De uitbaatster van een krantenwinkel is formeel. Bij haar kan je zowel op formulieren van SSP als op die van Belga-Bet spelen. De meesten houden de inzetten laag, maar sommigen gaan tot 100 euro per formulier. “En het draait uitstekend. Ik mag het niet zeggen, maar ik noem het een ziekte.” Maar goed, iedereen denkt dat hij wat van voetbal kent en je kan er een aardig bedrag mee winnen. Onlangs nog in dezelfde winkel. Inzet : 2 euro. Gewonnen bedrag : 1881,86 euro. Een mooi maandloon.

In principe is er een maximuminzet, maar als het hoofdkantoor wil, kan het altijd hoger. In het geval van SSP, dat rechtstreeks met Londen werkt, duurt het dan wat langer voor de computer de inzet aanvaardt. En dus kan iemand in Lokeren 1000 euro in één keer verwedden. Hem spreken ? Liever niet, zegt zijn krantenverkoper, de man verkiest anonimiteit.

Zo kennen we er nog. Een ex-topvoetballer van Anderlecht, gewezen (buitenlands) international. Hij haakt direct in als we hem de vraag voorleggen. Nog verder gezocht en uitgekomen bij iemand die er een tijdje zijn beroep van maakte, vooraleer nu wat anders te doen. Ook hij blijft liever anoniem.

Hoe begin je eraan ? “Informatie is de sleutel. Het internet heeft het ons op dat vlak makkelijk gemaakt. Je kan on line buitenlandse kranten raadplegen, met andere gokkers communiceren, je weet wie geschorst is, wie geblesseerd is, hoe ze het in de competitie doen, welke de gevoeligheden zijn. Een recent voorbeeld : Parma-Stuttgart, Europees. In theorie denk jij : Italianen thuis, we spelen de thuisploeg. Neen. Ik weet dat in de serie A blijven voor Parma veel belangrijker is en dat ze vier dagen later tegen Brescia spelen. Dus laten ze spelers Europees rusten of zal de focus minder zijn. Een gokje op een uitzege of een gelijkspel is dus minder dom.” (Parma-Stuttgart werd 0-0.)

Elke wedstrijd is wel ergens op (satelliet-)tv, tal van voetbalsites spuwen dag na dag ververste nieuwtjes. “Wie werkloos is, over een computer beschikt en wat gek is van voetbal want je bent er wel zeven dagen op zeven mee bezig, kan een eind weg.” En dan geld inzetten. Durven. “Onlangs hoorde ik – ik heb nog veel contacten met het internetmilieu – dat er op één wedstrijd in Turkije, Serbatspor-Trabzonspor, in totaal 600.000 euro is ingezet. In België blijven de inzetten vrij beperkt, Belga-Bet aanvaardt tot 1250 euro per wedstrijd, bij SSP kan je tot 250 euro gaan, bij Bingoal tot 500 en bij Ladbrokes op aanvraag, maar in Azië durven ze 20.000 euro ineens in te zetten. Ik heb me laten vertellen dat die Kroaten die de Duitse scheidsrechter omkochten, voordien al 9 miljoen euro hadden verdiend aan wedstrijden.”

Hoe groter de inzet, hoe groter het risico op corruptie. Bingoal haalde vorig seizoen nog verdachte matchen in Italië uit zijn aanbod. “In die zin is de zaak- Hoyzer goed, iedereen zal nu wel weer wat voorzichtiger worden. Alleen zijn dingen die uit Oost-Europa komen zo moeilijk te controleren. Ik kan niks bewijzen, maar onlangs zag ik dat Andorra uit 0-0 speelde bij Macedonië. Andorra, bij -7 op bezoek in een land dat verdorie 2-2 speelde tegen Nederland ! Misschien zou uitwinst te veel zijn opgevallen, maar wie zet nu in op een gelijkspel ? Tenzij met voorkennis. Nadien heb ik de quoteringen geverifieerd, een 0-0 was 9 keer de inzet waard.”

Bookmakers dekken zich intussen zo goed mogelijk in. “Ik heb nog de periode gekend dat zij fouten maakten en dat je daar goed van kon profiteren.” Ooit won hij omgerekend een paar tienduizend euro’s op één van die gelukkige dagen. “Dat is nu moeilijker. Ze hebben samen een website waarop ze alle noteringen volgen. Als die van hen iets te veel van de andere afwijkt, passen ze die direct aan. En als er stront aan de knikker is, wordt zo’n wedstrijd uit het aanbod gehaald. Maar helemaal waterdicht houd je het nooit.”

Desnoods gooien ze er maar een bommelding in, lacht hij. Hij vindt de recente op Real Madrid, in de match tegen Real Sociedad, verdacht. “Ik kan niks bewijzen, maar je mag echt alles verwachten. Vanaf 45 minuten beschouwen ze in Azië een wedstrijd als gespeeld. Stel dat iemand daar veel geld had ingezet op een gelijkspel, maar merkt – je kan wedstrijden via het net makkelijk live volgen – dat het in de slotfase in gevaar is… Eén telefoontje en incasseren. Ik zeg niet dat het zo was, maar het kan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier