worden. Alleen moet hij wel oppassen dat hij zijn frustraties niet te fel toont. Ook een werkpunt voor De Bruyne is het maken van doelpunten. Qua assists doet bijna niemand beter, maar uiteindelijk kijken kenners bij flankaanvallers ook graag naar het aantal goals.

“Wolfsburg zal in mei zeker bij de eerste zes eindigen in de Bundesliga, dat mag je nu al opschrijven. Dat heeft niet alleen met zelfvertrouwen te maken, maar vooral met de inbreng van De Bruyne als katalysator. Hij zuigt het spel als het ware naar zich toe met zijn acties. Het meeste gevaar komt van hem, want door zijn polyvalentie en groot loopvermogen is hij zowel op de flank als centraal terug te vinden.”

Helmer spreekt graag over de rijkdom van het Belgische voetbal, wanneer hij het over De Bruyne heeft. “Hij is natuurlijk nog geen Eden Hazard of Vincent Kompany, maar stilaan toont Kevin toch ook internationale klasse. Bij Wolfsburg vormt hij een belangrijke pion op het tactische bord van Hecking, hij is de sleutelspeler om een wedstrijd open te breken. Maar voorlopig kan hij op clubniveau enkel zijn potentieel tonen in de Bundesliga en de Europa League. In het begin leek hij me heel ongeduldig en wilde hij absoluut tonen dat Chelsea een vergissing beging. Ik zie wel een persoonlijkheid op het veld. Ondanks zijn jonge leeftijd durft hij de bal altijd op te eisen, wat pleit voor zijn verantwoordelijkheidszin. Wolfsburg zal alleszins nog plezier aan jullie landgenoot beleven.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier