Club Brugge is de enige club in eerste klasse die in het tussenseizoen geen enkele nieuwe speler haalde. Trainer Trond Sollied moet het in zijn vijfde jaar doen met de groep van vorig seizoen, min Andrés Mendoza (naar FK Metallurg Donetsk), min Dany Verlinden (gestopt), min Karel Geraerts (naar Standard) en min Birger Van de Ven (naar RBC Rosendaal). In hun plaats kwamen vier beloften in de A-kern : keeper Glenn Verbauwhede, verdedigende middenvelder Vincent Provoost, offensieve middenvelder Bart Vlaeminck en spits Dieter Van Tornhout. Timmy Simons is, na het afhaken van Dany Verlinden, de nieuwe aanvoerder.

VERDEDIGING

Achter de keepers van Club Brugge staat een groot vraagteken. Tomislav Butina is ervaren, speelde het EK met Kroatië, maar kon vorig seizoen niet overtuigen. Integendeel : er rezen twijfels over zijn technische, fysieke en mentale paraatheid. Stijn Stijnen en Glenn Verbauwhede hebben weinig of geen ervaring in eerste klasse.

Het goede nieuws in de voorbereiding kwam van Marek Spilar : de sterke Slovaakse centrumverdediger is sinds lang nog eens topfit. Een solide duo centraal achterin is ontzettend belangrijk, gezien er van de backs, Olivier De Cock (rechts) en Peter Van der Heyden (links), veel offensieve kracht uitgaat. Spilar is een certitude, Philippe Clement in principe ook. Ervaren, doortastend, kopbalsterk. Tegen zeer snelle spitsen werd Timmy Simons vorig seizoen vaak achteruitgehaald, omwille van zijn grotere snelheid en wendbaarheid – en verhuisde Clement naar het middenveld. Alternatieven zijn de stijlrijke, maar soms ook nonchalante David Rozehnal, verdienstelijk invaller bij Tsjechië op het voorbije EK, en Birger Maertens, stevig, onverschrokken en een goede dieptepass. Bij afwezigheid van De Cock, nog revaliderend van een dubbele enkeloperatie, geniet Maertens als rechtsback momenteel de voorkeur op Hans Cornelis. Doublure voor Van der Heyden is Ivan Gvozdenovic.

MIDDENVELD

Als Timmy Simons achteraan niet nodig is, is hij de vaste man in de punt van de offensieve driehoek op het middenveld. Ruimtes dichtlopen, ballen onderscheppen, aanspeelbaar zijn, het spel laten kantelen. Gaëtan Englebert onderscheidt zich aan de rechterzijde door zijn enorme loopvermogen, Nastja Ceh in de linkerzone door zijn sublieme passing en vrije trappen. Het is de driehoek van het kampioenenjaar 2003 die is hersteld, nadat Englebert en Ceh vorig seizoen met blessures op de sukkel raakten. De concurrentie is er niet min : Jonathan Blondel, ook inzetbaar links voorin, en Alin Stoica, en Tim Smolders, en Sergyi Serebrennikov, en Kevin Roelandts, en Sebastian Hermans.

AANVAL

Club Brugge deed het vorig seizoen in de sterke terugronde vaak met Rune Lange centraal voorin, Gert Verheyen vanaf de rechterkant opererend en Bengt Saeternes vanaf links insnijdend. Power, leepheid, doelinstinct, werkkracht. Voor snelheid, explosiviteit, ritmeveranderingen en acties moest Victor zorgen, Braziliaanse dribbelaar die de dingen nog wel eens te ingewikkeld wil maken. Grote kwaliteiten, maar, stelden ze in Brugge vast : moet meer in beweging leren voetballen. Bijkomende troef moet dit seizoen Bosko Balaban worden. Klassespits, eindelijk fit, al zes kilo vermagerd en spelenderwijs op zoek naar zijn beste vorm. Tot nu toe deed hij dat wat aan de rechterkant en verhuisde Verheyen daarom naar links. Hij toonde alleszins al dat hij slim en geen zweetdief is, over een verschroeiend schot en een scherpe center beschikt.

CONCLUSIE

Een keeper is méér dan een van de elf, bewees Dany Verlinden geregeld, daarom luidt de cruciale vraag : zal hij goed vervangen worden ? Na het vertrek van de onvoorspelbare Andrés Mendoza, die de voorbije vier jaar toch telkens tegen de twintig goals maakte in (niet altijd de minste) officiële wedstrijden, liggen de verwachtingen ook hoog voor Victor en Bosko Balaban. Ook twee spelers met een actie, belangrijk als er zoals zo vaak voor een ploeg als Club Brugge weinig ruimte is. Of ze voldoende de diepte zoeken als er wél ruimte ligt, moeten we afwachten. Voor de rest is de kern goed gestoffeerd. Meestrijden voor de titel is een must, kampioen worden mogelijk.

Christian Vandenabeele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier