Excelsior verbaast dit seizoen vooral zichzelf.

De tweede club uit Rotterdam zou het lachertje worden van de Eredivisie. Maar de ploeg met het laagste budget (2,9 miljoen euro) verbaasde bij de competitiestart vriend en vijand en draait gemakkelijk mee in de middenmoot van het klassement. Er wordt zelfs al gesproken over het Wonder van Woudestein.

Directeur Simon Kelder denkt dat het geheim van het succes op Texel ligt. Daar belegde trainer Ton Lokhoff afgelopen zomer een trainingskamp op een kampeerboerderij. De spelers sliepen allemaal op stapelbedden en deelden slechts één douche, maar beleefden daar wel een geweldige stage. “Wij hadden het er prima naar onze zin, ook al waren de omstandigheden nogal primitief”, verklaarde hij in VI. “Er werd in het begin nogal lacherig over gedaan, maar daar werd wel de basis gelegd voor de hechte teamspirit. De spelers groeiden er naar elkaar toe. We hebben niet het meest talentvolle elftal. Maar de eenheid van een selectie bepaalt toch ook een deel van je succes.”

Toch blijft hij op zijn hoede, ook na de goede uitslagen. “Dit maakt ons niet blind. Ik weet dat er ook mindere tijden zullen komen. Dan ben ik benieuwd hoe de ploeg zich zal houden. Daarom stellen we ook onze doelstellingen niet bij : handhaving blijft vooropstaan. Niks meer, want we gaan het nog moeilijk genoeg krijgen. Maar tot die tijd genieten we vooral, want we spelen aardig voetbal.”

Voor het eerst in tien jaar moet Excelsior het stellen zonder de sportieve hulp van grote broer Feyenoord, dat de samenwerking tot een minimum herleidde. De club kreeg geen enkel talent uit De Kuip toegestopt. “Dat was wennen”, geeft ook Kelder grif toe. “Het zorgde er voor dat we hard moesten werken om een representatief elftal op de been te brengen. We gingen zelf op pad. Op die manier vonden we Henrico Drost en Sebastiaan Steur bij Heerenveen. Daniel Guijo-Velasco (ex-PSV) kwam van AGOVV Apeldoorn, Jos van Nieuwstad namen we transfervrij over van Willem II. Mensen die hem nu zien spelen, herkennen hem niet meer. Hetzelfde geldt voor René van Dieren. Als je die nu vergelijkt met vier jaar geleden, dan zie je een totaal andere voetballer. Het blijkt dat je met een goede scouting ook een aardig elftal op de been kan brengen. Wij wilden niet het lachertje worden van de Eredivisie, zoals RBC, dat vorig seizoen maar negen punten haalde. Wij krijgen alsmaar meer respect, ook door onze manier van voetballen. Geld is dus gelukkig niet allesbepalend. Dat is eigenlijk wel een prettige constatering.”

Oranje versloeg in de Amsterdam Arena Albanië met 2-1, na doelpunten van Robin van Persie – op wie er momenteel geen maat staat – en een owngoal van Dede.

Feyenoord kan pas na de winterstop weer beschikken over Pieter Collen (26), die werd geopereerd aan de linkerschouder, en de onfortuinlijke Romeo Castelen (21), die opnieuw een ingreep aan de enkel moest ondergaan. Ondertussen kreeg Benjamin De Ceulaer (ex-Sint-Truiden) te horen dat hij mag vertrekken tijdens de winterstop. Willem II, RKC en FC Twente tonen belangstelling.

Patrick Dimbala (24, ex-Moeskroen), sinds afgelopen zomer zonder club, legde een stage af bij Willem II, maar werd met een onvoldoende doorgestuurd. Door de blessures van Mounir El Hamdaoui en Iwan Redan is Dennis van Wijk op zoek naar een diepe spits, die direct inzetbaar is. Dimbala kampt echter met een conditionele achterstand.

Gill Swerts (Vitesse), die begin augustus een vervelende knieblessure opliep, hervatte de trainingen. De Rode Duivel, een verdedigende middenvelder, moet wel nog twee weken een individueel programma volgen vooraleer hij bij de groep mag aansluiten.

Guus Hiddink komt met de Russische nationale ploeg naar Nederland. Op woensdag 7 februari 2007 wordt er in de Amsterdam Arena een oefeninterland georganiseerd tegen Oranje. Het is voor het eerst sinds 15 juni 1992 dat beide teams tegen elkaar uitkomen.

FC Utrecht lichtte de optie in de overeenkomst van Marc-Antoine Fortuné, waardoor de 25-jarige Franse aanvaller nu tot 2009 onder contract staat bij de ploeg van Foeke Booy.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier