Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Briefing, voor het eerst ook een echte debriefing de dag na de wedstrijd én een voltijdse assistent : de nationale ploeg gaat professioneel. De inhaalbeweging mag wat kosten.

Uitkijken naar nieuwe namen was het, vrijdagmiddag, bij de bekendmaking van de eerste selectie van René Vandereycken. Vooraf naar de selectie gokken is een populair spelletje en dus werd ook vrijdagochtend driftig gespeculeerd. Maar als vanouds zette de Limburgse bondscoach de meesten op het verkeerde been. Van de zeven kandidaat-nieuwkomers waar een krant de foto’s van bij mekaar sprokkelde, zat er uiteindelijk geen enkele in de definitieve selectie van achttien.

Een van achttien en geen twintig, want de scheidsrechter had geen zin om meer wissels toe te staan dan de reglementaire vijf plus één.

Informatie inwinnen, Vandereycken wees er de voorbije weken genoeg op dat dit zijn eerste maanden als bondscoach beheerste. Onze Scout lachte er vorige week nog mee, met de schotels van René. Maar ze zijn van pas gekomen : twaalf van de achttien opgeroepen voetballers, twee derde van de selectie, voetballen in het buitenland. Vier voor Anderlecht, een voor Standard en een voor Genk. Geen spelers van Zulte Waregem, die moeten van Vandereycken nog wat bevestigen, noch van Club Brugge. Dat de landskampioen, bekerfinalist en overlevende van de Champions League sterker collectief is dan individueel, viel al af te lezen uit de uitslag van de Gouden Schoen en wordt bevestigd in deze selectie. Al hadden Timmy Simons en Peter Van der Heyden uiteraard een groot aandeel in de titel van vorig seizoen, en blijft Vandereycken herhalen dat hij sommige jongens zo goed kent dat hij ze nu niet hoeft op te roepen. Maar vergis u niet, dit is wel degelijk het geraamte van zijn nieuwe ploeg : ook Bart Goor, Simons, DanielVanBuyten, Thomas Buffel of Wesley Sonck zijn de bondscoach voldoende bekend en toch aanwezig op het eerste rendez-vous. Aan de jonge Bruggelingen Kevin Roelandts en Stijn Stijnen, beiden uitgenodigd voor de training op maandag om elf tegen elf te kunnen spelen, om zich daar in de gunst van de bondscoach te voetballen.

Ook opvallend : het grote aantal aanvallend ingestelde spelers in deze selectie. Zes, en als je er Goor bijneemt zelfs zeven van de achttien hebben meer offensieve kwaliteiten. De vrees dat de nieuwe veldheer van het nationale voetbal de klemtoon op het defensieve zou leggen, lijkt ongegrond.

In de selectie drie echte debutanten. Onder Turaci (ex-Standard, nu Fenerbahçe) kreeg eerder al de belofte van de Turkse bond dat hij zou worden opgeroepen. Hij mag nu ook proeven van de Belgische sfeer en kan dan vrij zijn keuze bepalen, want een vriendschappelijke selectie telt daarin niet mee. Thomas Vermaelen, dit seizoen doorgegroeid naar de basis van Ajax, was de voorbije twee jaar een sterkhouder in de campagne van de beloften en lijkt logisch door te stromen. En Gill Swerts heeft iets wat de bondscoach graag heeft, polyvalentie én het lef om in Nederland stand te houden.

Debriefing

Het was uiteindelijk beloftetrainer Jean-François de Sart die René Vandereycken in de aanloop naar de interland tegen Luxemburg assisteerde, en niet pakweg EddySnelders, die als assistent nog een verbintenis tot komende zomer heeft. Snelders zat wel rond de tafel met Michel Preud’homme en Jan Peeters, om er onder meer te vernemen dat Vandereycken een voltijdse assistent zocht.

Vrijdagavond zette het Uitvoerend Comité daarvoor het licht op groen, zij het niet echt met de volle instemming van de niet stemgerechtigde penningmeester Germain Landsheere. Secretaris-generaal Jean-Paul Houben : “Neen, dat klopt, maar ik denk dat het moment is gekomen om te investeren in onze nationale ploeg. Wie a zegt en ambities heeft, moet ook b durven zeggen. We hebben wel alleen over het principe gestemd, niet over cijfers, een mogelijk loon.”

De voltijdse assistent is nodig, volgens de bondscoach en de baas van de technische commissie, Michel Preud’homme. Preud’homme : “Alle spelers moeten worden gevolgd, alle rapporten die we van scouts binnenkrijgen, moeten worden verwerkt en geanalyseerd, er moet contact worden opgenomen met de diverse coaches, technisch directeurs, de mensen die de fysieke voorbereiding doen, de dokters, ook in het buitenland… Dat is te veel werk voor één man.”

Bovendien – en dat is nog een nieuwigheid die Vandereycken introduceert – komt er vanaf Luxemburg na elke wedstrijd een officiële debriefing. Preud’homme : “Ook die moet worden voorbereid.” De bedoeling is dat de spelers de nacht na een wedstrijd nog samen in het hotel doorbrengen. Dat kan in het buitenland zijn, zoals in Luxemburg, of in eigen land, bij een thuismatch of als direct na de uitmatch naar huis wordt gevlogen. De debriefing komt er dan rond tien uur in de ochtend, waarna de spelers naar hun clubs mogen vertrekken. Preud’homme : “Dat valt perfect binnen de regels van de FIFA. Ik geef geen kritiek op het werk van de vorige trainers, maar toen was het zo dat na een kort contact in de kleedkamers iedereen direct zijn eigen weg ging. Als je na een uitwedstrijd terug naar huis vloog, lagen spelers soms pas tegen de ochtend in bed. Ik denk niet dat coaches daar gelukkig mee waren. Nu zullen de spelers beter uitgerust zijn én hebben wij de kans om ze direct op bepaalde punten te wijzen. Als je zoiets pas een maand of twee maanden later kan doen, is alles vergeten.”

Assistenten

Het is bekend, Vandereycken denkt aan Stéphane Demol als assistent. Voor wie beiden een beetje kent, een op zijn minst verrassende keuze. Vandereycken is een heel discreet voetbalbeest, een man van principes. Zo mogen van hem voetballers in de toekomst in de aanloop naar een interland alleen nog over die match en de nationale ploeg spreken, niet meer over wat er aan de hand is in hun club. Hij formuleerde het vrijdag tegenover de pers nog als een “vriendelijk verzoek tot samenwerking”, maar wees maar zeker dat het zondagavond of maandagochtend, bij de eerste kennismaking met de groep en het bekijken van het intern reglement, ook een dwingend verzoek geweest zal zijn.

Demol is anders, exuberanter, levendiger, volkser. Raken extremen elkaar ? Michel Preud’homme lachte er vrijdag eens mee : “Een assistent is een beetje als een vrouw voor een trainer en ook daar zijn het niet altijd gelijklopende karakters. René verveelt me een beetje met zijn keuze voor Demol, want hij wil hem om dezelfde redenen als ik Stéphane naar Luik haalde : hij heeft een pak kwaliteiten. Uitstraling, een persoonlijkheid, ervaring als speler, ervaring als trainer, een diploma én een pak talenkennis. Demol spreekt Nederlands, Frans, Italiaans en Portugees, daarmee kom je een eind.” Ook zijn huidige baas, Dominique D’Onofrio, meent dat de Beerselnaar een goeie assistent zou zijn. Als hij het doet, want een maand geleden nog liet Demol, door ons gecontacteerd, uitschijnen dat hij liever in Standard bleef.

Wat betreft de keeperstrainer, tegen Luxemburg nog Jacky Munaron, liggen de zaken open. Of die job vol- dan wel halftijds is, daarover werd vrijdag in het Uitvoerend Comité met geen woord gerept. Maar de bondscoach wil wel een trainer die niet met een club- of een mediaverbintenis zit. Munaron had de laatste jaren een duobaan, maar is einde contract bij Anderlecht. Hij krijgt als eerste de keus. Filip DeWilde, nu al trainer van de doelmannen bij de beloften en jonger, heeft al een voet in huis en geldt als alternatief. De rest van de staf, zowel medisch, omkadering als fysiek, blijft op post.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier