Koen Meulenaere
Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Maandag 24/10

Voorbeelden wekken. Of strekken ze ? Of was dat het ezeltje ? Hoe dan ook, Het Laatste Nieuws heeft op de elfde speeldag extra controleurs uitgestuurd om de scheidsrechters te beoordelen. Zoals dit blad al jaren doet.

Westerlo-Lokeren, Paul Allaerts. Beoordeling door HLN : ‘Zeer goed. Overtredingen gefloten : 24 (allemaal correct). Geel : 3 (allemaal correct). Strafschop : 1 (terecht). Conclusie : Allaerts floot een quasi-perfecte match. Voelde het spel goed aan, en verkoos (terecht) om minuscule foutjes te laten passeren en de match niet nodeloos te onderbreken. De penaltyfase schatte hij juist in.’

En dan nu de quotering : 8 op 10 ! Hoe is dat toch mogelijk, enfin ? Hij floot de quasi-perfecte match ! Wel, dat is dan 9,5 op 10. En indien men niet met halfjes werkt, is het 9. Niet 8. Wil u geloven dat wij als (enige) vriend van de scheidsrechters stilaan opstandig worden ?

Frank De Bleeckere krijgt ook 8 op 10, voor Anderlecht-Club Brugge. Geeft Clement geel voor een niet begane overtreding op de duikende Wilhelmsson, geeft betwistbare gele kaart aan Spilar, en keurt een goal van Serhat onterecht af voor vermeend buitenspel van Deschacht. Wij zullen de laatste zijn om De Bleeckere daarvoor met de vinger te wijzen, maar hij verdient dan toch niet dezelfde score als Allaerts ?

In Sport/Voetbal Magazine zijn de scores wél verschillend. De Bleeckere een 8, en Allaerts met zijn quasi-perfecte match een 7 ! Maar naar de criteria die dit blad hanteert, hebben wij het raden. Bij de meeste rubrieken achterin trouwens.

Woensdag 26/10

Franz Beckenbauer is in audiëntie ontvangen door paus Benedictus. Audiëntie is wellicht niet de juiste canonieke term, hoe heette dat ook weer, dat je in een hokje ging zitten liegen en de pastoor vanachter tralies… de biecht ! Er zijn zeven sacramenten, te weten het doopsel, de biecht, het huwelijk, en de andere vier zullen ons nog wel te binnen schieten. Het heilig oliesel en het vormsel waren er ook bij. De laatste twee zullen we moeten opzoeken.

Franz is gaan biechten. En met zijn staat van zonde kan dat niet in een Beiers dorpskerkje, ineens in het Vaticaan. Alleen de paus zelf is bevoegd om eventueel een vorm van gedeeltelijke absolutie te verlenen voor de inbreuken op de katholieke regels, gepleegd door Franz Beckenbauer. Hopelijk heeft de paus Sport/Voetbal Magazine van twee weken geleden al ontvangen, waarin uw Scout de handel en wandel van de Kaiser nog eens uit de doeken heeft proberen te doen. Zoniet mogen we binnenkort weer naar de schoorsteen van de Sixtijnse kapel gaan staren. Paus doodgevallen van het schrikken.

Het ware voor de stabiliteit van de kerk van Rome beter geweest, zo Roger Vanden Stock op audiëntie was gegaaan.

Donderdag 27/10

Met flauwiteiten als godsdienst moeten ze op de redactie van S/VM overigens niet te veel komen aanzetten. ‘Godsdienst’, zo beweerde Jacques Sys eens bij het begin van een redactievergadering, ‘is opium voor het volk.’ Dat kwam aan.

Wij lezen de Flash van vorige week, de rubriek met de spectaculaire foto’s. Een beetje zoals Zoom, maar dan anders. Wij zien Mbark Boussoufa, die na het eerste doelpunt van AA Gent tegen Beveren aan de cornervlag een dankgebed naar Mekka richt. Of naar het SMAK van Jan Hoet, want Boussoufa moest nadien toegeven dat hij niet helemaal zeker was van de juiste richting. Wat ten andere typisch is voor iemand van Gent. Ook Mohammed Aliyu Datti en Maamar Mamouni gingen bidden aan de cornervlag, het was ramadan.

Nu het onderschrift in Flash : ‘Mbark Boussoufa heeft een zoentje over voor de grasmat.’ Voilà. Afgelopen met die flauwekul. Ramadan, Mekka, kruistekens voor Sint-Joris of de Zwarte Madonna, de Heilige Geest soepsgewijs consumeren (P. Put), daar doen wij niet aan mee. Scheiding tussen kerk en veld.

Waarom doemt de naam Theo Van Gogh plots in onze gedachten op ?

Zaterdag 29/10

Een maand of zes geleden hebben wij op deze plaats mevrouw Theyskens gewaarschuwd dat ze op haar geld moest letten. l

koen meulenaere

‘Een zoentje voor de grasmat.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content