Een zwarte periode voor Italië

Kalidou Koulibaly © BELGAIMAGE

Lezer Steff van Toorn had tweehonderd procent gelijk in zijn brief ‘Neen tegen racisme’ ( Sport/Voetbalmagazine van 19 december) naar aanleiding van de gebeurtenissen rond Manchester Cityspeler Raheem Sterling. Helaas was de inkt van zijn woorden nog niet droog of er deed zich in het internationale voetbal weeral een schrijnend geval voor.

Verdediger Kalidou Koulibaly van Napoli (ex-KRC Genk) werd tijdens de uitwedstrijd op Inter meerdere keren geconfronteerd met apengeluiden en andere vormen van racisme vanaf de tribune. ‘We hebben de scheidsrechter tot drie keer toe gevraagd de wedstrijd te staken’, vertelde Napolicoach Carlo Ancelotti achteraf. De arbiter deed dat niet, vermoedelijk uit angst voor de thuisaanhang. Erger nog, toen een geïrriteerde Koulibaly een cynisch applausje gaf richting de scheidsrechter, trok die meteen een tweede gele kaart en dus rood voor de Senegalees. Terwijl rood voor de supporters van Inter op zijn plaats was geweest.

Naarmate er (opnieuw) meer en meer racisme opduikt, groeit gelukkig ook het verzet. Nultolerantie jegens racisme is de enige optie. Inter moet alvast twee wedstrijden achter gesloten deuren spelen. Jammer misschien voor de club, maar daardoor zal die hopelijk nog meer geneigd zijn om de rotte appels onder de fans er zelf uit te halen.

Ook in ons land worden initiatieven genomen. Voor supporters die zich bezondigen aan racistische spreekkoren zijn er al verplichte vormingen ingevoerd. De komende maanden zullen er blijkbaar educatieve materialen uitgewerkt worden om clubs te ondersteunen, zodat ze ook preventief te werk kunnen gaan. De Pro League zal die vormingen aanbieden aan amateurclubs en andere sportfederaties.

Maar in Italië lijkt het allemaal nog wat dieper te zitten. Behalve het racisme flakkert er ook het supportersgeweld weer hevig op. Rond die beruchte Inter-Napoli kwam het tot zeer zware rellen, waarbij enkele Napolitaanse fans zwaargewond geraakten en een notoire hooligan van Inter (die al twee jarenlange stadionverboden achter de rug had) het leven liet. Er wordt nu zelfs gedreigd met het stilleggen van de Serie A.

Het is vast geen toeval dat in Italië vorig jaar een extreemrechtse populistische regering aan de macht kwam. Wat de oorzaak en wat het gevolg is, daar spreek ik me niet over uit, maar dat extreemrechts hand in hand gaat met racisme en geweld, dat is overduidelijk. Het is niets nieuws, maar het is wel een duidelijke waarschuwing. Hopelijk komt het op andere plaatsen, bijvoorbeeld bij ons, niet zo ver.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier